Régió

Pataky nem magyarázhatja

Királyhelmec | Nem rakta ki az előre meghatározott határidőre az Ispa cég Pataky Károly kassai megyeelnökjelölt óriásplakátjait, a vállalat egyik alkalmazottja szerint a magyar és a szlovák nyelvű feliratok nem felelnek meg a nyelvtörvény előírásainak.
Leczo Zoltán

2017. szeptember 6. 21:06

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, a Híd Kassa megyei elnökjelöltje lapunknak elmondta, az elmúlt hetekben több óriásplakát kihelyezéséről állapodott meg különböző reklámcégekkel. Szeptembertől olyan billboarddal kampányol a párt, melyen Pataky arcképe, a neve és a Magyarázzam?, Mám to vysvetlovať? szlogen olvasható. A plakáton a Híd logóját, a párt nevét, a megrendelő címét és egyéb információkat is feltüntettek – szlovákul és magyarul is. Az ilyen plakátokat elsősorban a többségében magyarlakta vidékekre szánták, a megye szlovák többségű területeire Nová tvár východu feliratú reklámanyagok kerültek. A plakátokat a megbeszélt határidőre három cég minden probléma nélkül kihelyezte, ám az Ispa arról értesítette Patakyt, hogy hét olyan óriásplakátját, melyen a magyar felirat nagyobb, mint a szlovák, nem helyezi ki, és kéri a nyelvtörvénynek megfelelő új grafikai terv elkészítését.

Pataky Károly megpróbált ez ügyben tárgyalni a vállalat képviselőivel, de elfogadható megoldást egyelőre nem sikerült találni. Elmondása szerint a billboard grafikai tervét időben eljuttatták az Ispához, és a reklám árát előre kifizették. A megyeelnökjelölt elmondta, nem érti, mi kifogásuk van a plakátok ellen, ha a többi három reklámcég rendben találta őket. Egyébként olyan plakátokat, melyeken a szlovák felirat kisebb a magyarnál, számtalan helyen lehet látni országszerte.

„A szolgáltatónak joga van megtagadni a billboard kiragasztását, ha az neki nem tetszik, bár én ezzel nem értek egyet” – mondta lapunknak Rigó Konrád, a Híd kampányfőnöke, a kulturális minisztérium államtitkára. „Ez a plakát nem agresszív, nem is sértő senkire nézve, én semmi kivetnivalót nem találok benne” – tette hozzá. Rigó Konrád úgy véli, a megyei kampány miatt számítani lehet több bejelentésre a kétnyelvű vagy csak magyar nyelvű plakátok miatt. „Biztos, hogy a következő hetekben államtitkárként foglalkoznom kell majd ilyen beadványokkal” – mondta. Eddig tudomása szerint pártja plakátjai miatt senki sem fordult panasszal a kulturális minisztériumhoz, pedig a Híd központi plakátjain a magyar felirat nagyobb betűvel szerepel, mint a szlovák. „Mi a Hídban úgy véljük, hogy a magyarlakta területen azzal már megfelelünk az előírásoknak, ha a plakáton szerepel a szlovák felirat is” – magyarázta Rigó. Hozzátette, nem találkoztak azzal sem, hogy valamelyik reklámcég nem akarta volna kiragasztani a plakátjaikat.

Pataky úgy véli, az Ispa eljárása miatt a kampányban máris hátrányt szenvedett, hiszen a magyar választóihoz nem tudta időben eljuttatni egyik üzenetét, pedig a reklámért előre fizetett, és a vállalatnak is elég ideje volt arra, hogy esetleges kifogásait időben jelezze.

Egy lapunk által megkérdezett reklámszakember úgy véli, Pataky Károly magyar óriásplakátja nem sértette a nyelvtörvény előírásait. Sőt, tulajdonképpen le se kellett volna fordítani a szövegét. „A jogszabály alapján a reklámüzenet lényeges, informatív részeit kötelező lefordítani. Ez esetben a »Pataky«, ill. a »magyar« szó nem igényel fordítást. Összefüggő területeken elhelyezkedő reklámhordozók egynek számítanak (ha például közel vannak egymáshoz), vagy ha a magyar, illetve a szlovák billboardok váltakoznak, nem kell őket lefordítani, a grafikai tartalom ugyanis összeköti a két plakátot. Általánosan ismert idegen szavakat szintén nem kell lefordítani. A »magyar« szó ebben a formában ismert a szlovák nyelvterületen, ezért fordítani ezt sem szükséges. Például az English second hand feliratot sem fordítják az üzleteken »english, anglicky second hand z druhej ruky« feliratra” – mondta a szakember.

Megkerestük az ügyben az Ispát is, de lapzártáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.