Dani Alves: Ha megnyerjük a vébét, nem kiabálok majd, csak sírok

Dani Alves

Miközben Brazília lélegzet-visszafojtva figyeli, hogy mi lesz Neymarral, vajon felépül-e a csapat legjobb játékosa az egy hónap múlva rajtoló vébére, Párizsból szomorú hír érkezett: a 35 éves, 107-szeres válogatott Dani Alves nem lehet ott az oroszországi tornán. 
 

A jobbhátvéd hiánya óriási veszteség, a vb-selejtezők során mindössze egy mérkőzésről hiányzott sárga lapjai miatt, a többi tizenhetet végigjátszotta, és a válogatott idei két mérkőzésén, Oroszország és Németország ellen egyaránt kezdő volt.

A PSG-vel triplázott, de a bajnoki cím és a Ligakupa-siker után a Francia Kupa döntőjében megsérült: a harmadosztályú Les Herbiers ellen 2–0-ra megnyert a múlt keddi mérkőzés 86. percében le kellett cserélni. A vizsgálatok kimutatták, hogy a jobb térdében súlyosan megsérültek a szalagok, ezért hamarosan megműtik, a felépülése pedig négy–hat hónapot vesz igénybe.

A brazil lapok szerint Tite kapitány Fabinhóval (Monaco), Danilóval (Man­chester City), Rafinhával (Bayern München) vagy Fágnerrel (Corinthians) helyettesítheti klasszisát. De amennyiben feláldozza Marquinhost, úgy a PSG középső védője is befutó lehet, hiszen ő játszott már néhányszor jobbhátvédet – az ő helyét pedig Thiago Silva foglalhatná el.

 

„Nem akarom, hogy bárki is sajnáljon”

„Amikor éreztem a fájdalmat a térdemben, a lelkem kiszállt a testemből. Amint a földre kerültem, azonnal tudtam, hogy nem lehetek ott az oroszországi világbajnokságon. Az öltözőben a klub orvosai ugyan biztattak, hogy néhány vizsgálat eredményére még várni kell, de a szívemben tudtam, hogy vége mindennek. A csapattársaim ünnepeltek a kupával, én pedig nem akartam negatív lenni. Aki ismer, az tudja, hogy mindig vidám fickó vagyok, szóval mosolyogtam és próbáltam jól érezni magam. Azonban mindenki láthatta a szememben, hogy valami baj van” – számolt be Dani Alves szomorú hangú írásban saját tragédiájáról a The Players’ Tribune oldalon. „Egyetlenegyszer sírtam, amikor egyedül voltam. De nem akarom, hogy bárki is sajnáljon és sírjon értem. Eddig éltem az álmaim, és ugyan nem leszek ott a vébén, de attól még egy boldog srác vagyok.”

 

Érdekes

Nemkívánatos újságíró a vébén

Az orosz hatóságok megtagadták a beutazást Hajo Seppelttől, a német ARD televíziós csatorna doppingszakértő újságírójától, aki a labdarúgó-világbajnokságra szeretett volna utazni.

„Nyilvánvaló, hogy az állami doppingrendszer felfedezésével olyan messzire mentem, hogy Oroszország úgy gondolja, hogy szükséges ez az intézkedés. Ez azért önmagáért beszél” – nyilatkozta Seppelt, aki felkerült a nemkívánatos személyek listájára, így nem lehet ott a június 14-én kezdődő oroszországi tornán.

„Csak remélem, hogy az orosz politikusok még megfontolják döntésüket” – mondta Volker Herres, az ARD programigazgatója. Norbert Röttgen a német parlament külügyi bizottságának elnöke felszólította Oroszországot, hogy szüntesse meg az újságíró elleni beutazási tilalmat. „Oroszországnak át kell gondolnia a vízumkérelem elutasítását, különben alapos gyanúba keveri magát azzal, hogy esetleg valóban rejteget valamit” – nyilatkozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A nemzetközi szövetség (FIFA) azt közölte, hogy jóváhagyta Seppelt akkreditációs kérelmét. Az újságíró korábban több dokumentumfilmet készített és írt cikket a keletnémet, valamint a kínai, a kenyai és az orosz doppingolási szokásokról.

 

A házuk volt a világ közepe

Úgy fogalmazott, ez a világbajnokság abból a szempontból a gyerekkorát idézi majd, hogy ugyanúgy tévén fogja bámulni, mint egykoron a farmon, ahol felnőtt. „Minden reggel öt órakor fel kellett kelnem, hogy segítsek az apámnak permetezni, majd tíz kilométert tekertem bringával, hogy odaérjek az iskolába. Sokan azt mondták, micsoda kemény életem volt. Pedig nem, összehasonlítva a város többi emberével, mi jól éltünk. Eladtuk a megtermelt zöldségeket, volt egy kis kocsmánk, és a mienk volt a környék egyetlen tévéje. Apám acélgyapotot tekert az antennára, hogy távolabbi adásokat is foghassunk. A kép pokoli szar volt, de – a felhős napok kivételével – működött.”

Azt mondta, az apja a futball megszállottja volt, betegesen imádta, éppen ezért ez a kis tévé jelentett  neki mindent. „Úgy érezte magát, mintha egy város polgármestere lett volna. Emlékszem, hogy az 1994-es világbajnokság ideje alatt a házunk volt a világ közepe. Az egész ország egy hónapra leállt, és a városunkban mindenki hozzánk jött, hogy megnézhesse a mérkőzéseket. Mintha a házunk egy mini futballstadion lett volna. Képzeld el, ahogy 50 ember egy kis tévé körül tolong, és kiabálva, sikítva élvezi az életet!”

Romário akart lenni

Szerinte vannak európai országok, ahol ugyancsak szeretik a labdarúgást, ilyen Anglia, Franciaország és Németország. De ők csak rajongók. „Mi viszont itthon nemcsak néztük, játszottuk is a futballt. És erre tízévesen Cafút és Romáriót látva jöttem rá. A kis televízión át figyeltük a mérkőzéseket, ha a csapat védekezett, velük védekeztünk, ha támadtak, együtt támadtunk.

Keresztbe tett ujjakkal szorítottunk, feszültek vagyunk, izzadunk, mintha valóban ott lettünk volna a pályán. Az emberek szerint a futball vallási élmény Brazíliában, de ez inkább egy fizikai megpróbáltatás. Olyan ideges voltam, hogy nem tudtam elcsendesedni, néha kivittem pár vödröt az istállóba, és ott doboltam rajtuk, miközben énekeltem.

A világbajnokság olyan volt, mint egy másik világ. Minden megállt, az egész ország együtt, egymással élt meg minden pillanatot. Nem voltak gazdagok és szegények, mintha mindenki ugyanabban a mezben, ugyanolyan szinten állt és élt volna. Akkor fogalmazódott meg bennem először: én úgy szeretnék élni, ahogy Romário. Ott akarok lenni a tévében, és viselni akarom azt a fénylő sárga mezt!”

Dani Alvest 18 éves korától az éltette, hogy válogatott lehessen, hogy ha kell, a vérét adhassa Brazília sikeréért. Nagyon bántja, hogy nem lehet ott Oroszországban, mert állítja, ez a válogatott 1958, 1962, 1970, 1994 és 2002 után hatodszor is világbajnok lehet.

„Vannak tehetségeink, vannak szupersztárjaink, de ami még fontosabb, van egy igazi mesterünk. Tite hihetetlen környezetet teremtett, amióta átvette a csapatot, megmutatta a játékosoknak, hogy nem lehet egyénieskedni, teljes harmónia szükséges ahhoz, hogy elérhessük az álmainkat. Tizenkét éve vagyok válogatott, és ez a mostani a legerősebb csapatunk: szervezettségben, felépítésben, ötletekben, mindenben.”

Érdekes

Tim Cahill mindig kell

Nem tud olyan keveset játszani és akkor is gyengén teljesíteni Tim Cahill, a Millwall veterán csatára, hogy ne férjen be az ausztrál labdarúgó-válogatott 32 fős világbajnoki keretébe. Bert van Marwijk szövetségi kapitány ugyan tisztában van azzal, hogy a 38 éves, 105 válogatott mérkőzésén 50 gólt szerzett támadó mindössze tíz meccsen lépett pályára az angol második ligában, és ott is csupán 63 perc lehetőséget kapott, de úgy vélekedett, Cahill esetében kivételt kell tennie. 

„Ő speciális eset, úgy is mondhatnám, mindenben különleges. 38 éves, de ő minden idők egyik legjobb ausztrál labdarúgója. A bajnokságban alig-alig játszott, ha igen, akkor is 5-10 perceket kapott. Mégis olyan játékos, aki el tud dönteni egy meccset” – vélte Van Marwijk. A válogatott májusban, Törökországban edzőtáborozik majd, a kapitány addigra 26-27 fősre szeretné szűkíteni a keretét, a 23 fős utazó csapat végső névsorát június 4-ig kell leadnia.

A keretben meglepetésre helyet kapott Fran Karacic, a Lokomotiv Zagreb 21 éves jobbhátvédje is, aki még sohasem járt Ausztráliában, noha édesapja onnan származik. Van Marwijk elmondta, nagyon számít új kiszemeltjére. „Mindenki tudja, hogy a jobbhátvéd posztján nincs sok lehetőségem, márpedig Karacic 21 évesen már csapatkapitány a saját klubjában” – indokolta a döntését.

 

Fejben 13 éves

Hogy Dani Alves vb-álmainak egyszer s mindenkorra vége? Ugyan, ő ezt el sem tudja képzelni. „Dehogy vagyok én öreg, fejben 13 évesnek érzem magam. Ki tudja, talán a 2022-es világbajnokságon még versenyben leszek a kerettagságért. A testem ugyan 39 éves lesz, de a lelkem csupán 17.”

Úgy emlékszik vissza, hogy a Barcelona 2015-ös Bajnokok Ligá­ja-győzelmét megelőzően sokan kétel­kedtek a sikerben. Azonban amikor legyőzték Juventust a döntőben, csak odarohant Adrianóhoz, egymásra néztek és sikoltoztak. „Később megnéztem a felvételeket a tévében, és azt mondtam magamnak: Mi a fenét csinálsz, haver? Teljesen nevetségesnek látszott az egész, de nem tehettünk róla, mert megmagyarázhatatlan érzelmekkel szembesültünk. Például azzal, hogy még mindig gyerek vagy, aki nem beszél, csak sikít az örömtől. Ha megnyerjük a világbajnokságot, nem ordibálok majd. Ígérem, kussolok. Nem mondok semmit, csak sírok” – mesélt őszintén magáról a Players Tribune hasábjain.

Tite egyből szűk keretet hirdet

Nem csupán a kvalifikáció során voltak elsők, a kerethirdetésnél sem akarnak lemaradni a brazilok: hétfő délután, magyar idő szerint 18 órakor (sajnos lapzártánk után) nevezte meg Tite kapitány a világbajnokságra utazó 23 fős keretét. Februárban úgy nyilatkozott, hogy 16 játékos helye biztos, akkor Dani Alves és Neymar mellett a következő neveket említette: Alisson és Ederson (kapusok), Marquinhos, Miranda, Thiago Silva, Marcelo (védők), Casemiro, Paulinho, Re­nato Augusto, Coutinho, Fer­nan­dinho, Willian (középpályások), Firmino és Gabriel Jesús (csatárok).

A brazil sajtó értesülései szerint a édők között ott lehet a vébén Danilo (Manchester City), Fágner (Corinthians), Pedro Geromel (Gre­mio), Gil (Shandong Luneng), Rodrigo Caio (Sao Paulo) és Jemer­son (Monaco). A középpályán
Fabinho (Monaco), Rafinha (Ba­yern München), Fred (Sahtar Do­neck), illetve Giuliano (Fenerbahce) mellett reménykedhet Hernanes (Fortune Hebei), Talisca (Besik­tas), Arthur (Gremio), illetve Rodriguin­ho (Corinthians) is.

A csatároknál a Juventusban sze­rep­lő Douglas Costának komoly esélye van, de nem lenne meglepetés, ha ott lenne a vébén Tai­son (Sahtar Doneck), Willian Jose (Real Socie­dad) vagy Luan (Gre­mio). A harmadik kapus Cássio (Co­rinthians), Marcelo Grohe (Gre­mio), esetleg Neto (Valencia) lesz.

 

Érdekes

Eltiltás, megbocsátás, sérülés

Tavaly nyáron főben járó bűnt követett el Maszud Sodzsaei, az irániak talán legjobb játékosa, illetve klubtársa, Ehszan Hadzsi Szafi. A két iráni játékos államellenes tettet hajtott végre azzal, hogy pályára lépett az Európa Liga selejtezőjében a Maccabi Tel-Aviv ellen. A perzsa állam ugyanis nem ismeri el Izrael függetlenségét, ennek értelmében sportolói nem is versenyezhetnek izraeli ellenféllel, mert ezzel törvényt sértenek.

Az odavágót ki is hagyta a két játékos, és a visszavágó előtt is kérték edzőjüket, tekintsen el a szerepeltetésüktől. A görög klub azonban úgy reagált, ha nem állnak a csapat rendelkezésére, azzal szerződésszegést követnek el. Így aztán mindketten játszottak, a csapat a második meccsén is 1–0-s vereséget szenvedett, és kiesett.

Az iráni szövetség azonnal életfogytig tartó eltiltással sújtotta a játékosokat, de Carlos Queiroz kapitány közbenjárására hét hónap után mindketten visszatérhettek, és márciusban ismét játszhattak. Kérdés persze, hogy a szigorú vallási értékrend szerint élő szurkolók megbocsátottak-e nekik. A vb-kerettagság Maszud Sodzsaei esetében mégis kérdéses, Queiroz kapitány egy helyi lapban éppen a héten nyilatkozott úgy, hogy az AEK Athént erősítő játékos megsérült, és „állapota sajnos komoly aggodalomra ad okot, egyáltalán nem biztos, hogy felépül a világbajnokságra.”

Southgate sem húzza  a kerethirdetést

Az angol sajtó szerint Gareth Southgate sem szeretné sokáig húzni-halogatni a kerethirdetést, a szövetségi kapitány szerdán egyből azt a 23 főt nevezi meg, akik – ha csak sérülés nem jön közbe – ott lesznek a vébén. A szakember szerint jobb, ha mindenki idejekorán tisztában van a jó vagy rossz hírrel, és aki bekerül a kiválasztottak közé, százszázalékosan a vébére koncentrálhat.

Southgate két kulcsemberét már elveszítette Alex Oxlade-Cham­berlain és Joe Gomez személyében, olyan merész húzást viszont minden bizonnyal nem mer majd megkockáztatni, mint Sven-Göran Eriksson, aki tizenkét éve elvitte a vébére a Premier League-rutinnal sem rendelkező mindössze 17 éves Theo Walcottot. Pedig ha nagyon akarná, találna tehetséges fiatalt, mint például a dortmundi Jadon Sanchót vagy az RB Lepzigben sze­replő Ademola Lookmant. Ugyanakkor Ruben Loftus-Cheek és Marcus Rashford nem véletlenül játszott az utóbbi időben a nemzeti csapatban, de a liverpooli Trent Alexander-Arnold is reménykedhet, hiszen márciusban már ott volt a felnőttválogatott keretében.

Hogy milyen lehet akkor a keret?

A Telegraph szerint ilyen:

Kapusok: Jordan Pickford, Jack Butland, Joe Hart

Védők: Kyle Walker, Kieran Trippier, Trent Alexander-Arnold, Ryan Bertrand, Danny Rose, Eric Dier, John Stones, Phil Jones, Gary Cahill

Középpályások: Jordan Henderson, Jack Wilshere, Dele Alli, Jesse Lingard, Fabian Delph, Ashley Young
Csatárok: Harry Kane, Jamie Vardy, Marcus Rashford, Danny Welbeck, Raheem Sterling

A Guardian szerint viszont ilyen:

Kapusok: Jordan Pickford, Jack Butland, Nick Pope

Védők: Kyle Walker, Kieran Trippier, Ryan Bertrand, Trent Alexander-Arnold, John Stones, Phil Jones, Harry Maguire, Chris Smalling, James Tarkowski

Középpályások: Jordan Henderson, Eric Dier, Adam Lallana, Jesse Lingard, Jack Wilshere, Dele Alli, Ruben Loftus-Cheek,
Csatárok: Harry Kane, Jamie Vardy, Marcus Rashford, Raheem Sterling

Kapusposzton az a nagy kérdés, hogy Jack Butland és Jordan Pick­ford mellett ki legyen a harmadik kapus. Southgate hajlik arra, hogy Joe Hartot vigye, a helyi sajtó viszont inkább a Burnley-ben nagyszerű szezont teljesítő Nick Pope-ot javasolná.

Pincési László

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?