A Bayern és a Dortmund csatájával folytatódott a Bundesliga

bb

Mintha csak a múlt héten játszották volna az utolsó fordulót a német bajnokságban, minden ment tovább menetrend szerint: a Bayern München és a Borussia Dortmund nem hagyott esélyt ellenfelének, miközben az RB Leipzig botladozása folytatódott, még tovább élezve a Bajnokok Ligája-indulásért vívott csatát. Körkép.

De nemcsak a csapatok folytatták a sorozatukat, hanem a játékosok is.

Haaland ott folytatta, ahol abbahagyta

Micsoda „meglepetés”: Erling Haaland szerezte az újraindult Bundesliga első gólját – a norvég center Thorgan Hazard pontos centerezését lőtte a kapuba a 29. percben, megszerezve idénybeli 10. találatát a német élvonalban (1–0). A folytatásban is lendületben maradt a BVB, és még a szünet előtt megszerezte a második találatot is: Markus Schubert kapus rossz kirúgása után visszatámadott a Dortmund, Julian Brandt ugratta ki a bal szélen Raphael Guerreirót, aki kilőtte a hosszú alsó sarkot (2–0). A második félidőben aztán Brandt kiosztott még egy gólpasszt: Thorgan Hazard a tizenhatoson kívülről lőtte a bal alsó sarokba a lekészítését (3–0). Végül Haaland foglalta keretbe újabb nagyszerű teljesítményét: Guerreiróval játszott össze a jobb oldalon, majd a portugál egy remek mozdulattal, bal külsővel nyesett a kapu bal oldalába (4–0). Schubert kapus nem lehet valami büszke a teljesítményére, hiszen a Borussia mind a négy, kaput eltaláló lövése bement, a nagy érdeklődéssel várt Revierderby tehát nagyon sima meccset hozott.

Apropó, nagy érdeklődés: szombaton rekordot döntött Németországban a Sky nézettsége. A televíziós társaság közlése szerint összesen 5,36 millióan néztek bele a Bundesliga újraindulásába. A szám természetesen rekord, korábban soha nem volt ekkora nézettsége a német élvonalbeli labdarúgásnak az országban. A Kicker arról ír, hogy a ZDFsport-studiót még este 23 órakor is 2,11 millióan nézték, ez szintén meghaladja az előző játéknapok átlagát.

Érdekes

Számháború

1 Vedad Ibisevic az egyetlen játékos, aki 2006 és 2020 között minden szezonban gólt tudott szerezni a Bundesligában.  

5 A Schalke 04 lett a Bundesliga első csapata, amely öt alkalommal cserélt egy mérkőzésen.

8 Mark Uth az első játékos a Köln színeiben 2004 óta, aki egymást követő nyolc mérkőzésen is szerepet vállalt egy gólban (5 gól, 4 gólpassz).  

10 Erling Haalandnak kilenc meccsre volt szüksége, hogy megszerezze a tizedik Bundesliga-gólját, ennél gyorsabban csak Gert Dörfelnek és Paco Alcacernek sikerült (nyolc-nyolc meccsen).

18 Mióta Hansi Flick a Bayern München edzője, Thomas Müller több gólban vállalt szerepet, mint bárki a Bundesligában (6 gól, 12 gólpassz).  

31 A Bayern München az utolsó tizenegy mérkőzésén a megszerezhető 33 pontból 31-et begyűjtött, csak az RB Leipzig ellen veszített pontot a 21. fordulóban (0–0).

35 Manuel Neuer minden Bundesliga-csapat ellen megőrizte a kapuját a góltól legalább egyszer, amely ellen csak pályára lépett.

36 Alassane Pléa 36 másodperc után esett gólja a Borussia Mönchengladbach történetének második leggyorsabb találata volt a Bundesligában, ennél gyorsabban csak Oscar Wendt szerzett gólt a BVB ellen 2015-ben (29 másodperc).

50 Hansi Flick irányítása alatt már ötven gólt szerzett a Bayern alig 16 meccsen, ezzel új Bundesliga-csúcsot állított fel, ilyen gyorsan senki nem jutott el eddig a mérföldkőig.

52 A Borussia Mönchengladbach 52 pontot szerzett Marco Rose kinevezése, vagyis 26 meccs óta, ezzel a legjobb kezdést bemutató edző a klub történetében.

100 Kingsley Coman századik alkalommal lépett pályára a Bundesligában a Bayern München színeiben. 

Sima meccsen nyert a Bayern

Ezek a számok ráadásul úgy születtek meg, hogy a legnépszerűbb csapat, a címvédő Bayern München csak vasárnap lépett pályára. A bajorok lassan lendültek bele, Thomas Müller csak lesről talált a kapuba, ám Robert Lewandowski már szabályos gólt szerzett: higgadtan értékesítette a Leon Goretzka által kiharcolt büntetőt még az első félidő végén. A találat érdekessége még, hogy a lengyel gólgép a koronavírus miatti kényszerszünet alatt épült fel sérüléséből, akárcsak a most kispadra jelölt Ivan Perisic–Kingsley Coman páros.

Ezt követően sokáig nem történt semmi izgalmas, a Bayern 70 százalék körüli labdabirtoklással fojtotta meg ellenfelét. A hajrában aztán Coman és Serge Gnabry is gólt lőhetett volna, de ez végül Benjamin Pavard-nak sikerült, a francia döntötte el végleg a bajnokit a Bayern javára egy szép fejessel. A meccsel kapcsolatos érdekesség még, hogy a hazai mester, Urs Fischer a szigorú karanténszabályok miatt nem ülhetett a kispadra, mert apósa halála miatt el kellett hagynia a csapat hadiszállását, és így már nem vehetett részt ezen a bajnokin.

Egységes fizetési plafon

A koronavírus nemcsak Urs Fischerre, hanem a profi foci egészére nagy hatással lehet. Karl-Heinz Rummenigge szerint elképzelhető egy egységes fizetési plafon bevezetése a labdarúgásban. A Bayern München vezérigazgatója a Sky tv-csatornának úgy nyilatkozott, nem zárható ki, hogy újra napirendre kell venni a témát.

Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Michel Platini, az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnöke többször tárgyalt ez ügyben Brüsszelben az Európai Unióval, és mindig „vérző orral” távozott.
„Bár a nagy európai klubok mind támogatták az elképzelést, azt a választ kapta, hogy az EU versenyszabályzata ezt nem teszi lehetővé – fogalmazott Rummenigge. – Nehéz megítélni, hogy ma más-e a helyzet” – tette hozzá a koronavírus-járványra utalva. A pandémia miatti kényszerszünet következtében sok klub pénzügyi nehézségekkel küzd és egyelőre nem látni, mi lesz a folytatásban.
Rummenigge hangsúlyozta, az olyan fizetési plafon bevezetésének, mint amilyen az amerikai profi ligák esetében ismert, nem várt következményei is lehetnek. „Ott nincs kieső és feljutó. Márpedig ez fontos része a futballnak” – jelezte.

A fizetési plafonról akar tárgyalni a következő hónapokban Christian Seifert, a Német Labdarúgóliga (DFL) elnöke. A DFL kimutatása szerint a Bundesliga 2018–2019-es idényében az élvonalbeli csapatok 1,43 milliárd eurót költöttek a játékosok és az edzői stáb bérére, ami nemcsak a csökkenő reklámköltések, de a meccsnapi bevételek kiesése miatt is aggályos. Éppen ezért Arsene Wenger szerint kizárólag rövid távú megoldás lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezzenek futballmérkőzéseket.

„Meg vagyok győződve róla, hogy hosszú távon súlyos károkat okoznának a zárt kapus találkozók. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy teljes idényen át ne legyenek nézők, ezért gondolom rövid távú megoldásnak” – jelentette ki az Arsenal korábbi legendás edzője, aki jelenleg a nemzetközi szövetség (FIFA) fejlesztési testületét vezeti.

A 70 éves szakember hozzátette, a mostani helyzetben ez az egyetlen mód, hogy befejezzék a bajnokságokat, ezért ez a legjobb megoldás is, de megjegyezte, az egészségnek kell lennie a legfőbb prioritásnak az újrakezdésnél.

„Nem vezethetnek minket gazdasági célok, azzal óriási rizikót vállalnánk. Elsőként azt kell biztosítani, hogy egészségileg biztonságos legyen az újrakezdés” – mondta Wenger.

Felemás kezdés a magyaroknál

„A céljaink változatlanok, továbbra is szeretnénk az első négy hely valamelyikén végezni. Ez anyagilag és szakmailag is fontos lenne, mert nincs kizárva, hogy december harmincegyedikéig nézők nélkül futballozunk, a kieső bevételekre pedig némi gyógyírt jelentene, ha a következő idényben is a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelnénk – igaz, még azt sem tudjuk, mikor fejezzük be a mostani kiírást. A hátralévő fordulókban a Dortmund kivételével a tabella második felében szereplő vetélytársakkal találkozunk, ősszel ezeken a meccseken indult el a menetelésünk, épp ezért fontos lenne, hogy már szombaton, a Freiburg ellen lendületet vegyünk” – nyilatkozta a rajt előtt az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter, ám csapatának a rengeteg kihagyott helyzete miatt hazai pályán csak 1–1-re futotta a Sallai Rolanddal felálló Freiburg ellen.

Szalai Ádám csapata, a Mainz elhozott egy pontot Kölnből – a magyar támadó ismét csereként lépett pályára. Szalai 2010. január 16-án lépett pályára először a német élvonalban, azóta eddig összesen 239 bajnokin játszott, ezeken 52-szer volt eredményes, emellett kiosztott 26 gólpasszt is. A támadót összesen 103-szor cserélték be, amivel a Kicker vonatkozó listáján a 8. helyen van. Az első a 41 esztendős Claudio Pizarro, aki a jelenlegi idény végén vonul vissza – a perui támadó 487 találkozón szerepelt a Bundesligában, és összesen 166-szor állt be csereként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?