VIDEÓ: Tizenhárom csapat versenyzett az első negyedi kolbászkészítő versenyen

kolbászkészítők
Negyed |

Nagy sikert aratott az első alkalommal megrendezett kolbászkészítő verseny Negyeden. Összesen 13 helyi és környékbeli csapat vett részt a megmérettetésen.

A Niget Polgári Társulás és a Csemadok Negyedi Alapszervezete közös rendezésében valósult meg Negyeden az 1. Kolbászkészítő Verseny.

Színes programok

Takács Zsuzsanna, a Niget PT tagja lapunknak elmondta, a verseny ötlete úgy született meg, hogy a férje baráti társasága, akik közül néhányan a társulás tagjai, több éve járnak hasonló rendezvényekre.

„A férjem és barátai Kolbászfalók néven egyebek mellett az érsekújvári Klobfesten vagy Békéscsabán szerepeltek már többször is jó eredménnyel. Leginkább a férjem vágya volt, hogy Negyeden is legyen ilyen rendezvény. A Niget tagjai között támogatókra talált, így a Csemadokkal karöltve, több éves tervezés után idén végre megszerveztük a versenyt. Nem akartunk nagyszabású fesztivált, inkább falusias, családias hangulatú rendezvényt képzeltünk el. A helyi közösség volt a célközönségünk, de a környék településeit is megszólítottuk. Nagy örömünkre több helyi csapat jelentkezett, de jöttek versenyzők Gútáról, Farkasdról, Zsigárdról, Vághosszúfaluról is, összesen 13 nevező volt, illetve a gyerekek is részt vettek a kolbászkészítésben. Nagyon élvezték az egész folyamatot, a hús darálásától a kolbász töltéséig kipróbáltak mindent. Kísérőprogramokkal is készültünk, tombolával, a gyerekeknek kézműves-foglalkozással, ügyességi játékokkal. A rendezvény műsorvezetője Bernáth Tamás, a komáromi Jókai Színház színésze volt”

– részletezte.

Szakmai zsűri

A verseny 9 órakor kezdődött, 13 óráig kellett elkészíteni a kolbászt és leadni a zsűrinek. A közelben lévő iskola konyhájában, kis tepsiben minden csapat kolbászát külön sütötték, hogy még a zsír se keveredjen és meg tudják jelölni, melyik csapathoz melyik kolbász tartozik. A zsűri két szakácsból, Anyalai József és Kulik Michal, valamint egy hentesből, Gál Gyula személyében állt össze. Elmondták, hogy több szempont alapján értékelték a leadott mintákat.

„Figyeltük az összmunkát, a terítést, a dekorációt, a tálalást, valamint a kolbász ízét, állagát. Nem könnyű egymás után 13 kolbászt végigkóstolni és objektíven értékelni, hiszen fűszeres étel, de egy kis kenyér és víz elfogyasztásával nagyon jól lehet semlegesíteni az ízeket. Minden csapat kapott egy számot, amivel megjelölték a leadott mintát, de csak a szervezők tudták, melyik számhoz melyik minta tartozik”

– részletezték.

értékelés

Sokszínű kínálat

A legtöbb csapat hagyományos módon, családi recept alapján készítette a kolbászt. A Sárkányűzők csapat az itt élő magyarországi, nagybánhegyesi szlovákoktól tanult receptet vette alapul, amelynek a lényege, hogy többféle húsból készül a kolbász. Külön érdekesség volt, hogy egy 1938-as évben készült kolbásztöltőt használtak. A negyedi csapat több első és második helyezést is elért már környékbeli főzőversenyeken, de kolbászkészítő versenyen is szerepeltek. A legismertebb negyedi csapat, a Kolbászfalók tagjai azért ajánlják a részvételt az ilyen jellegű versenyeken, mert szerintük nagyon jó alkalom a barátságok életben tartására, az emberi találkozásokra. A Feles-Leges Team farkasdi és negyedi fiatalokból álló baráti társaság tagjai ugyancsak a szórakozási lehetőség végett jelentkeztek be a versenybe. A három tagú Zsigárdi Rémek csapat nem sokkal a verseny előtt, egy hirtelen ötlettől vezérelve állt össze. Az asztalukon már húsvéti díszek voltak. Mint mondták, ebben is rögtönöztek, de a kolbász a régi, jól bevált módon készült. A Gútáért Polgári Társulás az igényes, a magyar színekkel, jelképekkel készített díszítés mellett egy gútai jellegzetességgel, a kattanccsal, vagyis paprikás kaláccsal kínálta meg az érdeklődőket, valamint a Gúta környéki tanyavilágból származó köveslágyi mangalica- és szarvaskolbásszal. A helyieket már meg is hívták az őszre tervezett böllérfesztiválra, amely a negyedihez hasonló rendezvény. A farkasdi tűzoltók fiatalabb tagjai Éholtók néven neveztek be a versenybe. A Farkasdon minden évben megrendezett kolbászfesztivál rendszeres szervezői és résztvevői, és minden évben ellátogatnak a magyarországi polgárdi versenyre is, Farkasd testvértelepülésére. A kolbász hagyományosan készült, hozzá hagymás kenyeret sütöttek. Talán a legötletesebb, legdíszesebb dekorációt a negyedi fociklub tagjai készítették. A futballpályát, a meccs szereplőit egy olyan maketten jelenítették meg, amelynek minden darabja ehető volt.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?