Párkányban mutatták be az On the road ciklus legújabb részét

GULYÁS ZSUZSANNAPárkány. Rendhagyó filmvetítést tartott Párkányban Lucia Černeková és Peter Luha. A képzőművész–zenész páros a Hídőr-projekt révén fél évet tölt a városban.A Hídőr-projekt megálmodója és mecénása a párkányi származású, Svájcban élő Frühauf házaspár.

GULYÁS ZSUZSANNA

Párkány. Rendhagyó filmvetítést tartott Párkányban Lucia Černeková és Peter Luha. A képzőművész–zenész páros a Hídőr-projekt révén fél évet tölt a városban.

A Hídőr-projekt megálmodója és mecénása a párkányi származású, Svájcban élő Frühauf házaspár. A hídőrök ösztöndíjasként – a Frühauf házaspár által létrehozott alapítvány támogatásával – három–hat hónapot töltenek Párkányban. Feladatuk a Párkányt és Esztergomot összekötő híd védelme mellett a szellemi hidak építése. A tisztséget olyan személyek tölthetik be, akik a művészet vagy a tudomány eszközeivel képesek a mentális, a szociális, a vallási és a politikai határok leküzdésére. Az első hídőrök – a svájci Ewa-Maria Würth és Philippe Sablonier – 2004-ben érkeztek Párkányba. Őket Hollandiából, Németországból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából és Új-Zélandról származó művészek követték.

Lucia Černeková és Peter Luha a Mária Valéria híd első szlovák származású őrzője. Ösztöndíjasként több hónapot töltöttek Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Finnországban is. Itt szerzett élményeik és benyomásaik alapján készültek azok a kisfilmek, amelyeket korábban csak fesztiválokon vagy videómegosztó portálokon láthatott a közönség. Az On the road (Úton) ciklusban eddig három kisfilm – Spain (2011), Der Turm (2012), Brussels (2013) – jelent meg. A kisfilmek közös vonása a szürrealisztikus, poetikus látásmód, ahol a kézzel készített animáció és a zene tökéletes harmóniát alkot. A párkányi közönség elsőként kapott ízelítőt a Finnországot bemutató kisfilmből. „Készítésekor a városi és vidéki élet kontrasztjának bemutatására törekedtünk. Ezt a kisfilmet is – akárcsak a korábbiakat – áthatják érzelmeink és meglátásaink. Bízunk benne, hogy a szubjektív szűrő ellenére is sokan azonosulni tudnak a látottakkal” – mondta Lucia Černeková.

A képzőművész elárulta, már dolgozik a hídőrként szerzett tapasztalataikat bemutató kisfilm animációján is, amelynek hangzásáról és zenéjéről Peter Luha fog gondoskodni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?