Külföld

Egy kivételesen piszkos politikai ügylet körvonalazódott, de cáfolják az egészet

Washington | Az amerikai kormány nem adja ki az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török hitszónokot, Fethullah Gülent Törökországnak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök.
MTI

2018. november 17. 17:35

Az Egyesült Államoba menekült Fethullah Gülen török hitszónok (TASR/AP-felvétel)

Az amerikai sajtóban jelentek meg olyan értesülések, hogy  értesüléseket, hogy az USA esetleg kiadja Gülent,  Erdogan török elnök legnagyobb ellenfelét, cserébe pedig Erdogan lecsitítja a Hasogdzsi-gyilkosságban folyó nyomozást, amely egyre közelebb jut Szalmán szaúdi trónörököshöz.
   
Trump azt mondta, jó a viszonya Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és szívesen javítana az amerikai-török kapcsolatokon. Mindemellett Szaúd-Arábiát az Egyesült Államok valóban nagyszerű szövetségeseként jellemezte munkahelyek és gazdaságfejlesztés tekintetében.
 

2018. november 17. 09:23

A CIA szerint a szaúdi trónörökös ölette meg Hasogdzsit

Elsőként az NBC televízió jelentette két, meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat tisztségviselői felkérték az illetékes hatóságokat, vizsgálják meg Fethullah Gülen kiutasításának jogi lehetőségeit. A New York Magazine szerint a Trump-adminisztráció e lépéssel kívánná elérni Törökországnál, hogy ne gyakoroljon nyomást Rijádra a szaúdi újságíró, Dzsamal Hasogdzsi isztambuli meggyilkolása ügyében. Ankara ismételten követelte Gülen kiadatását, mivel a hitszónok hálózatát teszi felelőssé a 2016 nyarán történt puccskísérletért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményben tagadta, hogy Gülen kiadatását megvitatták volna.

Trump ugyanakkor szoros kapcsolatokra törekszik Szaúd-Arábiával, amit a szunnita királysággal kötendő több milliárd dollár értékű fegyverszállításokkal és Irán közel-keleti befolyásának feltartóztatásával indokol.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Ellenőrzött ünnepi menü

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?