A főtábláért küzd a Puskás Akadémia és a Paks a Konferencialigában

Puskás Akadémia

Az európai labdarúgókupák jelenlegi, 1992-től bevezetett selejtezős lebonyolítási rendszerében először fordulhat elő, hogy egynél több magyar klubcsapat is érdekelt lesz a főtáblán. A Paks cseh, a Puskás Akadémia olasz ellenfél ellen harcol a továbbjutásért.

A Puskás Akadémia százszázalékos mérleggel jelenleg vezeti a hazai bajnokságot, Hornyák Zsolt csapatára azonban a lehető legnehezebb feladat vár a selejtező negyedik fordulójában, hiszen a sorozat legutóbbi két szezonjának döntősével, az olasz Fiorentinával találkozik. A felcsútiak számára az némiképpen előnyt jelenthet, hogy riválisuk ebben a szezonban még csak egyetlen tétmérkőzést játszott, szombaton a Balogh Botonddal felálló Parma otthonában 1:1-es döntetlent ért el a Serie A nyitófordulójában, de így is a párharc toronymagas esélyesének számít.

Esélytelenek nyugalma?

A felcsútiak a KL-selejtező második fordulójában csatlakoztak volna a nemzetközi mezőnyhöz, ám az ellenfelüknek kisorsolt Dnyipro-1 ellen játék nélkül jutottak tovább. Az ukrán klub anyagi problémák miatt hazája bajnokságától és az európai szerepléstől is visszalépett. Ezek után az örmény Ararat volt a Puskás ellenfele, amelyet idegenben 1:0-ra legyőztek, így a hazai 3:3 továbbjutást ért.

Jonathan Levi, a bajnokságban már két gólnál jár, a KL-ben viszont eddig csak egy gólpasszt jegyzett, így tisztában vele, hogy hatékonyabbnak kell lennie az ellenfél kapuja előtt. „Egyre jobban érzem magam a pályán, de azt hiszem eredményesebbnek kell lennem. Több gólt és gólpasszt várok el magamtól. Az összjáték rendben van, jól együtt tudok működni a társaimmal a támadásépítések során, de a futball a gólszerzésről szól, javítani szeretnék a statisztikámon. Tudom, hogy miben kell előrelépnem, de ami a szezonkezdést illeti, elégedett vagyok. A fejlődést az edzéseken lehet elérni, így tovább kell dolgoznunk – nyilatkozta a Puskás támadója, aki tűkön ülve várja a firenzeiek elleni mérkőzéseket. – Libabőrös leszek, ha a Fiorentina elleni meccsre gondolok. Ha valaki kiskora óta úgy rajong az olasz fociért, ahogyan én, ráadásul az édesapám is olasz származású… Ez egy hatalmas lehetőség a számomra és mindenki számára aki itt játszik vagy dolgozik. Érdekes párharc lesz és remek teszt számunkra. Egy olyan csapat lesz az ellenfelünk, amely egymás után kétszer is el tudott jutni a Konferencialiga döntőjéig. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogjuk a játékot és az atmoszférát is Firenzében. Mindent ki akarunk adni magunkból. Azt hiszem mindenkiben ugyan ilyen érzések kavarognak a csapatban” – mondta a klub honlapjának Levi. Rajta kívül a magyar válogatott Nagy Zsolt formájában reménykedhet Hornyák Zsolt. A balhátvéd a klubjában egyre több támadófeladatot lát el, így nem meglepő, hogy az idei szezonban 6 meccsen már 3 gólt és 3 gólpassz áll a neve mellett. „Közel vagyunk a csoportkörhöz, de elég nehéz ez az egy lépés ami még előttünk van. Várom, szeretek jó játékosok ellen játszani, most meg tudjuk mutatni, hogy mit is tudunk” – tekintett előre az Ararat elleni továbbjutás után Nagy.

A 20 órakor kezdődő találkozót a Duna World közvetíti élőben, a játékvezető a francia Willy Delajod, a videóbíró pedig a szintén francia Bastien Dechepy lesz.

Szappanos nélkül

A Puskásnál jóval kegyesebb volt a sorsolás a Pakshoz, amelyre a cseh élvonalbeli Mladá Boleslav vár. A paksiak egy hunyadváriak elleni arcpirító, 4:0-s hazai vereséggel kezdték idei nemzetközi szereplésüket, így a visszavágón aratott 2:0-s siker csak egy kis szépségtapasz volt Bognár György legénysége számára.

A Konferencialigába zuhanva aztán alaposan javítottak az összképen Bödéék, ugyanis rendkívül meggyőzően, kettős győzelemmel és 5:0-s összesítéssel ejtették ki a ciprusi ezüstérmest, a papíron erősebb AEK Larnakát. A 3. fordulóban a montenegrói Mornar legyőzése ezek után szinte kötelező feladat volt a Paksnak, amely már a hazai 3:0-val eldöntötte a párharcot, majd a visszavágón egy kényelmes 2:2-vel biztosította be playoff-szereplését a zöld-fehér együttes. Az Atomváros ezzel impozáns nemzetközi mérleggel büszkélkedhet: története első selejtezős menetelése 2011-ben három fordulón át tartott, idén pedig második próbálkozásra már a főtábla kapujába került.

A Paks a KL-szereplés közben az NB I-es rajtjával is elégedett lehetett, mert bár a zalaegerszegi 3:1-es vereség nem hangzik jól, de a másik három meccsen hét pontot gyűjtött, amivel a negyedik helyen áll a tabellán.

A paksiak kedden autóbusszal kerekedtek fel a nagyjából hétórás útra Mladá Boleslavba, immár a magyar válogatott kerettag Szappanos Péter nélkül, aki Csehország helyett Szaúd-Arábiába vette az irányt, ahol orvosi vizsgálaton esik át egy élvonalbeli klubnál. Szappanos mellett Bognár nem számíthat hátvédje, a sérült Szabó János játékára sem, aki csak a visszavágóra épül fel.

A Mladá Boleslav az ötödik helyen zárta a cseh bajnokság legutóbbi kiírását, és a Konferencialiga-selejtezőért kiírt rájátszás megnyerésével jutott ki a nemzetközi porondra. A cseh csapatnak az elmúlt öt évet tekintve ez most sikerült először, korábban viszont rendszeres résztvevője volt az Európa-liga-selejtezőknek, 2010 és 2020 között hétszer is indulhatott. Igaz, főtáblára egyszer sem jutott. Az idei bajnokságot nem kezdte túl jól a csapat, öt forduló után két győzelme és három veresége van.

A találkozó játékvezetője a georgiai Kikacsesvili lesz, a mérkőzést 18 órától az M4 Sport élőben közvetíti.

(ez, lz, MTI, NSO)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?