Régió

Örök nyugalomra helyezték az Andrássy grófnőt

Krasznahorka | Ma délelőtt helyezték örök nyugalomra a krasznahorkai vár tövében lévő családi sírboltban Andrássy-Olgyay Erzsébet de Csíkszentkirály grófnőt.
author
Németi Róbert

2017. augusztus 20. 17:56

Andrássy-Olgyay Erzsébet 92 éves korában, az egyesült államokbeli Springfieldben hunyt el 2017. január 24-én. Nyilvános búcsúztatására a krasznahorkaváraljai katolikus templomban került sor ma délelőtt, amelyen nemcsak a családtagok, hanem rengeteg falubeli és a környező települések lakosai is részt vettek. A búcsúztatón többek között Barczi György, a krasznahorkai várat is magába foglaló Betléri Kastélymúzeum igazgatója is búcsúbeszédet mondott. „A grófnő lelke most már a krasznahorkai vár őrangyalaként vigyáz ránk elődei otthonában. Üdvözöljük újra itthon, tisztelt grófnő” – zárta búcsúbeszédét a múzeum igazgatója. A szentmisével egybekötött búcsúztatót követően a közeli családtagok a gyászoló tömeggel együtt gyalog vonultak át a falu közepén található székely kapuhoz, ahol a krasznahorkaváraljai énekkar Krasznahorka büszke várával mondott végső búcsút a grófnőnek. Ezt követően már csak a közeli családtagok és a múzeum munkatársai vonultak tovább, és végül az Andrássy-sírboltban helyezték örök nyugalomra a grófnő hamvait tartalmazó urnát.

Andrássy-Olgyay Erzsébet 1924. december 23-án született Andrássy Imre gróf és Stella Monica Amalia Kuylenstierna svéd grófnő gyermekeként. A család a második világháború után emigrált az Egyesült Államokba. Erzsébet 1950-ben hozzáment Olgyay Aladár magyar építészhez. Két gyerekük született, Roy és Joy. A grófnő családjával többször is költözött. Életének utolsó korszakában a Vöröskereszt önkéntese volt, elsősorban hurrikánok áldozatain segített. A krasznahorkai várat utoljára 2010-ben látogatta meg.

A grófnő hamvait tartalmazó urnát lánya, Joy vitte át kezében a templomból a mauzóleumba.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová: Tárgyilagos, racionális és nyugodt vezetés kell

hamran k

Kiben bíznak meg leginkább a szlovákok a Hamran, Lipšic és Žilinka trióból?

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/vyznate-energetickych-stitkoch-tieto-tipy-vam-usetria-stovky-eur-elektrine

Új elektronikai készüléket vásárolna? Ha ilyet választ, hatalmas összeget spórolhat!

macron k

Macron szerint meg kell hallgatni, mit akar Putyin Európától

keseles k

TRAGÉDIA: Halálra késelte gyanútlan munkatársát saját otthonában egy férfi

katar stadion

Katar a foci-vb után olimpiát rendezne 2036-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.