Bearanyozott magyar hétvége

Poznan. A magyar válogatott – minden idők egyik legjobb teljesítményét nyújtva – összesen 10 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet gyűjtött a poznani kajak-kenu Eb-n, emellett három további olimpiai kvótát is kiharcolt. Szlovákia érmet nem szerzett, athéni ötkarikás kvótái viszont hárommal gyarapodtak.

Tízből az egyik magyar aranyegység: Kozmann és Kolonics a célbanReuters-felvételCímvédők elsősége

A szombati 1000 m-es döntők-ben győzött és egyben megvédte címét Kovács Katalin (K1) és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó (K2). Szintén elsőként haladt át a célvonalon a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású kajaknégyes (a világbajnok komáromi egység legnagyobb ellenfelei, Riszdorferék Poznanban nem indultak) és a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre és Novák Ferenc alkotta kenus kvartett. Előbbi egység ezzel készülhet az athéni játékokra, hiszen a válogatási elvek alapján a csapattagság kiharcolásához az első két hely valamelyikén kellett végeznie az Eb-n. A Dékány Kinga, Faldum Bereniké, Benedek Linda, Móni Katalin összeállítású női kajaknégyes bronzérmes lett. A kajak egyesek között induló Kökény Roland negyedikként zárt, ezzel újabb kvótát szerzett Magyarországnak az olimpiára

Vereckei, Janics...

Vasárnap, 500 m-en a dobogó legmagasabb fokára állhatott K1-ben Vereckei Ákos és Janics Natasa, K2-ben a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó, C2-ben a Kozmann György, Kolonics György kettős, K4-ben pedig a Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland összeállítású kvartett. A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga világbajnok kajaknégyesnek ezúttal meg kellett elégednie az ezüstéremmel. A Sydneyben bajnok Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó némi csalódást keltve csupán a hatodik helyet szerezte meg a kajak kettesek versenyében, de így is további két kvótát harcolt ki Magyarországnak az augusztus 13-án kezdődő athéni játékokra. Ez azt jelenti, hogy az olimpián összesen – legfeljebb – nyolc férfi és hét női kajakos, valamint négy kenus lehet tagja a magyar válogatottnak.

Egy diadal kétszázon

A legrövidebb távon, 200 m-en győzött a Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Boros Gergely kajakos kvartett. Másodikként zárt a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga egység (K4), a Bozsik Attila, Kovács Gergely kenus duó, a Paksy Tímea, Patyi Melinda kettős (K2), míg Paksy (K1), a Gyertyános Gergely, Babella Balázs kajakpáros és a C4-ben versenyző Malomsoki Sándor, Kovács Gergely, Belicza Béla, Vasali László négyes harmadik lett.

Erban – negyedik olimpia

A világbajnok komáromi kajaknégyes (Riszdorfer Richárd és Mihály, Vlček Erik és Juraj Bača) már a tavalyi gainesville-i vb-n kiharcolta az athéni indulás jogát. Szlovákia Poznanban újabb három kvótával gazdagodott: Róbert Erban (K1) ezer méteren ötödikként ért célba, és a görög fővárosban már 4. olimpiáján indulhat. Martin Chorváth (szintén K1) ötszáz méteren elért ötödik, a kenus Marián Ostrčil (C1 500 m) pedig hetedik helyével szerzett szereplési lehetőséget a szkiniászi pályán. Pavel Blaho, a szlovák válogatott edzője boldogan értékelt: „Nem indultunk vérmes reményekkel, ezért a plusz három kvóta örömteli számunkra. Sajnálom, hogy Erbanová (K1) csak egyetlen hellyel csúszott le az olimpiai szereplésről, és a kenus Páleš is valószínűleg utolsó ötkarikás indulási esélyét veszített el.”

Éremtáblázat

Magyarország 10 4 4

Spanyolország 3 3 5

Németország 3 3 3

Oroszország 2 5 4

Norvégia 2 1 1

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?