Csodát tesz a Real és a Barca?

<p>Mindkét spanyol csapat rendkívül nehéz helyzetben várja a labdarúgó BL-elődöntő visszavágóját, a Real Madridnak ma este háromgólos hátrányt kellene ledolgoznia a Dortmunddal szemben. Még nagyobb bajban van a Barcelona, amely a Bayern otthonából sima négyessel tért haza, így holnap csodára lenne szüksége a továbbjutáshoz.</p>

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

A madridi együttes története során már ledolgozott ekkora hátrányt, 1975-ben az angol bajnok Derby Countyval találkozott a BL elődjében, a BEK-ben, s Angliában 4:1-re kikapott, de hazai pályán hosszabbítás után 5:1-re nyert. Santillana szerezte a sorsdöntő találatot. „A Bernabéu Stadionban ha egy gyufát meggyújtasz, a tűz mindent feléget” – nyilatkozta a ma 60 éves Santillana, aki szerint a Real képes lehet a bravúrra.

A spanyolok elsősorban a BL góllövőlistáját 12 találattal vezető Cristiano Ronaldóban bíznak, aki kihagyta az Atlético Madrid elleni győztes bajnokit (2:1). A portugál klasszis kisebb sérüléssel bajlódott, de a tegnapi edzésen már teljes intenzitással gyakorolt. „Nem lesz egyszerű, de megnyerhetjük a párharcot. A futballban minden lehetséges, így az is előfordulhat, hogy minden helyzetből gólt szerzünk” – nyilatkozta José Mourinho az uefa.com-nak.

„Legalább három gólt kell lőnünk a továbbjutáshoz, ami nem tűnik lehetetlennek. Az első perctől az utolsóig küzdeni fogunk, bízom benne, hogy mi kerülünk a döntőbe” – mondta Pepe, a Real középhátvédje, aki az első meccsen nem jeleskedett, legalább két Lewandowski-gólban ludas volt.

A madridiaknak a támadások mellett a védekezésre is figyelniük kell, hiszen egy dortmundi gól valószínűleg eldöntené a továbbjutást.

Remek formában van a Borussia, amely szombaton rendkívül tartalékosan 2:1-nyert Düsseldorfban. Jürgen Klopp az egész alapcsapatát pihentette. „Tíz állandó kezdőember nélkül léptünk pályára, de így is győztünk, és ezzel bebiztosítottuk a bajnoki ezüstérmünket. Bizakodva várjuk a madridi meccset, ott leszünk a május 25-i londoni döntőben” – szögezte le Sebastian Kehl, a német együttes csapatkapitánya.

„A háromgólos előnyünk ellenére nem számítok sima meccsre. Nyugodtan kell futballoznunk, s ha saját játékunkkal rukkolunk ki, akkor sikeresek leszünk” – hangsúlyozta Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője.

A Bayern közel áll ahhoz, hogy az utóbbi négy év során harmadszor harcolja ki a BL-ben a döntőbe jutást. Jupp Heynckes védencei odahaza 4:0-ra nyertek, úgy, hogy lefocizták a Barcelonát. A katalán drukkerek mégis reménykednek, hogy Messiék csodát tesznek, és továbbjutnak. A bajorok fennállásuk során négy alkalommal szenvedtek idegenben 4:0-s vereséget, legutóbb a 2009-es BL-negyeddöntőben éppen a Camp Nouban kaptak ki ilyen arányban.

„Katasztrofális teljesítményt nyújtottunk Barcelonában. Sportvezetői pályafutásom során ez volt csapatunk legsúlyosabb kudarca. Soha olyan estét” – emlékezett vissza a négy évvel ezelőtti meccsre Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern alelnöke.

„Valamennyien ismerjük a Camp Nou varázsát, tudjuk, ott mire képes a Barca. Mi azonban meg akarjuk mutatni, hogy hazai fölényes győzelmünk nem a véletlen műve volt” – jelentette ki Thomas Müller, aki két gólt szerzett az első meccsen.

„Fantasztikusan futballozott Münchenben a Bayern, mi pedig fáradt csapat benyomását keltettük. A meccs közben sem tudtunk változtatni a játékunkon – mondta Jordi Roura, a Barca másodedzője. – Javul Messi állapota, bízunk benne, hogy vállalja a szereplést, mert vele lényegesen erősebbek vagyunk. Rendkívül nehéz a helyzetünk, de nem adjuk fel, mindent beleadunk, és megpróbálunk csodát tenni.”

A katalánoknál sérülés miatt hiányzik Carles Puyol, míg Jordi Alba eltiltás miatt nem léphet pályára.

Az európai kupaküzdelmek története során mindössze három csapat tudott 0:4-ről továbbjutni, a Real Madrid (UEFA-kupa, 1985/1986), a portugál Leixoes (KEK, 1961/ 1962) és belgrádi Partizan (UEFA-kupa 1984/1985). A Barca lehet a negyedik.

Dortmundban és Münchenben viszont biztosra veszik, hogy német finálé lesz a Wembley Stadionban. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?