Érmes remények nyomában

Pálkovács Zoltán cselgáncsozó, a szlovákiai olimpiai csapat egyik reménysége a megnyitó előtt három nappal repült el a görög fővárosba. Kilenc nap áll rendelkezésére, hogy hozzászokjon a környezethez és az ötkarikás játékok légköréhez. „Biztos vagyok benne, hogy elég lesz ez az idő az akklimatizálódásra.

Pálkovács Zoltán cselgáncsozó, a szlovákiai olimpiai csapat egyik reménysége a megnyitó előtt három nappal repült el a görög fővárosba. Kilenc nap áll rendelkezésére, hogy hozzászokjon a környezethez és az ötkarikás játékok légköréhez. „Biztos vagyok benne, hogy elég lesz ez az idő az akklimatizálódásra. Oszakában öt nap alatt megszoktam a körülményeket, pedig ott még időeltolódás is volt” – mondta Zoli, aki 19-én lép szőnyegre a 100 kg-osok súlycsoportjában .

Az athéni résztvevők leginkább talán a nagy melegtől tartanak. Pálkovácsnak azonban volt alkalma már az edzőtáborok során kipróbálni a hőségben sportolást. „A párizsi összpontosítás alatt igen magas volt a hőmérséklet és a páratartalom, nemcsak kint, hanem az edzőteremben is. De ez kapóra jött, legalább felkészültem arra, mi vár rám Görögországban. Egyébként remélem, hogy az ottani sportcsarnokban lesz klimatizáció” – reménykedett még elutazása előtt a cselgáncsozó.

Az ötkarikás játékokkal kapcsolatban a másik felmerülő aggály a terrorveszély. Több külföldi olimpikon hangot adott annak a félelmének, hogy esetleg terrortámadás célpontja lesz a játékok színhelye. Zoli nem gondol ilyesmire: „Az olimpia nem arról szól, hogy valami terroristákon törjem a fejem. Szerencsére babonás se vagyok, mert a megnyitó péntek 13-ára esik.” Zoli nem is izgulós típus, ha az első összecsapáson túl van, elmúlik a feszültsége. Az olimpiára igyekszik úgy készülni, mint a többi megmérettetésre. „Jó barátom, a most ausztrál színekben versenyző Semir Pepic mondta, hogy nem szabad az embernek túlságosan elragadtatnia magát az ötkarikás hangulattal. Annak általában nincs jó vége. Persze egy kicsit már érzem az olimpiai lázat” – vallotta be a 23. életévét nemrég betöltő dzsúdós.

Az edzőtáborok feszített tempója után Athénban már csak egyórás tréningek várnak az Európa-bajnoki 5. helyezettre, a délelőttjeit a szőnyegen tölti, délutánonként pedig futás a program, s természetesen a városnézést sem lehet kihagyni. A magyar sportolókat is jól ismerő Zoli reméli, néhány sporteseményre is eljut majd. „Szeretném megnézni Ľu-boš Križko úszását, hisz általában ő volt a szobatársam az olimpikonok edzőtáborai során. A másik cselgáncsozónak, Jozef Krnáčnak is a helyszínen fogok szorítani, és szeretnék szurkolni a magyar kézilabdás lányoknak is.”

Zoli nem kételkedik abban, hogy jó hangulat uralkodik majd a minden idők legjobbjának kikiáltott olimpiai faluban. „Athénban Dodo Krnáč lesz a szobatársam. Biztos nem fogunk unatkozni, kártyázunk vagy beszélgetünk.”

A fiatal sportolót sokan azzal az utasítással engedték útjára a görög fővárosba, nehogy érem nélkül térjen haza. „Néha kicsit már zavartak is ezek a megjegyzések, de nagyon jólesik, hogy ennyire bíznak bennem. Sokszor elmondtam már, hogy az 5-7. hely megszerzését látom reálisnak, de annak örülnék a legjobban, ha tényleg sikerülne beváltanom az érmes reményeket...”

A MAI MŰSOR

Már két nappal az athéni olimpia ünnepélyes megnyitója előtt megkezdődnek labdarúgásban a csoportküzdelmek. Férfiak, 19.30: Görögország–Koreai Köztársaság, Mexikó–Mali, Tunézia–Ausztrália, Argentína–Szerbia/Montenegró. Nők: 17.00: Svédország–Japán, Németország–Kína, Görögország–USA, Brazília–Ausztrália. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?