Balajcza Újpesten képzeli a jövőjét

Ilyen is régen volt: három fordulóval a bajnoki rajtot követően az Újpest FC az NB I második helyén áll.

Ilyen is régen volt: három fordulóval a bajnoki rajtot követően az Újpest FC az NB I második helyén áll. A lilák csapatkapitányát, a kapus Balajcza Szabolcsot faggattunk a csoda kapcsán.

Minek köszönhető az Újpest jó kezdése?

A sorsolásunk is jónak mondható, s valóban jól kaptuk el a rajtot, de azért van egy kis hiányérzetem is, ugyanis a Paks elleni mérkőzést sajnos csak döntetlenre hoztuk. Ettől függetlenül azért ott vagyunk jelenleg a dobogón, és szeretnénk is ott ragadni. A célunk végre az Újpest hagyományaihoz méltón szerepelni.

Mekkora pluszt ad egy játékosnak és egy csapatnak, hogy a képzeletbeli dobogón áll jelenleg az együttes?

Az utolsó öt-hat évben nagyon ritka volt ez, mert elég mélyről indultunk. Ebben közrejátszott a tulajdonosváltás is, rengeteg ember ment és jött. Én pontosan tíz éve vagyok már Újpesten, s ez idő alatt legalább százötven emberrel fociztam együtt. Kezdem azt érezni, hogy most megfelelő arányban vannak a csapatban a hazai és a külföldi játékosok. Végre azt is örömmel mondom el, hogy nagyon jó az öltözői hangulat is, és szerintem ezek is magukkal vonzzák a jó eredményt. Múlt hétvégén közel két órán keresztül, ameddig a Fradi nem játszott a Vasas ellen, még a dobogó első fokán is voltunk, amit több csapattársam le is fényképezett!

Említette a csapat összetételét. Egy magyar játékosnak jobb, könnyebb másik magyar játékossal együtt játszani?

Nem venném ezt külön, hogy magyar vagy külföldi. Szerintem ez kimondottan csak a mentalitástól függ. Amit mondtam, arra értettem, hogy végre valóban minőségi külföldi játékosaink vannak, akik mellé minőségi magyar futballistákat is tudtunk igazolni az elmúlt egy-két évben, és nemcsak amolyan „töltelékek” kerültek Újpestre.

Újpesten Nebojsa Vignjevics személyében, szerb származású az edző. Könnyen meg lehet találni a közös nevezőt egy külföldi edzővel? A fegyelem is nagyobb talán?

Itt sem szabad kategorizálni, hogy külföldi vagy magyar edző. Van jó és rossz edző is. Vignjevics egy jó edző, igazi csapatember. Látványos és jó focira törekszik, amikor nem voltak még igazi eredményeink, már akkor is lehetett látni a távolabbi elképzeléseit.

Csapatkapitánynak lenni mekkora felelősség?

Nemcsak felelősségnek, hanem inkább megtiszteltetésnek nevezném. Amikor Kaposvárról Újpestre kerültem, még Kovács Zolin volt a csapatkapitányi karszalag, de már akkor a helyettesének választottak. Attól kezdve élvezem a játékostársaim bizalmát és különleges megbecsülésüket is.

A közelmúltban az újpesti kemény mag elmaradt a mérkőzésekről, de ahogy a legutóbbi találkozók nézőszámait nézem, mintha kellemes változás lenne e téren.

Szurkolóink nem ránk, nem a csapatra haragudtak. Szerencsére már múlt időben mondhatom, hogy volt ez a szurkolói kártya dolog az MLSZ részéről, amit egyetlen, a bajnokságban szereplő csapat drukkerei sem akartak elfogadni. A szövetség enyhített az ehhez kapcsolódó szabályokon. Szurkolóink már tavaszi menetelésünkkor, amikor zsinórban hét mérkőzést nyertünk, nagyon vissza akartak jönni. A tavalyi átlagban ezerötszáz néző után, például a Békéscsaba ellen már négyezren voltak. De ez egyenes arányban van a csapat teljesítményével is, mert ha megy a szekér, akkor a szurkolók is könnyebben jönnek.

Ön is jó formában véd. Mer gondolni a válogatottságra?

Szerintem ez a hajó már elment. A 2007–2009 közötti időszakban voltam a válogatott keretnek a tagja, de csak a padon ültem, és nem adatott meg, hogy válogatott legyek. El kell ismerni, hogy kiváló magyar kapusok vannak, bennem természetesen nincsen tüske sem, kimondottan csak az Újpestre koncentrálok.

Harminchat éves érett kapus. Egy esetleges külföldi légióskodás sem jöhet szóba?

Szerintem az a hajó is elment. Nekem hosszú távú szerződésem van még az Újpesttel, ráadásul tíz éve vagyok itt. Ennyi idő után már remélem, hogy újpestinek is vallhatom magam, és itt képzelem el a jövőmet a Megyeri úton. Idővel szeretnék kapusedző lenni, de ez nemcsak rajtam, hanem a vezetőkön is múlik. Ami a lényeg, szeretném, ha csapattársaim nagyon sok fényképet csinálnának még a fordulókat követően a bajnoki tabellákról, és egy szépen csillogó bajnoki éremmel a nyakunkban zárnánk majd a most kezdődött 2015/16-os szezont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?