Régió

Ötven éve alapították az óvodát

Nagyfödémes | Nagyszabású ünnepséget tartottak a Meseország óvodában az intézmény létrejöttének ötvenedik évfordulója alkalmából. A vendégek között volt az óvoda létrehozásának ötletgazdája és az oktatási miniszter is.
Tornyai Bianka

2021. július 4. 08:00

Ötven éve alapították az óvodát
Branislav Gröhling tárcavezető és Manó Ivett igazgató. - Képarchívum

Több mint ötven évvel ezelőtt, 1970-ben alapították meg Nagyfödémesen a magyar óvodát. A koronavírus miatt némi csúszással július 1-jén tartottak ez alkalomból ünnepséget az intézmény udvarán.

Ünnepélyes találkozó

A meghívott vendégek között volt Fekete Irén, a Szlovákiai Pedagógusok Szövetségének elnöke, Berky Angelika, az Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke, Pék László Nagyszombat megyei képviselő, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet vezetője, Gőgh Ferenc, a község polgármestere, az önkormányzat tagjai, Nagyfödémes testvértelepülése, Jánossomorja delegációja, a helyi és környékbeli intézmények, szervezetek képviselői, az óvoda egykori és jelenlegi alkalmazottai és az óvodások szülei. A Galántai járás nagyközsége a héten ünnepli első írásos említésének 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos rendezvényt szerveztek, amelyekkel a falu vezetése minden helyi intézménynek, szervezetnek szeretné háláját kifejezni a falu lakosságáért végzett munkáért. Gőgh Ferenc polgármester csütörtökön ünnepi reggelivel fogadta a pedagógusokat, amelyre meghívást kapott az oktatási miniszter, Branislav Gröhling és Svetlana Síthová oktatásügyi államtitkár, Jana Lysáková, a szaktárca hivatalvezetője, valamint Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap vezetője is. A falu oktatási intézményei alkalmazottainak így lehetőségük nyílt arra, hogy az oktatási miniszterrel személyesen találkozzanak, beszéljenek, feltegyék kérdéseiket. A küldöttség a reggeli után részt vett az óvodai ünnepségen is.

Biciklivel toborzott

Az ünnepségen a résztvevők összefoglalót hallhattak az óvoda létrehozásáról. Manó Ivett, az intézmény igazgatója örömét fejezte ki, hogy a jelenlévők között köszönthette Melisek Rozáliát, akiben ötven évvel ezelőtt megfogalmazódott, hogy magyar óvodát kellene létesíteni a faluban. Az egykori Helyi Nemzeti Bizottsághoz fordult ötletével, ahol azt a választ kapta, hogy gyűjtsön össze huszonöt aláírást a faluban azoktól, akik igényelnék a magyar óvodát. Melisek Rozália biciklivel járta körbe a falut, és hamarosan visszatért az aláírásokkal a bizottságra, majd 1970-ben 25 gyerekkel meg is nyílt az első magyar óvoda Nagyfödémesen. Köszönetképpen a jelenlegi óvónő oklevelet és virágcsokrot adott át Melisek Rozáliának, majd Branislav Gröhling is ajándékot adott át a hölgynek. A miniszter kifejtette, nagyra értékeli a tettét, hiszen tudja, hogy sokszor nagyon nehéz egy ötletet megvalósítani.

Emlékkiadvány és -tábla

Az évforduló alkalmából emlékkiadvány is készült, amely az óvoda ötven évét foglalja össze. Kiadását a Nagyszombat megyénél nyert pályázati támogatásból valósították meg. Tartalmazza a szülők és pedagógusok írásait, Melisek Rozália visszaemlékezését az óvodaalapításról, osztályképeket és tablókat. Elkészítését Manó Ivett vállalta, akinek Zárecky Magdaléna nyújtott nagy segítséget. A nyugalmazott óvónő 42 évig dolgozott az intézményben, ebből 26 évig igazgatóként. Az ünnepségen leleplezték az óvoda fennállásának 50. évfordulójára készített márvány emléktáblát, majd Fekete Irén, a Szlovákiai Pedagógusok Szövetségének elnöke koszorút helyezett el a táblánál.

Bővíteni szeretnének

Jelenleg 61 gyermek jár a Meseország óvoda három osztályába, de 12 jelentkezőt el kellett utasítani a beiratkozáskor. Éppen ezért az igazgatónő szeretné, ha a község által tervezett óvodabővítéskor négy osztályt nyithatnának. „Nagyon jó a munkaközösség és az együttműködés a falu vezetésével, a helyi szervezetekkel. Jól felszerelt óvoda a miénk, a legújabb igényeknek megfelelő udvarunk van. A számos rendezvény, amelyet a tanév során rendezünk, mind arról tanúskodik, hogy a pedagógusaink szívvel-lélekkel dolgoznak a gyerekekért. Szeretnénk, ha az intézményünk a falu büszkesége lenne, ahová jó bemenni, ahol jó lenni, dolgozni, és ahol a legjobb gyereknek lenni. Szeretnénk emberi tartással, szakmai felelősségvállalással megőrizni óvodánkat, és azon fáradozni, hogy a gyerekek olyan óvodában nevelkedjenek, ahol minden az ő érdeküket, fejlődésüket szolgálja” – hangsúlyozta Manó Ivett igazgató.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vlcan

Itt a szlovák válasz Orbán földvásárlási terveire

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.