A leicesteri tündérmese nyomában

<p>A szezon előtt még vajmi kevés jel utalt arra, hogy a Leicester City - fennállása során első ízben - angol bajnok lesz, a szigetországi liga 128 évének talán legnagyobb szenzációját produkálva.</p>

Az 1884-ben alapított klub eddigi legjobb teljesítménye az 1929-es második hely volt, a legutóbbi olyan csapat pedig, amelyik történetének első bajnoki címét szerezte meg, az 1978-as Nottingham Forest volt. A Blackburn Rovers 1995-ös diadala óta a Premier League trófeája sosem hagyta el Londont és Manchestert, a tavalyi győztes Chelsea idei esélyeiről ugyanakkor mindent elmond, hogy a Leicester mögött 29 ponttal lemaradva, a kilencedik helyen szerénykedik.    A 300 ezer lakosú Leicester City klubja - amely 2014-es feljutása előtt egy évtizedet töltött a másod- és harmadosztályban - alig egytizedét költötte játékosvásárlásra tavaly nyáron a Manchester Unitednek, amely 225 millió fontból erősített.    A szezon előtt a csapat leginkább a botránykrónikákban hívta fel magára a figyelmet: a thaiföldi tulajdonosoknál tett látogatás után három játékosnak más munkaadó után kellett néznie egy bangkoki szexorgia miatt, Nigel Pearson vezetőedzőt "komoly nézetkülönbségek miatt" menesztették, majd - egy videofelvétel szerint - a csatár Jamie Vardy tett rasszista megjegyzést egy japán férfira egy kaszinóban, amiért pénzbüntetést kapott.    Pearsont az a Claudio Ranieri váltotta a kispadon, akit nyolc hónappal korábban elküldtek a görög válogatottól, és 2004 óta nem dolgozott Angliában. A 64 éves tréner "ellen szólt" az is, hogy korábban sem a Chelsea-t, sem a Valenciát, sem a Parmát, sem a Juventust, sem az AS Romát, sem az Internazionalét, sem a Monacót nem tudta bajnoki címre vezetni. Az olasz mester ezúttal a biztos bennmaradást jelentő 40 pont megszerzését tűzte ki célul, más kérdés, hogy azt tanítványai már január 2-án, csaknem a szezon félidejében begyűjtötték. A Leicester a szezon elején egyhuzamban hat, majd később tíz meccsen nem kapott ki.    A 2012-ben még heti 30 fontért az ötödik ligás Fleetwood Townban focizó Vardy tavaly sorozatban 11 élvonalbeli meccsen talált be, ezzel Premier League-rekordot döntött. Támadótársa, az algériai Rijad Mahrez két éve 500 ezer fontért igazolt Angliába a francia másodosztályú Le Havre-tól, a mostani idényben aztán 17 gólja és 11 gólpassza nyomán a PL-futballisták az év játékosává választották.    Ranieri a szezon elején pizzát ígért tanítványainak, ha nem kaptak gólt egy meccsen - ezekből vélhetően jónéhány szelet jutott Kasper Schmeichel kapusnak is. A legendás Peter Schmeichel fiának hálója az eddigi 36 bajnoki közül 15 alkalommal érintetlen maradt. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?