Elképesztően jó meccs

Tegu. A két meglepetéscsapat részvételével megrendezett bronzmeccsen Törökország biztosan győzte le a házigazda Koreai Köztársa-ságot, és megszerezte a harmadik helyet, ami a török futball legnagyobb sikere. Ugyancsak ennek számít a koreaiak negyedik helye.

Ilhan pörgetése repül a koreai hálóba. Ez volt a harmadik török gól.Reuters-felvételKoreai Köztársaság–Törökország 2:3 (1:3)

Góllövők: Li Eul Jong (8.), Szong Csong Gug (93.), ill. Hakan Sükür (11.), Ilhan (13., 32.). Játékvezető: Mane (kuwaiti), 68 000 néző. Sárga lap: Li Eul Jong, Tugay. KOREAI KÖZTÁRSASÁG: Li Von Dzse–Szong Csong Gug, Li Min Szung, Hong Njung Bo (46. Kim Te Jung), Li Eul Jong (65. Csa Du Ri)–Park Dzsi Szung, Ju Szang, Li Jung Pjo, Li Csun Szo–An Dzsung Hvan, Szeol Ki Hjeon (79. Csoj Te Uk). TÖRÖKORSZÁG: Rüstü–Bülent, Fatih, Alpay, Ergün–Tugay, Bastürk (86. Tayffur), Emre B. (41. Hakan Ülsam), Ümit Davala (76. Okan)–Hakan Sükür., Ilhan. Már a 11. másodpercben torkán akadt az énekszó a lelkes közönségnek. A vb-k történetének leggyorsabb gólját (előtte a cseh(szlovák) Václav Mašek az 1962-es vb-n Mexikó ellen a 15 másodpercben talált be) valami elképesztő védelmi hiba előzte meg, a hátrafelé kezdő Korea utolsó emberét, Hongot Ilhan megtámadta, becsúszva elvette tőle a labdát, lepasszolta Hakan Sükürnek, aki a kapus mellett begurította a hálóba. Nemcsak azért különleges, mert ez volt a vb-k történetének leggyorsabb találata, hanem abban a tekintetben is, hogy az a csapat kapta, amelyik a mérkőzést kezdte. A koreaiak perceken át nem tudtak magukhoz térni. Később azonban fergeteges negyedóra következett, a vendéglátók 20 méteres szabadrúgásból egyenlítettek, a vb egyik legjobb kapusának nem volt esélye. Ilyen jól még egy meccs sem kezdődött a világbajnokságon. A 13. percben egy, a saját térfeléről indított akció végén megint vezetett Törökország. Kicsit faultosan elvették a labdát a hazaiaktól, felfutottak vele, Ilhan üresbe futtatta Hakant, aki kicsit botladozott, nem lőtt, pedig csak a kapus volt előtte, majd amikor odaért, egy védő visszagurította Ilhannak, aki a becsúszó szerelést megelőzve a rövid alsóba tette a labdát. Később feljöttek a koreaiak, általában náluk volt a labda, de több akciót is elrontottak.

Hatalmas hajtás volt a meccsen, a hazaiak borzasztó iramban futballoztak, a törökök néha csak figyelték őket. Gyakorlatilag folyamatos nyomás alatt volt a török kapu, de mégis az eurázsiaiak lőttek gólt. Csodálatos kontraakciót fejezett be Hakan és Ilhan tanítanivaló háromszögeléssel, amelynek végén Ilhan egy rövid vágta után beemelte a koreai kapuba a labdát. A meccs kanadai táblázatán mindkét csatár hárompontos; egymásnak adták a gólpasszokat. Nagy telitalálat volt kettejüket együtt játszatni, még ha ehhez Hasan Sas sérülése is kellett.

Nagy futással kezdődött a második félidő, bár jóval eseménytelenebb volt az elsőnél, Hiddink csapata ritkán veszélyeztette Rüstü kapuját, a törökök magabiztosan őrizték kétgólos előnyüket. Fél perccel a lefújás előtt Szong 20 méterről kapura lőtte a labdát, a tizenhatoson keresztbe mozgó Csa hátsó felén megpattant a labda és becsorgott a hosszú sarokba.

Törökország tehát egyáltalán nem tisztelte a vendéglátókat, Japán után a másik házigazdát is legyőzte. Elképesztően jó mérkőzés volt, a labdarúgás szinte összes szépségét felvonultatva, beleértve a két alakulat lefújás utáni összekapaszkodását, még ha egyeseknek túlzott érzelgősségnek is tűnhetett a közös öröm. A vb előtt bizonyára kevesen tippeltek arra, hogy a bronzmeccs lehet a legjobb az egész tornán, de szombatig ez volt a helyzet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?