Új tanulásszervezési módszert vezetnek be

Bemutatták azt az oktatási projektet, amelynek megvaló-sítását nemzeti és európai uniós támogatásokból fedezik.KirályhelmecSzabó Ferdinánd, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója elmondta, a Komplex Instrukciós Program (KIP) keretében megvalósított csoportfoglalkozásokat Szlová

Bemutatták azt az oktatási projektet, amelynek megvaló-sítását nemzeti és európai uniós támogatásokból fedezik.

Királyhelmec

Szabó Ferdinánd, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója elmondta, a Komplex Instrukciós Program (KIP) keretében megvalósított csoportfoglalkozásokat Szlovákiában az elkövetkező két tanévben két helyen, náluk és az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában fogják alkalmazni. Partnereikkel közösen a budapesti Digitális Esélyegyenlőség Alapítvánnyal, valamint a Komáromi Rotary Clubbal 460 524 eurós pályázatot nyertek el. Ebből a pénzből a főpályázó királyhelmeci alapiskolában 117 811 euró felhasználásával és a helyi pedagógusok részvételével alkalmazzák a következő két tanévben az instrukciós programot, de tananyagfejlesztésre, eszközvásárlásra, tankönyvek írására és egyéb segédanyagok létrehozására, valamint szakmai találkozók szervezésére is lehetőség lesz. A rendezvényen Berta István, az iskola pedagógusa számolt be a KIP on Learning projekt részleteiről, majd kolléganője, Majer Tímea tartott előadást az általa már autodidakta módon korábban is alkalmazott Komplex Információs Programról.

A KIP olyan speciális kooperatív tanulási eljárás, mely a különböző társadalmi helyzetű, különböző képességű és teljesítményű gyerekek hatékony nevelését tűzte ki céljául. Eredetileg a San Franciscó-i Stanford Egyetemen fejlesztették ki, Magyarországon pedig a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola alakította a helyi viszonyokhoz. A KIP az alkalmazott speciális technika révén, sikerélményeken keresztül igyekszik javítani a tanuláshoz való viszonyt. Mindezt olyan sokrétű csoportmunkára építő foglalkozások előkészítésével valósítja meg, melyek a gyerekeket közös gondolkodásra és kreatív munkára késztetik, a tanárnak pedig szellemi kihívást jelent a feladatok, témák kitalálása, előkészítése. A csoportokat egyébként mindig úgy kell összeállítani, hogy abban különböző képességű gyerekek legyenek, akik egymás képességeire támaszkodva és egymásra utalva közösen gyakorlatias feladatokat oldanak meg.

Nádasdi Péter alpolgármester elmondta, a település vezetése minden lehetséges módon támogatja a magyar alapiskola programjának megvalósítását és minél szélesebb körben való bevezetését. A város nemcsak a pályázat 5 százalékos önrészét vállalta át, hanem az utófinanszírozott projekthez szükséges pénzt is teljes egészében az iskola rendelkezésére bocsátja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?