Régió

Rigó Konrád: A magyar kultúrának Szlovákiában is nagy vonzereje van

Kassa | Az idén januárban megnyitott Márai-ház népszerűsítéséről tárgyalt a hét közepén Kassán Rigó Konrád (Híd), a kulturális minisztérium államtitkára. A tárgyaláson a Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet képviselői, illetve a városi turizmust kezelő Visit Košice idegenforgalmi iroda tagjai is részt vettek.
Németi Róbert

2019. április 5. 13:49

A Márai-emlékház működését a Szlovák Kulturális Minisztérium biztosítja
A Márai-emlékház működését a Szlovák Kulturális Minisztérium biztosítja - Németi Róbert felvétele

Ahogy azt a találkozó után az államtitkár szerkesztőségünknek elmondta, a turizmusban elsősorban a kultúrának és a sportnak van a legnagyobb vonzereje, de mivel történelmi okokból Magyarország esetében adja magát az erős kultúrális kapcsolat, Szlovákia nagyon szerencsés helyzetben van. „A mi esetünkben nemcsak a hokira vagy a Tátrára kell koncentrálni. Mindenki érti, amikor Mikszáthról, Madáchról vagy Kassa esetében Márairól és Rákócziról beszélünk. Erre kell Szlovákiában nagy hangsúlyt fektetni, és pontos ebből a célból hoztunk össze egy találkozót a hivatalos budapesti szlovák turisztikai és kulturdiplomáciai képviselettel Kassán a helyiek bevonásával” – nyilatkozta lapunkak Rigó Konrád. Elmondása szerint Szlovákiához temérdek magyar vonatkozású nevezetesség, műemlék, emlék és egyéb történet kapcsolódik, azonban számukra most kiemelten a januárban megnyílt Márai-emlékkiállítás a prioritás, hogy bekerüljön a köztudatba. „Azt szeretnénk, hogy az összes ide utaztató utazási iroda kínálatába is bekerüljön, hogy foglakozzon vele a sajtó és beszéljenek róla az emberek” – tette hozzá az államtitkár. Ahogy az a találkozó során is elhangzott, a projekt egy jó példája a sikeres együttműködésnek, hiszen a kassai Csemadok jelentős egyszeri magyar állami forrást kapott, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pedig a nemzeti múzeum szakmai és intézményi hátterével éveken át fenntartója lesz a komoly szakmai minőséggel bíró kiállításnak. Mint kiderült, a Márai-házat január óta már több mint 500-an meglátogatták, persze az emlékkiállítás hosszú távú fenntartásához és folyamatos fejlődéséhez jóval nagyobb látogatottságra van szükség. Marika Duffeková, a Visit Košice PR menedzsere szerint nehéz kiszűrni, pontosan melyik országokból érkeznek a turisták a városba, azonban múlt éven több mint négyszáz magyar ajkú látogató fordult meg kassai központjukban. „Ettől jóval több magyar ajkú vagy magyarországi látogató jön a városba, hiszen a magyarországi utazási irodák nemcsak Budapestről, hanem az ország számos más településéről is rendszeresen buszokat indítanak Kassára. A Márai-ház valóban rengeteg turistát vonz a városba, de nem szabad megfeledkezni a kisebb kulturális intézményekről sem, hiszen azoknak is nagy szüksége van a látogatókra” – tudatta lapunkkal Duffeková. 

Együtt könnyebb

A szóban forgó emlékhelyek és a helyi turizmus fellendítésében Rigó szerint elsősorban a közlekedési minisztériumhoz tartozó, budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet a kulcsjátékos, mivel a látogattotság növelése szorosan összefügg a Kassára érkező utazási irodákkal és kínálítaikkal. „Másodsorban a külügyminisztérium budapesti Szlovák Intézete, aki a célzott kommunikációban, valamint szakmai háttértámogatással segíthet a fejlődésben. Természetesen ez semmit sem érne, ha itthon nem lenne egy jó csapat az ügy mögött, de ez a jelek szerint megvan” – jelentette ki az államtitkár. A találkozón rengeteg ötlet született, ami viszont már konkrétum, az az, hogy a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet szeptemberben egy workshopot szervez a Márai-emlékkiálításról a magyarországi utazási irodák számára. 

A Márai Sándor életét bemutató kiállítás korábban egy jóval egyszerűbb és kisebb verzióban, az épület földszintjén volt megtekinthető. A Grosschmid család egykori otthonát a Csemadok Kassai Városi Választmánya a magyar kormány támogatásával megvásárolta, majd a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen a világ egyetlen állandó Márai-kiállítását hozták létre benne.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.