Petőfi-szobrot avattak Nagymegyeren (VIDEÓ és KÉPEK)

Az oszlopon álló mellszobor Cséfalvay Kázmér szobrászművész és restaurátor érdeme (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Lakosok gyűrűjében leplezték le vasárnap Petőfi Sándor költő mellszobrát Nagymegyeren, a Hősök terén. A szobor kezdeményezője a Pro Megere Polgári Társulás volt.

Az avató ünnepség Zakál Gyula szavalatával kezdődött, majd Mikóczy Dénes, a Pro Megere Polgári Társulás elnöke beszélt a mellszobor létrejöttéről. A leleplezés után a Kéknefelejcs Népdalkör énekelt, végül pedig Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és mondott ünnepi beszédet.

"Legyen ez az emlékmű az összmagyarság egyik meghatározó emlékhelye" - mondta Mikóczy Dénes (A szerző felvétele)

A Petői 200, vagyis a Petőfi-emlékév apropóján a nagymegyeri Pro Megere Polgári Társulás 2023 tavaszán saját Petőfi-szobor állítását kezdeményezte, ami végül a Bethlen Gábor Alap által kiírt sikeres pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. Az ötletet a városvezetés is támogatta. A 130 centiméter magas és 40x25 centiméter széles mészkőoszlopon álló életnagyságú kő mellszobor Cséfalvay Kázmér nagyfödémesi szobrászművész és restaurátor érdeme, akihez több korábbi köztéri szobor, restaurált felvidéki emlékmű és szoborcsoport is köthető. Az ünnepségen köszönetet mondtak minden közreműködőnek, köztük a királyhelmeci Sohajda Péternek, aki segített a szobor mészkő talpazatának beszerzésében, Füzérkomlós község polgármesterének, Mester Andrásnak, aki felajánlotta, hogy a már nem működő helyi kőbányából elhozhatják a társulás által kiválasztott mészkő oszlopot, Vörös László kőművesnek, a nagymegyeri TSM Kft-nek és a Hősön terén élő lakosoknak, a Kósa és Beke családnak, akik, ha kellett áramot és vizet biztosítottak a munkálatokhoz.

„A szabadságharcban Petőfi példamutatásának és szabadságszeretetének hatására sok nagymegyeri is részt vett Kossuth zászlaja alatt a nemzetünk jövőjéért vívott forradalomban. Hisszük, hogy Petőfi szobra, emlékhelye hatással lesz az ifjúság és a polgárok nemzeti öntudatának erősödéséhez s annak felelős vállalására”

– mondta el beszédében Mikóczy Dénes, majd azt kívánta, hogy legyen ez az emlékmű az összmagyarság egyik meghatározó emlékhelye, nemzeti szuverenitásunk, szabadságvágyunk és az egymás iránti felelősségtudatunk jelképe.

A Petőfi-szobrot családi házas, zöld övezetben, a helyi iskolákhoz közel, a Hősök terén állították (A szerző felvétele)

Soóky Marián, idézve Petőfi Sándor híres sorait méltatta a költő tettrekészségét és állhatatos küzdelmét, mellyel nem a saját boldogulásáért, hanem embertásaiért harcolt. Egy irodalmártól idézve úgy fogalmazott, hogy Petőfi zsenialitása abban rejlik, hogy eredeti módon és mégis mindenki számára közérthetően fogalmazta meg gondolatait az élet nagy kérdéseiről: a szabadságról és a szerelemről, illetve a hitvesi hűségről, a szülőföldhöz való szoros kötődésről és a minket körülvevő természet nagyszerűségéről.

„A zseniális költőnek most Nagymegyeren állítottunk emléket. A mögöttünk lévő 2023-as Petőfi-emlékévben történt ez számos helyen a Kárpát-medencében, mindenütt, ahol magyarok élnek, és a mai napon városunk is csatlakozott e nemes kezdeményezéshez”

– mondta a polgármester. Hozzátette, hogy Petőfi példakép, aki megmutatta számunkra, hogy a kimondott és leírt szó nem elég, tettekre van szükség. Nemcsak rímekkel kell harcolni, hanem, ha a helyzet úgy kívánja, fegyverrel és konkrét áldozatvállalással is.

A szoboravató ünnepség után a szervezők minden résztvevőt szeretettel vártak a helyi kultúrházban, ahol frissítőkkel és némi harapnivalóval várták őket.

A nagymegyeri szoboravatás a tavalyi Petőfi-emlékév felvidéki záróakkordja (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?