Régió

Szenzációs felfedezés: Nem Serédy Zsófia volt a krasznahorkai várkápolnában

Krasznahorka | A vizsgálatok eredményei alapján kizárt, hogy Serédy Zsófia múmiája volt a krasznahorkai vár kápolnájában elhelyezett üvegkoporsóban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 15. 10:29

A múmiát a krasznahorkai várban pusztított 2012-es tűzvész után szállították el a várkápolnából. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának vezetése CT-vel is megvizsgáltatta, és DNS-mintát is sikerült venni. A vizsgálatokat a Szlovák Tudományos Akadémián és a Komenský Egyetem Természettudományi Karának antropológiai tanszékén végezték.

Hivatalosan ugyan csak júniusban, a betléri kastélyban tervezett reprezentatív kiállítás megnyitóján jelentik be a szakemberek a vizsgálat eredményét, de a kiszivárgott hírek szerint valószínűleg Dőry Teréz, II. Andrássy István gróf feleségének holtteste feküdt az üvegkoporsóban.

„A szakemberek korszerű módszerekkel hasonlították össze a múmia koponyáját a Serédy Zsófiáról festett, múzeumunk gyűjteményében található portrékkal, és megállapították, hogy nincs hasonlóság” – mondta Barczi Gyula, a múzeum igazgatója. Elmondta azt is, hogy a DNS-vizsgálatok alapján 90 százalékos bizonyossággal megállapították, kié a holttest.

A vázlatok alapján életnagyságú mellszobor is készül, amelyet szintén a kiállítás keretében lepleznek le, és amely megmutatja, hogyan nézhetett ki életében a koporsóban fekvő nő.

A krasznahorkai várban a 19. század eleje óta feküdt az I. Andrássy István báró feleségének, Serédy Zsófiának tulajdonított holttest. Serédy Zsófia 1710-ben hunyt el, Dőry Teréz pedig 1788-ban. (c, b)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.