Brady a hetedik trófeájára hajt

Tom Brady

Közép-európai idő szerint hétfőn 0.30 órától rendezik a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 55. Super Bowlt, amelyben az Amerikai főcsoport győztese, a címvédő Kansas City Chiefs, valamint a Nemzeti főcsoport bajnoka, a tizedik fináléjára készülő, 43 éves Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers találkozik egymással.

Az összecsapás történelminek tekinthető, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy az egyik fél, jelen esetben a Tampa, saját stadionjában léphet pályára, ahol a járványügyi előírásoknak megfelelően 25 ezer szurkoló lehet majd jelen.


Az irányítók
Ez az első Super Bowl, amelyben két olyan irányító lesz érdekelt, aki az előző két nagydöntőben magasba emelhette a Vince Lombardi-trófeát. Brady még a New England Patriots tagjaként 2019-ben a hatodik bajnoki címét nyerte a Los Angeles Rams legyőzésével, míg tavaly Patrick Mahomes a San Francisco 49ers ellen vezette sikerre a Kansas Cityt. Szakértők szerint Brady és Mahomes személyében ezen a Super Bowlon kerül szembe egymással minden idők legjobb, valamint a jelenkor és a jövő legkiemelkedőbb irányítója. Mahomes már most fantasztikus pályafutást tudhat maga mögött, hiszen kezdőként ez a harmadik szezonja, mindhárom idényében eljutott a főcsoportdöntőig, a legutóbbi kettőben pedig a Super Bowlig menetelt együttesével. Ezen kívül kezdőként első idényében ő lett a liga legértékesebb játékosa, és a tavalyi Super Bowlon is őt választották a legjobbnak.


A veterán Brady tavaly húsz év után hagyta el a New England Patriots csapatát, Tampában pedig rögtön megmutatta, miért is klasszis még mindig. Az egyéni számokat tekintve szinte mindenben klubrekordot döntött, ráadásul a 2003-as bajnoki cím után újra bejuttatta a floridai együttest a Super Bowlba.


Támadók
Kétségkívül a Kansasnél van a minőség, még a Tampa a mennyiségre támaszkodhat. A címvédőnél az elkapó poszton Tyreek Hill, míg a tight end pozícióban Travis Kelce emelkedik ki a csapatból és az egész NFL mezőnyéből. Ketten együtt 26 touchdownnal (TD) fejezték be az alapszakaszt. Kelce a rájátszásban már háromnál tart, Hill pedig két meccsen 17 elkapásnál és 282 yardnál. Egyedül a Kansas futóinál nincs kiemelkedő teljesítmény. A Tampa ezzel szemben a megbízható munkásemberekre támaszkodik, bár a futóknál nekik sincs okuk a bizakodásra, a poszton található négyesből Ronald Jones és Leonard Fournette hoz egy átlagos szintet. A tight endnél Rob Gronkowski és Cameron Brate ad ki egy Kelce-hez hasonló minőséget, ketten együtt járnak 7 TD-nél. Az elkapóknál viszont nagyon jól áll a Buccaneers: Mike Evans (12 TD), Chris Godwin (7) viszik a pálmát, de mögöttük sincs nagy szakadék, hiszen Antonio Brown 8 meccsen 4 TD-nél jár. Az egyéni képességek a Kansas felé billenek, ám, ha a Hill–Kelce párosból valamelyikük megsérülne, az alapjában rengetné meg a támadójátékukat. 


Védők
A védelemben szintén ugyanez a helyzet a két csapatnál. A Kansas védelmében ott van az a Chris Jones, aki – ha nem ismernénk egy bizonyos Aaron Donaldot (LA Rams) – a liga legjobba lenne. De nincsenek társai, több olyan játékos is van a védősorban, akik draftolatlanul érkeztek. A Bucs védelmében ezzel szemben 4 olyan játékos van, akiket a draft első körében választottak. 
A vezér egyértelműen Lavonte David a floridaiaknál, aki már 2012 óta klubnál van. De Jason Pierre-Paul vagy a sokadik virágzását élő, 34 éves Ndamukong Suh neve mellett sem mehetünk el. 


A fogadóirodáknál a Kansas az esélyesebb, de az elmúlt szezonban sokak által már lesajnált, ám idén ismét kiváló Bradyvel és a remek védővonalával a Bucs képes lehet a trónfosztásra. ⋌(mgy)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?