Régió

Ötven éve alapították az óvodát

Nagyfödémes | Nagyszabású ünnepséget tartottak a Meseország óvodában az intézmény létrejöttének ötvenedik évfordulója alkalmából. A vendégek között volt az óvoda létrehozásának ötletgazdája és az oktatási miniszter is.
Tornyai Bianka

2021. július 4. 08:00

Ötven éve alapították az óvodát
Branislav Gröhling tárcavezető és Manó Ivett igazgató. - Képarchívum

Több mint ötven évvel ezelőtt, 1970-ben alapították meg Nagyfödémesen a magyar óvodát. A koronavírus miatt némi csúszással július 1-jén tartottak ez alkalomból ünnepséget az intézmény udvarán.

Ünnepélyes találkozó

A meghívott vendégek között volt Fekete Irén, a Szlovákiai Pedagógusok Szövetségének elnöke, Berky Angelika, az Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke, Pék László Nagyszombat megyei képviselő, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet vezetője, Gőgh Ferenc, a község polgármestere, az önkormányzat tagjai, Nagyfödémes testvértelepülése, Jánossomorja delegációja, a helyi és környékbeli intézmények, szervezetek képviselői, az óvoda egykori és jelenlegi alkalmazottai és az óvodások szülei. A Galántai járás nagyközsége a héten ünnepli első írásos említésének 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos rendezvényt szerveztek, amelyekkel a falu vezetése minden helyi intézménynek, szervezetnek szeretné háláját kifejezni a falu lakosságáért végzett munkáért. Gőgh Ferenc polgármester csütörtökön ünnepi reggelivel fogadta a pedagógusokat, amelyre meghívást kapott az oktatási miniszter, Branislav Gröhling és Svetlana Síthová oktatásügyi államtitkár, Jana Lysáková, a szaktárca hivatalvezetője, valamint Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap vezetője is. A falu oktatási intézményei alkalmazottainak így lehetőségük nyílt arra, hogy az oktatási miniszterrel személyesen találkozzanak, beszéljenek, feltegyék kérdéseiket. A küldöttség a reggeli után részt vett az óvodai ünnepségen is.

Biciklivel toborzott

Az ünnepségen a résztvevők összefoglalót hallhattak az óvoda létrehozásáról. Manó Ivett, az intézmény igazgatója örömét fejezte ki, hogy a jelenlévők között köszönthette Melisek Rozáliát, akiben ötven évvel ezelőtt megfogalmazódott, hogy magyar óvodát kellene létesíteni a faluban. Az egykori Helyi Nemzeti Bizottsághoz fordult ötletével, ahol azt a választ kapta, hogy gyűjtsön össze huszonöt aláírást a faluban azoktól, akik igényelnék a magyar óvodát. Melisek Rozália biciklivel járta körbe a falut, és hamarosan visszatért az aláírásokkal a bizottságra, majd 1970-ben 25 gyerekkel meg is nyílt az első magyar óvoda Nagyfödémesen. Köszönetképpen a jelenlegi óvónő oklevelet és virágcsokrot adott át Melisek Rozáliának, majd Branislav Gröhling is ajándékot adott át a hölgynek. A miniszter kifejtette, nagyra értékeli a tettét, hiszen tudja, hogy sokszor nagyon nehéz egy ötletet megvalósítani.

Emlékkiadvány és -tábla

Az évforduló alkalmából emlékkiadvány is készült, amely az óvoda ötven évét foglalja össze. Kiadását a Nagyszombat megyénél nyert pályázati támogatásból valósították meg. Tartalmazza a szülők és pedagógusok írásait, Melisek Rozália visszaemlékezését az óvodaalapításról, osztályképeket és tablókat. Elkészítését Manó Ivett vállalta, akinek Zárecky Magdaléna nyújtott nagy segítséget. A nyugalmazott óvónő 42 évig dolgozott az intézményben, ebből 26 évig igazgatóként. Az ünnepségen leleplezték az óvoda fennállásának 50. évfordulójára készített márvány emléktáblát, majd Fekete Irén, a Szlovákiai Pedagógusok Szövetségének elnöke koszorút helyezett el a táblánál.

Bővíteni szeretnének

Jelenleg 61 gyermek jár a Meseország óvoda három osztályába, de 12 jelentkezőt el kellett utasítani a beiratkozáskor. Éppen ezért az igazgatónő szeretné, ha a község által tervezett óvodabővítéskor négy osztályt nyithatnának. „Nagyon jó a munkaközösség és az együttműködés a falu vezetésével, a helyi szervezetekkel. Jól felszerelt óvoda a miénk, a legújabb igényeknek megfelelő udvarunk van. A számos rendezvény, amelyet a tanév során rendezünk, mind arról tanúskodik, hogy a pedagógusaink szívvel-lélekkel dolgoznak a gyerekekért. Szeretnénk, ha az intézményünk a falu büszkesége lenne, ahová jó bemenni, ahol jó lenni, dolgozni, és ahol a legjobb gyereknek lenni. Szeretnénk emberi tartással, szakmai felelősségvállalással megőrizni óvodánkat, és azon fáradozni, hogy a gyerekek olyan óvodában nevelkedjenek, ahol minden az ő érdeküket, fejlődésüket szolgálja” – hangsúlyozta Manó Ivett igazgató.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.