Régió

Ne induljon a hegyekbe, harmadfokú lavina- és orkánriasztást adtak ki

Orkán miatti vészhelyzetet hirdettek ki az alacsony-tátrai Jasná síközpontban. Hétfőn a síközpont északi és déli része is zárva tart - tájékoztatott Zuzana Fabianová, a Tatry mountains resort vállalat szóvivője.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 11. 09:21

Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Fabianová hozzátette: dolgoznak a tegnap esti orkán okozta károk helyrehozatalán, de a munkát lassítják a ma is jelentkező viharos széllökések. Továbbra is fennáll a veszélye, hogy fákat fog kidönteni a szél, ezért a síközpontot lezárták.
 
A Szlovák Hidrometeiorológiai Intézet (SHMÚ) Facebook-oldalán közölte, hogy a Chopok hegycsúcs térségében tegnap este óta tombol az orkán, melynek következtében erős fagyokkal is számolni kell. A hőmérséklet -14,5 fokig is lesüllyedhet, ami akár -32 foknak is érződhet. A meteorológusok előrejelzése szerint a hegyekben kedden is orkán erejű szélre van kilátás.
Hétfőn déltől kedden délutánig a legmagasabb, harmadfokú orkánriasztást adta ki a SHMÚ a Turdossini, Liptószentmiklósi, Poprádi és Breznóbányai járásokra. A széllökések erőssége a Tátra hegygerincein akár a 180 km/órát is elérheti.
 
Az Alacsony-, a Magas- és a Nyugati-Tátra egyes térségeiben 10-20 cm friss hó is hullott, 1500 méter tengerszint feletti magasság felett harmadfokú lavinariasztás van érvényben - tájékoztatott a hegyimentő-szolgálat.
 
Holnap délig az ország egész területén első, illetve másodfokú orkánriasztás lesz érvényben. A déli járásokban a széllökések erőssége 65-80 km/óra is lehet. 
 
Közép- és Kelet Szlovákiában útjegesedésre és hóátfúvásokra figyelmeztetik az autósokat. (SITA, TASR)

Önnek ajánljuk

Sokan fektetnek be veszélyes 
vállalati kötvényekbe

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Rudolf Schuster volt államfő jól érzi magát a szívműtétje után

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?