Drámai végjáték után mezőkövesdi ünnep

<p>Drámai hajrában, a 92. percben szerzett góllal a Mezőkövesd 3:2-re legyőzte a Paksot a labdarúgó NB I utolsó előtti fordulójában, s ezzel az újonc bebiztosította élvonalbeli tagságát. A mérkőzés után hatalmas ünneplés kezdődött, igazi karneváli hangulat uralkodott a stadionban, a hazai szurkolók sokáig éltették Radványi Miklós vezetőedzőt és a játékosokat.</p>

A meccs előtt érezhető volt a feszültség a mezőkövesdieken, Radványi is jóval idegesebbnek tűnt a megszokottnál. Nem csoda, hiszen a vendéglátóknak nyerniük kellett a bennmaradáshoz. „Nagy a tét, de bízom benne, hogy behúzzuk a rendkívül fontos meccset” – szögezte le a mezőkövesdiek mestere.

Mint Dunaszerdahelyen

A 48 éves tréner csapatának a DAC-hoz hasonlóan sárga-kék a színe, és itt is felcsendült a Nélküled című szám, de nem a meccs előtt, hanem utána.

Mindkét együttes rendkívül óvatosan kezdett, a félidő közepéig még kapura lövési kísérlet sem volt. Több néző megjegyezte: „Mintha NB III-as meccsen lennénk…” Csertői Aurél, a paksiak trénere egy vitatható bírói ítélet után felkapta a vizet. „Itt van közelben a gyógyfürdő, menj el oda, ott majd megnyugtatnak” – kiabálták a hazai drukkerek a szakvezetőnek.

Óvatos első félidő

A 33. percben vezetést szereztek a kövesdiek: Střeštík bal oldali beadása után Bacelic-Grgic közelről a hálóba perdített – 1:0. Ezután fölénybe kerültek a hazaiak, de a zuhogó esőben komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni. Az első játékrészt mezőnyjáték jellemezte. Andó-Szabó játékvezető feleslegesen tördelte a játékot, minden apró szabálytalanságot lefújt, olyanokat is, amelyeket a Fortuna Ligában simán továbbengednek.

„Az első játékrészben nagyon görcsösen és sok hibával futballoztunk, így a szép gólunk ellenére nem voltam elégedett a produkciónkkal. Meglepett, hogy a tapasztalt labdarúgóink is mennyire idegesek voltak. Tudtuk, hogy nem nyílhatunk ki, mert a paksi kontrák életveszélyesek. A félidőben igyekeztem megnyugtatni a játékosokat” – mondta Radványi Miklós.

Kétszer egyenlített a Paks

A szünet után megélénkült a játék, eleinte aktívabbak voltak a paksiak, és a 60. percben kiegyenlítettek: Baló ívelése után Kulcsár 8 méterről a sarokba fejelt – 1:1. Ez volt a vendégek első, kaput eltaláló próbálkozása. Ezután nagyobb sebességre kapcsoltak a hazaiak, de több támadásukat a partjelző állította meg les miatt. Sóst felvágták a tizenhatoson belül, ám a bíró továbbot intett. Meg is kapta a lelátóról: „Te vagy a Kassainak az élettársa?”

Később Radványi beküldte a mali Diallót, az afrikai csatár röviddel a beállása után közelről a felső lécre fejelt. Majd Střeštík egyedül tört kapura, de 5 méteres lövését bravúrosan hárította a remekül védő Molnár Péter. „El akartam rúgni a labdát a kijövő kapus mellett, de sajnos felpattant előttem, így nem tudtam pontosan célozni. Ezért maradt ki a ziccer. Még jó, hogy nem ezen múlt a győzelmünk” – jelentette ki lapunknak Marek Střeštík.

Szűk negyedórával a befejezés előtt Molnár Gábor ívelését követően Diallo 6 méterről a jobb felső sarokba fejelt – 2:1. „A mali csatár a meccs előtt megígérte, hogy gólt szerez. Nagyon örülök, hogy betartotta a szavát. Beállása után jóval veszélyesebb lett a támadójátékunk. Diallo nagyon kellemesen meglepett, mert a szerdai, Vasas elleni Magyar Kupa-meccsen, amelyen nagyon tartalékosan szerepeltünk, nem tudott maradandót alkotni” – jegyezte meg Radványi.

Úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, a hazai tréner a szélső Sós helyett a hátvéd Dominik Fótyikot hozta be, aki egy régebbi agyrázkódása miatt fejvédővel játszik. Röviddel a beállása után a zsolnai származású játékos fejesét Molnár védte.

Gohér szépségdíjas gólja

A 88. percben egy paksi szöglet után Szeles kézzel ért a labdához, a megítélt tizenegyest Bertus értékesítette – 2:2. Ezután elkeseredetten támadtak a mezőkövesdiek, Diallo két méterről becsúszva, centikkel lőtt a kapu mellé, majd Molnár Gábor bombáját a paksi hálóőr szögletre ütötte. A háromperces hosszabbítás közepén szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak, Gohér Gergő 20 méterről ballal védhetetlenül csavart a bal felső sarokba – 3:2.

Gohértől a pályán zajló ünneplés során megkérdeztük, hogyan állt oda a szabadrúgáshoz. „Úgy, hogy berúgom. Ez volt ebben a félévben körülbelül az első olyan szabadrúgás, ami ballábas szög, örülök neki, hogy így sikerült, meg hogy ennyire fontos lett ez a gól. Nagyon boldogok vagyunk, hogy elértük azt a minimális célt, amit kitűztünk magunk elé az év elején. Kicsit nehezebb volt, mint gondoltuk, de szerencsére az utolsó fordulóban már nem kell nézegetni az eredményeket, hanem nyugodtan lehet játszani” – szögezte le Gohér Gergő.

Ez a szépségdíjas gól nemcsak győzelmet, hanem bennmaradást is ért a Mezőkövesdnek, amely a DVSC-t megelőzve feljött a nyolcadik helyre. Radványi Miklós csapatát az MTK a kevesebb győzelme miatt már biztosan nem előzheti meg, sőt, az utolsó fordulóban egymással találkozó DVSC, DVTK kettős közül is az egyik mindenképpen a Mezőkövesd mögött marad.

Karneváli hangulat

A hármas sípszó után hatalmas ünneplés kezdődött, zúgott a „Miki, Miki, a Radványi Miki”. Úgy, mint annak idején Dunaszerdahelyen…

A futballisták díszkört futottak és lepacsiztak a drukkerekkel, majd mesterüket éltették, ünnepelték. Střeštík és Radványi elárulta, hogy 2:2 után is hitt a győzelemben. Nem úgy, mint a klubelnök.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a paksiak második gólja után is bíztam a három pont megszerzésében, ám a játékosok végig példásan küzdöttek, és ennek meg is lett az eredménye. A sok peches meccs után, amelyben a tavaszi szezon során részünk volt, végre egyszer szerencsénk volt. A sors így kárpótolt bennünket – jelentette ki az Új Szónak Tállai András, a mezőkövesdiek klubelnöke. – Jól döntöttünk, hogy a sikertelen tavaszi időszak után a bajnokság hajrájára Tomiszlav Szivics helyett Radványi Miklóst szerződtettük. Az új vezetőedző igazolta az elvárásokat, és felrázta a csapatot.”

Diallo sírt örömében

„Sírtam a gólom után, mert nagyon régen találtam be, s ez kemény időszak volt számomra. Nem hittem magamban, elvesztettem a helyem a kezdőcsapatban, de keményen dolgoztam, és vártam a lehetőséget. Volt helyzetem, volt, ami kimaradt, de végre betaláltam, ezért nagyon boldog vagyok. Hihetetlen, hogy gólt szereztem ebben a szituációban, és a csapat nem esett ki” – hangsúlyozta a meccs után a 24 éves Diallo, aki ősszel kilenc gólt lőtt, ám Tomiszlav Szivics nem számított rá.

„Bevallom, a vezetésem alatt ilyen jól még nem játszott a csapat. Le a kalappal a futballisták előtt, hogy a sorsdöntő meccsen kihozták magukból a maximumot, végigharcolták a kilencvenhárom percet. Ez is bizonyítja, hogy az együttesnek van tartása. Gohér gólja ha nem is aranyat, de bennmaradást ért. Elismerem, ezúttal a Jóisten is mellettünk volt” – nyilatkozta lapunknak Radványi Miklós, aki elárulta, két nap szabadot adott a játékosoknak, és a jövő héttől a klubvezetőkkel már a csapat nyári megerősítésén fognak dolgozni.

A futballt ésszel játsszák

„A mérkőzés elején mindkét csapat kivárásra játszott, nem volt igazából iram, leginkább mezőnyjáték folyt. Ebben az időszakban egyszer hibáztunk, amit az ellenfél azonnal ki is használt. Talán mi is egy kicsit ráültünk a 0:0-ra – értékelte a mérkőzést Csertői Aurél, a Paks vezetőedzője. – De felálltunk, kétszer is egyenlíteni tudtunk. Ugyanakkor a végén gyermeteg hibákat követtünk el. A futballt ésszel játsszák, és ha egy kicsit is gondolkozunk, akkor kihúzzuk az utolsó perceket kapott gól nélkül. Bosszantó ez a vereség, mert minden meccset szeretnénk megnyerni.”

A mezőkövesdi klubházban kora hajnalig folytatódott az ünneplés. A Radványi-legénység szombaton (19.00) a Vasas otthonában zárja az NB I 2016/17-es idényét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?