Cseh László megvilágosodott, sorozatban nyolcadik vb-jén lett érmes

<p>A címvédő Cseh László ezüstérmet szerzett férfi 200 m-es pillangóúszásban a&nbsp;budapesti vizes-világbajnokság szerdai versenynapján. Kenderesi Tamás ugyanebben a számban negyedik lett, Hosszú Katinka 200 gyorson hetedikként ért célba.&nbsp;</p>

Pellegrini legyőzte Ledeckyt

A magyar közönség főleg Hosszú Katinka miatt volt kíváncsi a 200 m női gyors döntőjére, de a versenynek nem a magyar Iron Lady volt a főszereplője, hanem az olasz Federica Pellegrini, aki nagyszerű versenyzéssel legyőzte a korszakos zseni Katie Ledeckyt. Ledecky a két évvel ezelőtti kazanyi vb-n és a riói olimpián is győzött ezen a távon, de a világcsúcstartó Pellegrini a 2009-es római és a 2011-es sanghaji vb-diadala után a Duna Arénában harmadszor is világbajnok lett ebben a számban. Az olasz újságírók extázisban üvöltötték végig a távot, Pellegrini a célba csapva hasonlóan euforikusan ünnepelt. Ledecky és az ausztrál Emma McKeon századra ugyanannyit úszott Pellegrini mögött, így két ezüstérmes lett.

Hosszú Katinka 50 méteres medencében még soha nem szerzett érmet gyorsúszásban, nem ez a specialitása, végül a 7. helyen zárt.

Cseh 13. vb-érme

Magyar szempontból egyértelműen a férfi 200 m pillangó ígérkezett a nap fénypontjának, ahol a középdöntőben a legjobb időt elérő japán Daiya Seto úszott a „magyar hamburgerben”, vagyis Cseh László és Kenderesi Tamás által közrefogva. Amikor a két magyar versenyzőt bemutatták, majdnem felrobbant a Duna Aréna, és amikor Kenderesi a rajtkő mellett állva még tovább hergelte a nézőket, akkor már mindenki szinte önkívületben tombolt.

Ötven méter után Cseh a harmadik, Kenderesi a negyedik volt, száz méter után Kenderesi feljött a második helyre, Cseh a negyedik helyen állt. Az első százon nagyon elhúzott a dél-afrikai Chad Le Clos, és ez végül döntőnek bizonyult. 150 méter után Kenderesi második, Cseh harmadik volt, de a hajrát Cseh Laci bírta jobban, bejött ezüstérmesnek, Le Clos mögött. Kenderesi lecsúszott a dobogóról, a japán Seto beért elé, Kenderesi így a negyedik helyen végzett.

„Öröm volt itt úszni, remélem, minden évben ilyen világversenyen versenyezhetünk, mert így lehet igazán úszni, ilyen közönség előtt” – nyilatkozta a helyi műsorközlőnek Cseh László, aki 13. vb-érmét szerezte.

„Hogy olyan bénázást fogok előadni..”

A magyar úszó elmondta, idén nem mentek jól az edzései, az apróságok is gyakran kizökkentették, a versenyeken nem volt képes 1:56 alá kerülni, ezért olyan visszajelzéseket is kapott, örüljön, ha ezzel középdöntős lesz a vb-n. „Fejben nagyon össze kellett rakni, ez sok embernek a munkája, szakembereké, a családomé, barátoké. Már az óriási, hogy ki tudtam jönni a döntőre, fel tudtam állni a rajtkőre” – mondta a verseny után Cseh.

Felszabadultan élcelődött azon, hogy a rajtnál neki volt a leggyengébb reakcióideje. „Ha nem adok egy testhossz előnyt a többieknek, még jó is lehetek” – nevetett a 100 pillangóra utalva.

Cseh elárulta, titkon talán az is ott volt a gondolataiban, a budapesti vb lehet az utolsó versenye. „Gondoltam arra, hogy akkora bénázást fogok előadni, hogy innen már nincs visszaút, magamnak sem tudom megmagyarázni, hogy érdemes folytatni. De akkor sem tudtam volna csak úgy búcsút mondani az uszodának” – magyarázta Cseh, aki most erőt tud meríteni a 200 pillangón nyújtott teljesítményéből, és úgy érzi, van értelme edzeni.

A 13-szoros vb-érmes úszó talán még sosem nyilatkozott olyan lazán és felszabadultan, mint budapesti éremszerzése után. „Megvilágosodtam – jegyezte meg cinkos mosollyal. – Megértettem, hogy akármit csinálok is, ha kiadok magamból mindent, akkor elégedett lehetek. És azt is, hogy nem dől össze az uszoda, se a világ, senkivel nem történik semmi, ha nem vagyok első. Van élet a a győzelmen túl is.”

Kizárták a magyar váltót

A Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összetételű magyar mix vegyes váltót az előfutamokban kizárták, mert Gyurta Dániel rosszul váltott, a megengedettnél 11 századmásodperccel előbb ugrott be a vízbe. A magyar kvartett időeredményével (3:46,96) éppen befért volna az esti döntő mezőnyébe… „Előző nap sokat gyakoroltuk Balog Gáborral a váltást, akkor ment, most valamiért nem – nyilatkozta Gyurta. – Egy percen belül akartam úszni, ez sikerült is. A fő cél az volt, hogy bekerüljünk a döntőbe, sajnálom, hogy nem jött össze.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?