Régió

Plakátkampány a Csallóközben – nem látjuk a billboardtól az erdőt?

Somorja/ Dunaszerdahely/ Bős | A választási kampány előtt politikusok, az év többi részében kihagyhatatlan ajánlatok, olykor megdöbbentő üzenetek köszönnek vissza az út mentén elhelyezett reklámfelületekről. Pozsonyban korábban harcot indítottak a vizuális szmog ellen, de mi a helyzet a csallóközi városokban?
Kiss Bartalos Éva

2019. december 4. 11:36

plakátok

Akár gyalog, akár autóval indulunk útnak, szinte garantálható, hogy néhány lépés, vagy kilométer megtétele után valamilyen reklámfelületbe botlunk. A főutak mentén plakáterdők vonhatják el az autósok figyelmét a közlekedésről. De nem csak a városokban, hanem a falvak forgalmas útszakaszainál is egyre több billboard jelenik meg. Három város önkormányzatát kerestük fel aziránt érdeklődve, hogy mennyi reklámfelület van a közterületeken, és felmerült-e, hogy a vizuális szmog korlátozása érdekében redukálják a plakátok számát?

Dunaszerdahely viszi a prímet

Nehéz úgy megtenni pár lépést, hogy ne tarkítsa valamilyen reklámfelület a kilátást. A járási székhelyen több mint százötven különböző méretű reklámtábla van. Bubniak Júlia a városi hivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy a városnak évente huszonkétezer euró bevétele származik a reklámfelületek értékesítéséből, valamint bérleti díjából. A járási székhelyen több mint száz olyan reklámépítmény van, amelynek információs felülete nem haladja meg a három métert, és több mint félszáz három és húsz méter közötti felületen tájékoztatja a lakosokat. A reklámfelületek közül csak a  Csaplár Benedek Művelődési Központ kezelésében lévő felületek, az ún. gombák vannak a város tulajdonában, ezekre klasszikus plakátokat ragasztanak fel. Bubniak Júlia elmondta, hogy lenne igény a reklámfelületek további bővítésére.

„A reklámépítmények elhelyezését a város területrendezési terve szabályozza” – folytatta a hivatalvezető hozzátéve, felmerült, hogy a vizuális szmog csökkentése érdekében korlátozzák a hirdetőfelületek mennyiségét.

Bősön csak óriásplakátok vannak

A Csallóköz legfiatalabb városában az önkormányzat is él a reklámlehetőségekkel. „Nyolc hirdetőfelület van a város tulajdonában, ebből hét billboard és egy kisebb, 1,5 x 1 méteres. Ezekből a felületekből három a városé, amit saját célra használunk fel“ – fogalmazott Varga Éva a városi hivatal vezetője. Bősnek évente mintegy 1100 euró bevétele származik a reklámfelületekből, és ahogy Varga Éva mondja, nem is várható nagyobb bevétel, ugyanis nem mutatkozik igény további reklámtáblák elhelyezésére, és azok csökkentése sincs napirenden a városban.

Somorján a kisebb a menő

Somorján száz négyzetméternyi felületen reklámoznak árukat és szolgáltatásokat. Sármány Ervin hivatalvezető közölte, hogy a város tulajdonában lévő területen húsz hirdetőfelület van, közülük nyolc billboard. „A városnak nincsenek hirdetőfelületei, csak tájékoztató üvegszekrények vannak, amelyekben a város rendezvényeit népszerűsítjük. A reklámfelületek értékesítéséből nincs bevételünk, az éves bérleti díj mindössze 4550 euró“ – folytatta a hivatalvezető. Sármány Ervin szerint Somorján van kereslet a hirdetési lehetőségek iránt, de a város inkább azok csökkentésére törekszik.

A vásárló vásárol?

„Engem nem ösztönöz vásárlásra az, ha mindenhol ugyanazt a bagettreklámot látom” – mondta Balázs utalva az egyik élelmiszeripari vállalat kampányára, amelynek plakátjai Dunaszerdahely számos pontján megtalálhatók. Mások a kampányígéretekre asszociálnak, amikor a billboardokról kérdezzük őket. „Elszomorít, hogy sokszor nehéz hiba nélkül leírni egy rövid üzenetet” – jegyezte meg egy fiatal magyartanár. Szokatlan formájú reklámfelületeket inkább az autópályák mellett láthatunk, viszont elvétve a Csallóközben is találunk rendhagyó reklámokat.

„Dugóban állva gyakran elgondolkodom, hogy hogyan készülnek a világító, formabontó billboardok. Tetszik ugyan, de ettől még nem lesz pénzem arra a luxusautóra, amit így reklámoznak” – mondta a kampányokról Tomi.

plakátok

Szakember: jól is lehet

„Az óriásplakátok reneszánszukat élik, ugyanis az online reklámpiac az utóbbi években annyira túltelítődött, hogy az emberek egyre kevésbé érzékelik a hirdetéseket” – véli Juhász Szabó Csilla a Morpho marketingkommunikációs ügynökség szakértője, hozzátéve, hogy mivel a billboard a szemünk előtt van, és befogadjuk a rajta lévő üzenetet, hatékonyabb, mint például az online hirdetések, mégis az interneten generál forgalmat.

„Egy reklámfogyasztással kapcsolatos kutatás résztvevőinek közel fele állította például azt, hogy óriásplakát hatására keresett ki információt az interneten” – mutatott rá Juhász Szabó Csilla.

A szakember elsősorban nem a billboardok mennyiségében, vagy elhelyezésében, hanem azok koncepciótlanságában lát hibát. „Nagyon sok márka vagy cég esetében hiányzik az átgondolt üzenet, az egyedi és kreatív megoldás. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy üzenetet hogyan kommunikálunk, és mérlegelnünk kell azt is, hogy a célcsoportunkat valóban ezzel az eszközzel érjük-e el legkönnyebben. Egy billboardon nem kommunikálhatunk hosszú szöveget, sokféle információt, hiszen csak pár pillanatunk van célba juttatni az üzenetet” – zárta Juhász Szabó Csilla.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián, Sólymos László és Mózes Szabolcs ⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Titkosan formálódó magyar egység

Caputova

Matovič: Nincs erőm és kedvem folytatni; Čaputová: Változtatni kell a hozzáálláson

Berlingo

Citroën Berlingo: családi autó és munkagép egyben

Micovsky

Kiütötte az előző vezetés a nyitrai Agrokomplexet

ss

Diákszínjátszók MEG+lepetése

Juventus

Bajnokok Ligája – 92. perces góllal kapott ki a Fradi a Juventustól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.