Egyszerű világklasszis

Kifutott a csapattal, és a lelátó rögtön kérlelni kezdte: „Táncolj, Törő”! És a lobogó hajú szőke csatár elindult az ellenfél kapuja felé. Elegáns cselek, trükkök, kötények, elképesztő és megismételhetetlen gólok; úgy driblizett, mint talán senki a világon.

Kifutott a csapattal, és a lelátó rögtön kérlelni kezdte: „Táncolj, Törő”! És a lobogó hajú szőke csatár elindult az ellenfél kapuja felé. Elegáns cselek, trükkök, kötények, elképesztő és megismételhetetlen gólok; úgy driblizett, mint talán senki a világon. Természetes könnyedséggel, mintha nem törődött volna azzal, hogy ellenfél is van a pályán. Emlékszünk egy magyar-jugoszláv meccsre; erős, lapos beadás, ő a levegőben okszival átvette a labdát, aztán mielőtt földet ért volna, bevágta a hálóba. Egy UEFA-kupa-mérkőzésen hihetetlen cselsorozat után úgy nyesett alá a labdának, hogy az a csodálkozva figyelő, beavatkozni képtelen kapus feje fölött hullott a hálóba. Vagy ott volt a Köln elleni kupatalálkozó: szédülésig megforgatta a hátvédet, néhányszor átugrotta a földön, és úgy lőtt gólt. Ekkor írta róla az egyik újság, hogy „Kölniekkel játszó lila tünemény”. Folytathatnánk a felsorolást, felidézve Törőcsik András csodálatos pályafutását, amely valahol valamikor megtört, elveszítette lendületét, s így a népszerű Törő nem Európa valamelyik elitcsapatában kötött ki, hanem a francia Motpellier-ben.

Nem azt kapta a sorstól, amit tehetsége alapján megérdemelt volna. Nem lett igazi világsztár, pedig világklasszis volt. És bálvány. Ezen még az sem változtatott, hogy sok minden kiderült róla késsőbb. Bohémság, éjszakázás... Sodorta magával az élet, és ő nem tudott ellenállni. Jellemző pályafutására, hogy amikor meghívták a világválogatottba, éppen előtte karambolozott. Törőcsik lehetett bármekkora sztár, soha nem vált igazi sztárrá. Nélkülözte az allűröket, a fennhéjázó mondatokat, a nagyvilági vircsaftot; egyszerű maradt akkor is, amikor a csúcson volt, és ma is túlontúl egyszerűen éli az életét. „Sokan felelőtlennek, szórakozottnak tartanak, pedig csak egy nagy gyerek vagyok, aki nem is szeretne felnőni soha” – mondta egyik interjújában. Holnap az Újpest nagyszabású gálát rendez a legendás labdazsonglőr jubileuma alkalmából.

NÉVJEGY

Név: Törőcsik András

Született: 1955. május 1.

Klubjai: Újpest (1974-85), Montpellier (85-86), Volán (87), MTK (89)

Legnagyobb sikere: 3x magyar bajnok (75, 78, 79)

Élvonalbeli mérkőzéseinek/góljainak száma: 236/69

Válogatott meccseinek/góljainak száma: 45/12

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?