Elhunyt Albert Flórián

Budapest |

<p>Elhunyt Albert Flórián, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. Hetvenévesen, hétfő hajnalban érte a halál. A gyászhírt klubja, a Ferencváros tudatta az MTI-vel. A közlemény szerint az FTC saját halottjának tekinti egykori futballistáját. A 75-szörös válogatott Albert Flórián csütörtökön kórházi beavatkozáson esett át: koszorúérműtétet végeztek el nála, amely a pénteki közlés szerint minden komplikációtól mentesen zajlott.</p>

Albert 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, s 1967-ben kapta meg az Aranylabdát.
Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.

Mészöly: a legjobb barátomat veszítettem el
Albert Flórián, a Ferencváros legendájának hétfői halálhíre letaglózta Mészöly Kálmánt, korábbi szövetségi kapitányt, aki hosszú éveken át együtt futballozott a válogatottban a Császárral.
"A legjobb barátomat és a legnagyobb ellenfelemet veszítettem el. A Farkas Jancsival is hatalmas cimborák voltak, a lehető legnagyobb király volt - nyilatkozta az MTI-nek a Mészöly, aki a nemzeti csapatban együtt játszott Alberttel két világbajnokságon is, ugyanakkor ádáz csatákat vívtak a Ferencváros-Vasas összecsapásokon. - Teljesen letaglózott a hír, még most sem hiszem el, a műtétje után még azt mondták minden rendben van. Soha semmi baja nem volt, most meg ilyen hirtelen..."

Szepesi: azt hittem, száz évig fog élni
Szepesi György, a legendás sportriporter, aki Albert Flórián számos nagy mérkőzését, köztük az 1966-os világbajnokságon játszott magyar-brazilt (3-1) közvetítette, azt MTI-nek azt mondta, lesújtotta a hír.
"Alig egy órája értesültem Flóri haláláról, azóta se nagyon jutok szóhoz. Lesújtott a hír, képtelen vagyok magamhoz térni, annyira mellbe vágott - mondta Szepesi György az MTI-nek. - Ha valakiről, hát róla tudtam volna a leginkább elképzelni, hogy száz évig fog élni. Szeptemberben lett hetvenéves, és teljesen jól volt, én egészségesnek láttam, eszembe nem jutott volna, hogy rövidesen éppen ő fog elmenni közülünk. Felfoghatatlan, mert semmi előjele nem volt e tragédiának, s a múltheti operáció után is úgy állt a helyzet, hogy jól van, sikeres műtéten jutott túl..."

Pártreagálások
A Fidesz és az MSZP mély megrendüléssel fogadta Albert Flórián halálhírét.
"Mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy életének 71. évében eltávozott közülünk Albert Flórián, a Nemzet Sportolója, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. A "Császár" 75-ször szerepelt a magyar válogatottban, 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, 1967-ben lett aranylabdás. A Fidesz-frakció osztozik a család fájdalmában és őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt sportikon hozzátartozóinak" - áll a Fidesz-frakció közleményében.
Az MSZP részvétnyilvánításában a 20. századi magyar sport kiemelkedő alakjának nevezte Albert Flóriánt.
"Mély megrendüléssel fogadtuk Albert Flórián halálának hírét. Albert Flórián a 20. századi magyar sport kiemelkedő alakja, az egyetlen Aranylabdás magyar labdarúgó. Búcsúzunk a világ labdarúgásának jelentős személyiségétől, a Ferencváros stadionjának névadójától. Az egész nemzet “Flóriját" tisztelhettük személyében. Osztozunk a család, a Ferencvárosi Torna Club és a határon belül és túl élő sportszerető magyar közösség gyászában" - olvasható Mesterházy Attila, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és az MSZP elnöke által jegyzett közleményben.

Lipcsei: a legnagyobb fradistát veszítettük el
Albert Flórián hétfői halálával Lipcsei Péter szerint a Ferencváros történetének legnagyobb alakja távozott el.
"A legnagyobb fradistát veszítettük el - nyilatkozta az MTI-nek Lipcsei, aki összesen 648-szor lépett pályára zöld-fehér mezben, ezzel a klub örökranglistájának vezetője. Amikor tavaly május 18-án Lipcsei megdöntötte a legendás Sárosi György rekordját, éppen Albert köszöntötte őt a Pápa elleni bajnoki mérkőzés előtt. - Óriási fájdalmat érzek, 21 éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos soha nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám."

A MOB és a NEFMI is saját halottjának tekinti
A Magyar Olimpiai Bizottság mély megrendüléssel értesült Albert Flórián halálhíréről - írta közleményében a MOB.
A dokumentum szerint a Magyar Olimpiai Bizottság szerda 10 órától a Halottak Napi ünnepségen a Farkasréti Temetőben emlékezik meg az olimpiai bronzérmes Aranylabdásról, a Nemzet Sportolójáról, akit saját halottjának tekint.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága ugyancsak arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a NEFMI is saját halottjának tekinti Albert Flóriánt.

(Frissítve:13:18)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?