Régió

Terjed a madárinfluenza a Komáromi járásban

Komárom/Csicsó | Már négy esetben bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza H5 típusa okozta a szabadban élő szárnyasok pusztulását a Komáromi járásban.
V. Krasznica Melitta

2017. január 12. 20:00

Az első esetet a múlt héten Nagykeszin regisztrálták, a héten pedig a Csicsón, Lándoron és Kaván (utóbbi kettő közigazgatásilag Komáromhoz tartozik) talált állattetemekből vett minta is pozitív lett. Miholics Istvántól, a Komáromi Regionális Állategészségügyi Hivatal igazgatójától megtudtuk, hétfőn Komárom Lándor városrészében (légvonalban mintegy 20 kilométerre a nagykeszi gócponttól) fedeztek fel egy vízelvezető kanális mellett két döglött hattyút, majd a csicsói halastó mellett (mintegy 9 kilométerre Nagykeszitől) találtak egy hattyútetemet. Még aznap újabb bejelentés érkezett hivatalukhoz, a kavai kavicsos tónál (2,5 kilométerre Lándortól) figyeltek fel tömeges állatpusztulásra. A szakemberek 30- 40 élő állatot és 5 döglöttet találtak. Az állattetemek kiemeléséhez ezúttal is tűzoltók segítségét kellett igénybe venni. A kavai tó térségében mintegy 100 hattyú telel, ezért további elhullás várható. A zólyomi speciális laboratóriumban végzett vizsgálat mindhárom esetben kimutatta a H5 vírusjelenlétét.

UDVARDON 16 HATTYÚTETEMET TALÁLTAK

A Komáromi Regionális Állategészségügyi Hivatal az újabb lelőhelyek 3 kilométeres körzetében – azaz a monitorozott térségnek nyilvánított területen – hasonló óvintézkedéseket léptetett életbe, mint korábban Nagykeszin. Az érintett önkormányzatoknak összeírást kell készíteni a szárnyasokról, fokozni kell a biológiai védekezést (fertőtlenítést), meg kell akadályozni, hogy a baromfi érintkezzen szabadon élő szárnyasokkal, az itatóvizük nem származhat olyan helyről, amelyhez hozzáférhetnek szabadon élő szárnyasok, a jelzett térségből 15 napig tilos elszállítani a szárnyasokat és tilos a madarak vadászata is. Az óvintézkedések Csicsóra, Komáromra, valamint Lándor, Kava, Gyulamajor, Kabátfalu, Kisizsa, Téglagyár, Nagyharcsás és Gadóc városrészre terjednek ki.

Önnek ajánljuk

Pellegrini: bár a Smernek új listavezetője van, a cél ugyanaz

Frissítve

Hétre emelkedett az eperjesi gázrobbanás halálos áldozatainak száma

Lesz-e rock and roll a Téglamezőn?

Ficónak kórházba kellett mennie, nem tud fellépni a Smer ünnepi kongresszusán

14 személyt láttak el az eperjesi kórházban a robbanással kapcsolatban

Szombat reggelre sikerült eloltani a tüzet Eperjesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.