Óvodások bábfesztiválja Nagymácsédon

3. Futrinka Bábfesztivál
NAGYMÁCSÉD |

Harmadik alkalommal szervezték meg a Futrinka Bábfesztivált Nagymácsédon. Az országban egyedülálló rendezvényen több száz óvodás vett részt.

A Futrinka Bábfesztivált 2017-ben szervezték meg először hagyományteremtő céllal. A Covid-19 világjárvány miatt három év kimaradt, így idén tartották meg harmadik alkalommal. Nem véletlenül választották a március 21-i időpontot, hiszen a meteorológiai tavasz kezdete mellett ez a nap a bábművészet világnapja is. Az UNIMA nemzetközi bábszínházi szövetség javaslatára 2003 óta ünneplik a bábművészek.

A bábozással 23 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni a diószegi Petőfi Sándor Alapiskolában, majd hat évvel ezelőtt lettem a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola és Óvoda óvodájának vezetője. Úgy gondoltam, próbáljuk meg a bábozást az óvodások körében is kedveltté tenni, ezért kezdtünk bele a bábfesztivál szervezésébe”

– mondta el lapunknak Bréda Szilvia, a rendezvény ötletgazdája, fő szervezője.

A fesztiválon nyolc csoport lépett fel: a nagyfödémesi Meseország Óvoda, a nagymácsédi óvoda szlovák csoportjának, az alsószeli óvoda, a nagyfödémesi szlovák óvoda csoportjának, a nagymácsédi óvoda óvodásai, illetve a nagymácsédi iskola alsó tagozatos tanulói, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium diákjai és a Kemence Bábcsoport, amely a magyarországi Komáromból érkezett.

Bréda Szilvia kiemelte a rendezvény közösségépítő szerepét.

„A tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy a gyerekek a fellépéseken szerzett élményeikre hosszú évekig emlékeznek. A csoportvezetők szempontjából is jók ezek a fesztiválok, amelyek nem megmérettetések, versenyek, hanem olyan alkalmak, ahol a hobbijukkal foglalkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek a kollégákkal. Az iskolás csoportoknak szerveznek versenyeket, az óvodásoknak azonban nem. Ez a korcsoport nem tud érvényesülni a nála több évvel idősebb iskolások között, számára külön kategória kellene, de ilyen versenyeket nem szerveznek. Egy dunaszerdahelyi képzésen nemrég elhangzott, hogy én vagyok az első, aki az óvodás gyerekeket felkarolta és fesztivált szervez számukra. A Futrinka Bábfesztivál tehát az első, kimondottan az óvodásoknak szóló rendezvény”

– fejtette ki. A fő szervező hozzátette, azért jó elkezdeni a bábozást már az óvodásokkal, mert akkor nagy valószínűséggel iskolás korukban is szívesen foglalkoznak vele. A kérdésre, hogy miért jó bábozni, a következőt felelte:

„Ha egy gyereknek bábot adnak a kezébe, akkor elfelejti, hogy ki ő. Erre nagyon jó példát láttunk ma, amikor az előadás előtt az egyik kislány nem akart szerepelni, az anyukája után sírt. Miután a szerepét átvette helyette egy csoporttársa, a következő jelenetben már vissza is vette azt és gond nélkül végigjátszotta.”

a kulisszák mögött
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!