Régió

Sok pénzébe kerülne Párkánynak az orvosi ügyelet

Nyitra/Párkány | Éles szópárbaj alakult ki Nyitra megye legutóbbi közgyűlésén a Smer és az MKP képviselői között a párkányi orvosi ügyelet miatt.
Gulyás Zsuzsanna

2015. április 10. 18:43

Helena Bohátová (Smer) javaslatára a megyei önkormányzat úgy határozott, csak abban az esetben támogatja a párkányi elsősegély-ügyelet megtartását, ha Párkány is beszáll a fenntartási költségekbe. Az MKP képviselői szerint a döntés igazságtalan.
 
A párkányi rendelőintézet megyei fenntartású intézmény, ahonnan 2014-ben nyolc orvos elment. Távozásuk felborította a rendelőintézet korábban kiegyensúlyozott költségvetését, ami elsősorban az ügyelet megszokott színvonalát veszélyezteti. A megye legutóbbi közgyűlésén ezért Hugyivár Imre (MKP), az egészségügyi bizottság elnöke javaslatot nyújtott be, melyben indítványozták, a megye 36 900 euróval emelje meg a rendelőintézet költségvetését. „Erre az összegre az egészségügyi ügyelet megszokott színvonalának megtartásához van szükség” – mondta a beterjesztett javaslat kapcsán Horváth Árpád (MKP).
 
A javaslat tárgyalásakor Helena Bohátová (Smer) módosító indítványt nyújtott be, melynek értelmében a megye csak akkor ítéli oda az ügyelet fenntartásához szükséges pénz kétharmadát, ha a város is beszáll a fenntartási költségekbe, és ebből a célból évi 13 200 eurót utal át a rendelőintézetnek. Helena Bohátová javaslatát egy másik Smeres képviselő, Helena Kováčová is támogatta. Helena Kováčová azzal érvelt, hogy a párkányi orvosi ügyeletet kevesen keresik fel, és azt javasolta, a rendelőintézet racionalizáló intézkedésekkel próbálja kiegyensúlyozni költségvetését.
 
„A párkányi rendelőintézet vonzáskörzete nem hasonlítható az érsekújvári vagy a lévai kórházéhoz. Ez az oka annak, hogy havonta kevesebben keresik fel, mint a járási székhelyek kórházait. A régió szempontjából viszont nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a legközelebbi kórház is ötven kilométerre fekszik. Megszűnése azt jelentené, hogy a párkányiaknak és a régió lakosainak az ötven kilométerre fekvő Érsekújvárba, az ötvenöt kilométerre fekvő Komáromba vagy a hatvan kilométerre fekvő Lévára kellene utazniuk, ha elsősegélyre van szükségük. A párkányi rendelőintézet költségvetéséből korábban futotta az ügyelet fenntartására, azonban a távozó orvosok miatt, akik egy magán-rendelőintézetben praktizálnak tovább, borult a költségvetés. A magán-rendelőintézet létrehozására a körzeti építésügyi hivatal és Párkány korábbi polgármestere is rábólintott” – érvelt Farkas Iván (MKP). A képviselő nem tartja igazságosnak, hogy a megye arra kényszeríti a várost, anyagilag is támogassa a megyei fenntartású, regionális érdeket szolgáló rendelőintézet és az ügyelet fenntartását. „Ezek után a Tapolcsányt, Lévát vagy Komáromot is arra fogjuk kötelezni, hogy az ott működő kórházak tatarozásához vagy a krízishelyzetek megoldásához is járuljanak hozzá?” – kérdezte Szigeti László (MKP), de nem kapott érdembeli választ.
 
A megye képviselői Helena Bohátová módosító javaslata után elfogadták Farkas Iván kiegészítő javaslatát is, amelynek alapján a megyei hivatal két héten belül értesítést küld a döntésről Párkány polgármesterének, és a megyei határozattal kapcsolatban a párkányi képviselő-testület döntésének írásos határozatát fogja kérni.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

koronavírus

Ennyi új fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott régiókban az első napon

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.