Focibunda: DAC-meccseket is manipuláltak

Pozsony |

<p>Korrupciós esetet göngyölített fel a rendőrség &ndash; közölte mai sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. A gyanúsítottak labdarúgó mérkőzéseket manipuláltak.&nbsp;</p>

Hét személyt ellen indult eljárás, közülük három volt játékos (Ivan Ž., Róbert R., Marián D.), négyen (Michal D., Ivan H., Tomáš H. és Marek B.) pedig jelenleg is aktívak Dunaszerdahelyen. A hatóságok szerint legkevesebb 19 meccset adtak el. A nevek kezdőbetűi alapján Ivan Hodúr (2002 és 2006 között 12 mérkőzést játszott a válogatottban), Michal Dian, Tomáš Huber és Marek Božoň az érintettek. A rendőrség szerint a DAC idei szezonban lejátszott nyolc meccse közül négyet manipuláltak – a bundázás célja mind a négy esetben az volt, hogy legalább négy gól essen a találkozón. Ebben a szezonban a dunaszerdahelyi csapat alábbi négy mérkőzésén esett legalább négy találat: Senica–DAC 4:0 (3. forduló), Trenčín–DAC 6:0 (5. forduló)  Myjava–DAC 4:1 (7. forduló)  valamint a DAC–Pohronie 6:1 kupameccs. Az országos rendőrfőkapitány szerint a szervezett bűnözői csoport élén egy ázsiai személy állt, aki nemcsak Szlovákiában, hanem Csehországban is manipuláltak mérkőzéseket. A meccsekért 2000 és 60 000 euró közötti összegeket fizettek.  A házkutatások során a rendőrök csaknem 50 ezer eurónyi készpénzt és mobilkommunikációs eszközöket foglaltak le. A főkapitány elmondása szerint Szlovákiában és Csehországban egy szervezett csoport 2–60 ezer euróval fizette le egy-egy mérkőzés előtt a focistákat. A csalók a tippeket minden esetben online tették meg, ázsiai fogadóirodákban. Ez a mechanizmus gyakorlatilag megegyezik a magyarországi fogadási csalások módszerével. „A klubban nincs sok információnk az esetről, a játékosainkkal szemben felmerült gyanúról senki sem informált minket” – nyilatkozt a TASR hírügynökségnek Dušan Chytil, a DAC menedzsere. Elmondása szerint közvetve szereztek tudomást arról is, hogy egyik játékosuk, Ivan Hodúr ma a rendőrségen vallomást tett. „Holnap őt is várjuk az edzésre” – tette hozzá Chytil. A labdarúgó-szövetség (SFZ) állásfoglalásában azt írja: nagyra értékeli a rendőrség munkáját. „A SFZ-t a rendőrség folyamatosan és rendszeresen értesítette a nyomozás állásáról. Minden kért információt megadtuk a nyomozati szerveknek” – áll a nyilatkozatban.

A futballbunda esetleges szlovákiai száláról a Horváth Gábor, a magyarországi bundabotrány egyik gyanúsítottja beszélt vallomásában. A rangado.hu internetes oldal birtokában lévő dokumentum alapján az egyik említett labdarúgó leírása az FC Nitra egykori gólvágójára, Rák Róbertre illik. A rendőrség szerint az egyik gyanúsított Róbert R. „A leírás tényleg rám illik, de soha életemben nem láttam ezt a pasit, azt sem tudom, miről van szó. Aki ismer, tudja, hogy szeretem a focit, hogy ellene vagyok az ilyesmiknek. Az egészről (a bundáról – a szerk. megj.) csak az újságokból értesültem, amikor Magyarországon kirobbant az ügy. Az én nevem nem szerepel a vallomásban, de tényleg rám illik a leírás, és ez totálisan sokkolt” – nyilatkozta lapunknak Horváth Gábor vallomásával kapcsolatban a nyár elején Rák Róbert. 

Bővebb részletek lapunk pénteki kiadásában. 

Nézzék meg az egyik megbundázott mérkőzés összefoglalóját. Trenčín–DAC 6:0.
 

 

(SITA, TASR, bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?