Björndalen triplázott

Salt Lake City. A norvég Ole Einar Björndalen triplázott Salt Lake Cityben: a norvég sílövő a 10 és 20 km után a szombati 12,5 km-es üldözőszámban is a legjobbnak bizonyult. Orosz siker született a hölgyek 10 km-es üldözőversenyében, Olga Pileva hat másodperccel előzte meg a német Wilhelmet.

A norvég Ole Einar Björndalennek volt miért örülnie, hiszen már három aranyérmet nyertTASR/EPA-felvételA 28 esztendős Björndalen a 10 km-en szerzett előnyének köszönhetően 29 másodperccel a néme Sven Fischer előtt vágott a távnak, s csak az első, állólövés-sorozat után forgott kissé veszélyben az újabb diadala. Ekkor ugyanis a 28 esztendős skandináv klasszis csak 14 másodperccel vezetett német riválisa előtt, de később fokozatosan növelte előnyét. Björndalen a negyedik, azaz utolsó sorozata során még egyet hibázott, de ez sem akadályozta meg abban, hogy több mint 40 másodperccel előbb érjen célba riválisainál. A norvég sílövő sporttörténeti bravúrt hajtott végre, ő az első ebben a műfajban, aki három aranyérmet nyert egy olimpián. Még tovább bővítheti elsőségeinek számát, hiszen természetesen szóhoz jut hazája váltójában is, amelynek nagy esélye van a győzelemre.

A szlovák Marek Matiaško 39-ként kezdte a versenyt, ám már az első céltáblánál kétszer hibázott, s visszaesett a 49. helyre. Végeredményben 43-ként zárta a versenyt. „Egyáltalán nem úgy sikerült a viadal, mint ahogy szerettem volna. Nagyon csalódott vagyok, sífutásban még úgyahogy felvettem a versenyt a többiekkel, ám a lövészetben nagy hibákat követtem el. Azzal a céllal utaztam az olimpiára, hogy az első 30 között végezzek, sajnos, lényegesen rosszabbul zártam az ötkarikás játékokat” – mondta a verseny után Marek Matiaško.

Hatalmas csatát hozott a hölgyek 10 km-es üldözőversenye, az utolsó céltáblához Nyikulcsina, Poirée és Forsberg szinte egyszerre érkezett, azonban mindhárom favorit két ízben hibázott. Ezt kihasználta a német Wilhelm és az orosz Pileva. Az utóbbi ezután hatalmas hajrába kezdett, s első olimpiáján aranyérmet nyert. Meglepetésre a célegyenesben Poirée-t megelőzte a bolgár Nyikulcsina, s így fölállhatott a dobogó harmadik fokára. Ismét balszerencséje volt a nagy esélyes svéd Forsbergnek, a 34 esztendős sportolónő az olimpia előtt zsinórban nyerte a versenyeket, az ötkarikás játékokon viszont „csak” két bronzérmet nyert, és szombaton csak a 6. lett.

Most sem remekeltek a szlovákok, Martina Jašicová a 13. helyről indult, ám végeredményben mindössze a 18. lett. Soňa Mihoková három lőhibát vétve a 21. lett. Anna Murínová 35-ként zárt.

„Kár, hogy a céltáblánál két alkalommal bakiztam, mert ellenkező esetben lényegesen jobban végezhettem volna” – mondta Martina Jašicová. Soňa Mihoková: „Az igazat megvallva, azt hittem, ott lehetek az első 15 között, sajnos, nem így történt. Nem futottam rosszul, de mivel három lőhibát követtem el, meg kellett elégednem a 21. helyezéssel.

Ma közép-európai idő szerint 19.30-kor rajtol a női 4x7,5 km-es váltóverseny. Juraj Sanitra vezetőedző úgy döntött, hogy Matina Jašicová, Anna Murínová, Marcela Pavkovčeková és Soňa Mihoková alkotja a kvartettet. Csak az volt a kérdés, hogy Pavkovčeková vagy Tatjana Kutlíková kap bizalmat. Mivel az utóbbi formája nem éppen biztató, ezért Pavkovčeková áll rajthoz. „Valószínűleg az aranyéremért a németek és az oroszok csatáznak majd, azonban a harmadik helyre hét váltó is esélyes. Mi is köztük vagyunk. Bízom benne, hogy védenceim kitesznek magukért, s ott leszünk a legjobbak között. Nem titkolom, nagyon boldog lennék, ha sikerülne érmet szereznünk, de a rendkívül erős mezőnyben, ha az első hat között végzünk, elégedett leszek” – nyilatkozta Juraj Sanitra. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?