Átírná a történelemkönyveket a DAC az FCSB ellen

dac

Ma 20.30-kor a román FCSB-t fogadja a DAC a MOL Arénában, a labdarúgó Európa-konferencialiga-selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén.

A szezon eddigi legnehezebb feladata vár a sárga-kékekre a patinás bukaresti csapat ellen. A dunaszerdahelyiek az EKL-selejtező első két fordulójában a papírformának megfelelően sikerrel vették az akadályokat, hiszen előbb az északír Cliftonville-t, majd a feröeri Víkingur Götát búcsúztatták magabiztos kettős győzelemmel. A harmadik forduló sorsolását már nem kiemeltként várta Adrián Guľa legénysége, amelynek az FCSB személyében egy papíron erősebb, nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező csapattal kell megküzdenie a rájátszásba kerülésért.

FCSB mint Steaua

Az FCSB a korábban Steaua Bucuresti néven ismert BEK-győztes és 26-szoros román bajnokcsapat jogutódja. A Steaua 2017-ben egy bírósági döntés értelmében kényszerült névváltoztatásra, miután a klub pert vesztett a román hadsereggel szemben a név használata kapcsán.

Korábbi sikereihez viszonyítva az elmúlt néhány évben az FCSB nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a nemzetközi porondon. A bukaresti együttes utoljára a 2017/18-as szezonban volt csoportkörös, akkor tovább is jutott az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába. A tavalyi kiírásban az EKL-selejtezők második fordulójában csatlakozott be a küzdelmekbe, és meglepetésre rögtön ki is esett a kazah Sahtyor Karagandival szemben. Az idei szezonban a Szaburtalo Tbiliszit kiejtve jutottak be a harmadik fordulóba a románok.

Hazája bajnokságát tavaly ezüstérmesként zárta az FCSB, így kijutott a nemzetközi porondra. Az aktuális évadot viszont borzalmasan kezdte a nagy múltú együttes, három forduló után csak két pontja van.

Történelmet írni

„Nagyon várjuk a szerdai mérkőzést. Hazai pályán játszunk, jó ellenféllel és jó időben. Bízom benne, hogy jól fel vagyunk készülve, és hogy olyan eredményt érünk el, amely esélyt ad nekünk a továbbjutásra – mondta Adrián Guľa, a DAC vezetőedzője, aki elismerte, a bukaresti csapat lesz az eddigi legnehezebb ellenfél a szezon során. – Ez logikusnak tűnik, hiszen ahogy haladunk előre, úgy jönnek az egyre nagyobb kihívások. Tisztában vagyunk az ellenfél játékerejével, és nem csak a történelmével, hanem a jelenlegi helyzetével is. Az első pillanattól az utolsóig harcolni fogunk a győzelemért. Van esélyünk, hogy történelmet írjunk.ˮ

Ha sikerrel vennék az FCSB elleni párharcot, a sárga-kékek először jutnának el egy selejtező rájátszásáig a nemzetközi porondon. A dunaszerdahelyi klub a harmadik fordulóig eddig csak egy alkalommal, két évvel ezelőtt jutott el, akkor viszont az izlandi FH és a cseh Jablonec kiejtése után 7:0-ra kikaptak Linzben és nem jutottak be az EL-selejtező rájátszásába.

A DAC–FCSB párharc győztese a román klub magas koefficiensének köszönhetően kiemeltként várta az EKL-selejtezők rájátszásának tegnapi sorsolását, ahol eldőlt, hogy Kalmáréknak továbbjutás esetén a Viking Stavanger–Sligo Rovers párharc győztesét kell legyőzniük a csoportkörbe jutásért.

Fogynak a sérültek

A mai mérkőzésen akár újabb közönségkedvenc visszatérője is lehet a DAC-nak, hiszen Kalmár Zsolt után Eric Davis is felépült. A panamai balbekk Guľa elmondása szerint tegnap már a csapattal edzett, bár azt csak az utolsó vizsgálatok alapján fogják eldönteni, hogy ma pályára léphet-e. Hahn János, Szendrei Ákos és Andrija Balic viszont biztosan nem lesz bevethető állapotban a románok ellen.

A mérkőzést az M4 Sport és az RTVS sportcsatornája élőben közvetíti, a találkozó játékvezetője a szlovén Rade Obrenovic lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?