Régió

Sikeres állásbörze az érsekújvári munkahivatalban

Érsekújvár | Nagy volt az érdeklődés az Érsekújvári Körzeti Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal állásbörzéje iránt, amelyen csaknem ötszáz álláskereső vett részt. Helena Bohátová, a munkahivatal igazgatója elmondta, tizennégy térségbeli munkáltatót szólítottak meg.
Száz Ildikó

2019. február 22. 18:32

Az érsekújvári munkahivatal épületében rendezett állásbörzén az álláskeresők megismerkedtek a munkáltatók kínálatával - A szerző felvétele

Érsekújvári, nyitrai, szeredi, bellegszencsei (Podhájska) és más régióbeli cégek kínálatából válogathattak az érdeklődők. Gépkezelőket alkalmazna a nyitrai Jaguar Land Rover Slovakia társaság. Az autógyár dolgozóit ingyenes autóbuszjárattal szállítják a megyeszékhelyre. Az Arriva Nové Zámky autóbusz-társaság újabb gépkocsivezetőket toborozott. Munkalehetőséget kínáltak az érsekújvári Poľnohospodár agrovállalat képviselői, akiktől megtudtuk, hogy mezőgazdasági gépjavítók és fejők számára kínálnak állást. A mezőgazdasági vállalatok számára gondot jelent megfelelő szakmai utánpótlást találni. Kellő szakképesítésű munkaerőt inkább a negyvenes-ötvenes éveikben járó álláskeresők között találnak, a fiatalok ma már ritkán jelentkeznek mezőgazdasági szakra. Továbbra is nagy kereslet van a térségben az esztergályosok, hegesztők, építészetben dolgozók, eladók iránt. Az Amazon logisztikai központ szeredi (Sereď) kirendeltségébe is toboroztak alkalmazottakat a csütörtöki állásbörzén. Igor Gavor, a bellegszencsei Oremus Tomatoes és Slovkvet képviselője elmondta, három személyt tudnának alkalmazni az üvegházaikban. A gerberák gondozása több jelenlévő álláskereső nő érdeklődését is felkeltette, a leendő munkáltató a paradicsomtermesztésben is hasznukat venné az idénymunkák során.

Egy ötvenhét éves álláskereső férfitól megtudtuk, idénymunkát vállalna tavasszal a mezőgazdaságban, de fontos, hogy ne kelljen sokat utaznia. Az egyik diplomás érsekújvári pályakezdő elmondta, akadna munkája, de nem azon a szakterületen, amit kitanult, ezért inkább újabb ajánlatokra vár.

Az érsekújvári és vágsellyei térségben 2016-ban 8,29 százalékos volt a munkanélküliség aránya, 2018 novemberében, a legutóbbi állásbörze idején már csak 3,21 százalékos volt a munkanélküliség. Helena Bohátová elmondta, jelenleg az érsekújvári térségben 2,86 százalékos, a vágsellyei térségben még ennél is alacsonyabb, 1,99 százalékos a munkanélküliség aránya. A munkahivatal vezetése szeretné, ha kapcsolatuk szorosabbá válna a térségbeli munkáltatókkal és az álláskeresőkkel. A börzére látogatóknak lehetőségük van tanácsot kérni, tájékozódni arról, hogy milyen ajánlatok közül választhatnak.

„Az utóbbi években felzárkózott a párkányi térség, a fiatalabb korosztály jóval rugalmasabban reagál a hazai és a külföldi munkaerőpiac kínálatára. A pályakezdőknek nem okoz gondot az utazás, az egész hetes ott-tartózkodás. Szívesen vállalnak munkát Magyarországon vagy Csehországban” – egészítette ki az elmondottakat Helena Bohátová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?