Régió

Öt keramikus alkotásai a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában

Losonc | Öt művész – mindannyian nők - alkotott az elmúlt hetekben a kálnói Žiaromat gyárban, a 3. nemzetközi losonc-kálnói kerámiaszimpóziumon. Alkotásaikat a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában (NMG) állítják ki a hazai, magyarországi és cseh művészek, a megnyitó pénteken (augusztus 2.) lesz. A kiállítás augusztus 16-ig tekinthető meg.
TASR

2019. július 31. 14:50

Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

„Harmincegy éves hagyománya van ennek a képzőművészeti rendezvénynek Losoncon, 1989 óta szervezzük meg. Ez a legnagyobb múltú kerámiaszimpózium az országban” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Németh Bozó Andrea, a múzeum munkatársa.

A cég területén alkotó művészek kihasználhatták a vállalat kínálta egyedülálló lehetőségeket. Ilyen például a kiváló minőségű tűzálló agyag és a technikai felszerelések. Nagyméretű alkotások kiégetésére is lehetőség van a gyár nagykapacitású kemencéiben.

Idén a cseh Helena Hlušičková, a Magyarországról érkezett Pannonhalmi Zsuzsa valamint a hazai Adriena Kutaková, Ivica Markovičová és Eva Srníková alkotott Kélnón. Itt készült munkáik egy része a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményét gazdagítja.

A szimpózium főszervezője a múzeum, társszervező a Szlovákiai Keramikusok Egyesülete (SVU), a kálnói Žiaromat gyár, valamint Losonc és Kálnó önkormányzata. A rendezvényt anyagilag a Művészeti Alap, Besztercebánya (Banská Bystica) megye és Losonc önkormányzata támogatta.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?