Vadászok ajándéka a kórház kis betegeinek

Érsekújvár
Érsekújvár |

A szívbetegségek, illetve különféle szív-rendellenességek korai diagnosztizálására, a kis betegek megfigyelésére alkalmas egészségügyi műszerek vásárlására fordították a vadásztársaság tagjai a karitatív gyűjtés során befolyt összeget.

Telitalálat volt ez a vadászok részéről” – jegyezte meg tréfásan Vlasta Haramiová a gyermekosztály főorvosa a műszerek átadásával egybekötött sajtótájékoztatón.

Az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet gyermekosztálya EKG-berendezést és két EKG-holtert kapott, mintegy tízezer euró értékben. Az adományozók kikérték a pediátriai központ egészségügyi szakembereinek a véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen műszereket vásároljanak. Puha Zolt, a Nemzeti Jótékonysági Vadászat Polgári Társulás elnöke elmondta, 2020-ban a koronavírus miatt nem valósulhatott meg a jótékonysági vadászat. Ezért gyűjtést szerveztek, és az összeggel abban a megyében támogatják a kórház gyermekosztályát, ahol a vadászat megvalósult volna. Az érmék eladásával egybekötött jótékonysági gyűjtés tavaly decembertől idén februárig tartott, Patrik Švajda népszerű televíziós bemondó és Marko Igonda színész is támogatták a kezdeményezést, és a szervezőkkel együtt ellátogattak az érsekújvári kórház gyermekosztályára. Puha Zsolt elmondta, 2021. december 27-én újabb jótékonysági vadászatot szerveznek. „A magyarországi, nyolc éve működő jótékonysági vadászat társulástól vettük át az ötletet. 2021-ben mintegy negyven helyen szeretnénk vadászatot szervezni, ehhez kérjük a szlovákiai vadászkamara segítségét. Ez egy klasszikus fizetett vadászat, amelyre egy applikáción keresztül bejelentkezhetnek a vadászok, kiválasztva a vadászterületet” – mondta Puha Zsolt.

„Magyarországon az alapító létrehozott egy emlékérmet Gróf Széchenyi Zsigmond nevével fémjelezve, mi ugyanígy létrehoztunk egy emlékérmet gróf Károlyi Lajos emlékére, akinek a neve a tótmegyeri vadászkastélyhoz fűződik és a fenntartható vadászatnak szentelte az életét” – hangsúlyozta Puha Zsolt. Vlasta Haramiová elmondta, hálásak a segítségért. A szívbetegségek diagnosztizálásánál, a szívritmuszavarok során, vagy születési rendellenesség esetében, illetve a szívműtéteket követően fájdalommentesen figyelhetik meg a kis betegek állapotát. A gyerekek rendszerint jól viselik ezeket a vizsgálatokat, mivel fájdalommentesek. A régi berendezéseik elavultak, holott a központba az egész régióból érkeznek kezelésre betegek csecsemőkortól egészen tizennyolc éves korig. Ötven beteget tudnak fogadni a kórház gyermekosztályán. A koronavírus-időszakban jóval kevesebb páciensük volt a megszokottnál. Más pediátriai osztályokon is hasonló volt a helyzet, mivel nem működtek az óvodák és az iskolák sem, így a gyerekek nem jártak közösségbe. Krónikus betegségben szenvedőket és akut betegeket kezelnek az osztályon.

A mi osztályunkon is van vörös zóna, de jelenleg nincs ott betegünk. A szülők az óvintézkedéseket betartva itt tartózkodhattak a gyerekeikkel a szigorítások idején is, de nem hagyhatták el a betegszobáikat. Mi egy optimista osztály vagyunk, a gyerekek nagyon őszinte páciensek, amint javul az állapotuk felélénkülnek, jobb kedvük lesz, és mi velük együtt örülünk a gyógyulásuknak, mielőbbi felépülésüknek” – mondta Vlasta Haramiová főorvos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?