Orvoshiánnyal küzd a lévai kórház

lévai kórház
Léva |

A lévai kórház fejlesztési terveiről, az orvoshiányról, a sürgősségi betegellátás működtetéséről is szó volt a legutóbbi önkormányzati ülésen, amelyen szót kapott Anton Hanušin, a kórház igazgatója is.

Az intézet üzemeltetését két éve vette át az Agel társaság, tavaly korszerű egészségügyi berendezésekkel látták el a lévai kórház több osztályát, a fejlesztésekről akkor Miroslav Jaška, az Agel cég képviselője tájékoztatta a lévai testületet.

Visszanyerni a bizalmat

Nyitra megye önkormányzatától húsz évre vette bérbe a társaság az egészségügyi központot, évi 120 ezer euróért. A megye önkormányzata nyolc évig üzemeltette a kórházat. A kórháznak jelenleg huszonegy rendelője és tíz fekvőbeteg részlege van. Tavaly mintegy 67 ezer lévai, valamint régióbeli lakos vette igénybe a kórház szolgáltatásait. Anton Hanušin a második önkormányzati ülésen elmondta, az egészségügyi központ a lévai térség mintegy 160 ezer lakosának szakszerű ellátását vállalja fel. Hanušin hét hónapja áll az intézet élén. „Sajnálattal kell konstatálnom, hogy az utóbbi tíz-tizenöt évben nem volt éppen ideális a kórház vezetése, vissza kell szereznünk a betegek bizalmát, hogy azok ne a távolabbi kórházakban legyenek kénytelenek kellő egészségügyi ellátást igényelni. A betegek nem igazán elégedettek a kórház működésével, amit a közösségi oldalakon is szóvá tesznek” – mondta Hanušin.

A lévai kórház vezetése azonban kiemelte, hogy a nőgyógyászati-szülészeti osztályuknak már egyre jobb a hírneve a térségben, és a többi osztályon is szeretnék elérni, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő körülmények között végezhessék a munkájukat a betegek megelégedésére.

Megelőzés és korai diagnosztizálás

„A gyors folyamatok híve vagyok, az elmúlt hét hónapban néhány dolgot sikerrel megvalósítottunk. Csaknem húsz éve nem fektettek jelentősebb összeget az intézet fejlesztésébe, nekünk ősszel sikerült kicserélni minden nyílászárót a kórház fekvőbetegrészlegén és korszerűsíteni a kardiológiai részleget. Egészségügyi műszerek vásárlására 600 ezer eurót fordítottunk, és hatvan új betegágyat vásároltunk a belgyógyászati osztályra. A sürgősségi betegellátással járó feladatok, az éjszakai ügyelet üzemeltetése nem a kórház feladata. A lakosok és a város vezetésének a kérésére azonban tárgyaltunk az orvosokkal, és egy hónapja ismét működik az éjszakai ügyelet Léván. Folynak a tárgyalások az orvosokkal a gyermekorvosi ügyelet üzemeltetéséről is. Idén 2,5 millió eurót szeretnénk befektetni a kórház további fejlesztésébe” – egészítette ki az elmondottakat Hanušin. Jelentős előrelépésnek tartja a kórház vezetése, hogy a felújított épületrészben lévő nőgyógyászati osztályon, ahol évente mintegy 2700 pácienst látnak el, olyan ügyfélfogadó központot nyitottak, ahol a tizennyolcadik életévüket betöltő nők szűrővizsgálatra jelentkezhetnek.

Másfél hónapon belül csúcsminőségi mammográfiás röntgenberendezést adnak át a kórházban, és szeretnék, ha a lévai intézményt a jövőben besorolnák az emlőbetegségek korai diagnosztikai központjai közé.

Orvoshiánnyal is küzdenek

A kórház belgyógyászati osztályának a felújítására 800 ezer eurót fordítanak és átépítik a központ gyógyszertárát.

Idővel szeretnék a kórház valamennyi fekvőbetegrészlegét áthelyezni a főépületbe, hogy a betegeknek ne kelljen annyit gyalogolniuk egyik kivizsgálásról a másikra. Anton Hanušin és a lévai testületben lévő, orvosként is dolgozó képviselők egyetértettek abban, hogy a kórház egykori jó hírnevének a visszaszerzésével, az egészségügyi ellátás színvonalának emelésével ismét keresett központtá válhat a lévai intézet az orvosok számára is.

Jelenleg belgyógyászt, radiológust és számos más alkalmazottat is keresnek a kórházba, hiányoznak az egészségügyi nővérek, konyhai alkalmazottak, takarítónők és mentőautó-sofőröket is alkalmaznának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!