Nem szűnik a kétyi iskola körüli huzavona

kéty

A munkások a polgármester utasítására új szennyvízgödröt ástak volna. A régi nem felel meg a közegészségügyi szabványoknak – állítja a polgármester.

Ha negyven évig megfelelt, akkor ne éppen a téli szünetben kezdjék el az új szennyvízgödör építését – kardoskodnak a szülők. Attól tartanak, hogy a munka miatt január 8-án nem kezdődhetne meg a tanítás. Úgy vélik, a polgármester egyetlen célja, hogy ellehetetlenítse az iskola működését.

Hatvanhat gyerek jár ide

Az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola megalakulása óta (1999-től) a református egyház égisze alatt önkormányzati ingatlanban működik. A közel hétszáz lelket számláló községben egykor – két külön épületben – református és katolikus iskola is működött. Az államosítás után a református iskola épülete az enyészeté lett, a katolikus iskola helyén állami iskola létesült. Az épületet a hetvenes években bővítették, a tanulók létszáma viszont folyamatosan csökkent. 1998-ban az iskolának mindössze hat diákja volt. A református egyház ekkor úgy döntött, átvállalja az iskola vezetését. A tanulók létszámát rövid időn belül sikerült feltornászni, a községben ma teljes szervezettségű iskola működik. A református egyház 2003-ban az óvoda irányítását is átvette, azóta a két intézmény Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda néven külön épületben, de közös igazgatással működik. Jelenleg 66 gyerek (15 óvodás és 51 iskolás) jár ide.

Óvodás csikicsuki

Az óvoda és iskola működésével kapcsolatos gondok Molnár Péter polgármester megválasztása után, 2014-ben kezdődtek. Az óvoda és az iskola meghatározatlan időre szóló bérleti szerződését a polgármester felmondta. Ez az intézkedés azóta számtalan félreértést és viszályt eredményezett. Legutóbb tavaly nyáron lángolt fel a vita. A polgármester ugyanis nem újította meg az óvoda bérleti szerződését, amit a testület 3/5-ös többséggel kétszer is jóváhagyott. „A képviselő-testület tudta és beleegyezése nélkül az oktatásügyi minisztériumnál kérvényezte az önkormányzati óvoda bejegyeztetését az iskolahálózatba. Ezt a képviselő-testület utólag elutasította” – nyilatkozta lapunknak Mikus Irén (MKP) képviselő. Molnár Péter azonban ragaszkodott elképzeléséhez és feszítővassal esett neki az épületnek, hogy be tudja engedni az ablakcsere elvégzésére kirendelt munkásokat. A képviselők, a szülők és a fenntartó kérésének, illetve tiltakozásának dacára az óvodának költöznie kellett. Jelenleg a parókia épületében működik.

Iskolai patthelyzet

A szülők december 22-én rosszat sejtve siettek az iskolához. „Megtudtuk, hogy a polgármester betont öntetett az emésztőgödörbe. Erre sem joga, sem felhatalmazása nem volt” – tájékoztatták lapunkat. Molnár Péter polgármester megkeresésünkre elmondta, az intézkedéssel egy törvényellenes állapotot akart megszüntetni. „Szeptemberben és októberben is a testület elé terjesztettem, hogy az iskolának szabványos emésztőgödörre van szüksége, de nem szavazták meg a javaslatomat. A közegészségügyi hivatal és az építési hatóság viszont a falut, mint fenntartót a munka elvégzésére kötelezi” – magyarázta lapunknak Molnár Péter. A jelenlegi emésztőgödör alja nincs lebetonozva, a szennyvíz a talajba szivárog. „A testület egyetért azzal, hogy ezt az állapotot meg kell szüntetni, de úgy véljük, a munkát nem most, hanem a nyári szünetben kell elvégezni” – reagált Mikus Irén képviselő. A december 27-re összehívott önkormányzati ülésen a képviselők ismételten nemmel szavaztak az építésre. Január 3-án a polgármester ismét munkásokat hívott, hogy elkezdjék az építkezést, de a szülők élőláncot alkotva megakadályozták a munkát. „Mivel az építést nem tudtuk elkezdeni, nem sikerülne időre, azaz iskolakezdésre befejezni, vagyis egyelőre marad minden a régiben. Marad tehát a törvényellenes állapot” – konstatálta a polgármester, és hozzátette, a tanítás január 8-án elkezdődhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?