Átalakult az átigazolási rendszer

<p><span style="font-size: 12px;">Vélemények a labdarúgásban bevezetett új regisztrációs és átigazolási rendről.</span></p>

Szlovákia sportpályáin a tavaszi és az őszi bajnoki szezonban hetente mintegy ötezer mérkőzést játszanak le. A nyári holt idényben lépett érvénybe az új regisztrációs és átigazolási rend, amely mind az amatőr, mind a profi labdarúgásra vonatkozik. A tervezet előkészítése két évig tartott, majd az érintettek kilenc hónapon át jelezhették észrevételeiket. A legtöbb klub úgy véli, hogy a szabályzat megalkotásába kevés futballal foglalkozó szakembert vontak be. Mivel érvelnek a regisztrációs és átigazolási rend megalkotói? „Labdarúgásunk folyamatos és egészséges fejlődése érdekében mindenekelőtt a játékos, a klub és a szurkoló közti háromszög fenntartását vettük figyelembe. Külön örülök annak, hogy a dokumentumot egyhangúlag hagyta jóvá a Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága” – nyilatkozta lapunknak Peter Sepeši jogász, a rendelet kidolgozója. Az átigazolási rendszer egyértelműen zöld utat adott a játékospiacnak. A rangosabb osztályokból viszonylag csekély összegért igazolhatnak új játékost az alacsonyabb bajnokságban szereplő gárdák, fordítva viszont már nem ez a helyzet. Egy területi bajnokságban közreműködő labdarúgó megszerzésénél már alaposabban a tarsolyukba kell nyúlniuk a harmadik, negyedik és ötödik ligás kérőknek. Teljesen átalakították a versenyszabályzatot is. A korábbinál jóval könnyebben juthatnak szerephez a fakóban játszó labdarúgók az A csapatban, és fordítva. Az első három ligában játszó klubok farmárcsapatokat hozhatnak létre, és játékosaik más klubok színeiben is pályára léphetnek. Újítás az is, hogy a területi bajnokságok alakulatai közös ifjúsági csapatot alakíthatnak. Milyenek a sportvezetők első tapasztalatai? „Úgy tűnik, hogy az egészet a zöldasztal mellől erőszakolták ránk, mégpedig olyanok, akik a gyakorlatban sosem foglalkoztak focival. Az előírás az amatőr és a profi labdarúgást, valamint csapatépítést is visszavetheti. Nem egy klubvezető egy reggel arra ébredhet, hogy nincs csapata, hiszen a játékosok az anyaegyesület beleegyezése nélkül is távozhatnak. Az ifjúsági foci is kihívásokkal néz szembe” – jegyezte meg Urbán Ferenc, a Lévai Területi Labdarúgó-szövetség elnöke. „Egy jó pénzű vállalkozó gondolhat egyet, és napok alatt egy jó képességű csapatot hozhat létre. Pillanatnyilag nem tudjuk, mi vár ránk, hiszen egyik percről a másikra focisták nélkül maradhatunk. Mint egykori sportoló és jelenlegi tisztségviselő, néha úgy gondolom, a fiatalokkal nem érdemes érdemben foglalkozni. Óriási összegeket fektetünk a nevelésükbe, aztán a módosabb csapatok elhappolják őket” – vélekedett Újhelyi Ferenc tardoskeddi klubelnök. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?