Meglepően jó beíratási eredmények születtek Érsekújvárban

Szabó Dávid
Érsekújvár/Tardoskedd/Udvard |

Biztató és előremutató eredmények születtek a járási székhelyen az e héten hétfőn és kedden zajló beíratás során. A Czuczor Gergely Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola vezetése és az intézmény pedagógusai rendkívül elégedettek az eredménnyel. Derűs hangulatban fogadták az érkező családokat, játékos tudásfelméréssel, beszélgetéssel oldották a leendő elsősök feszültségét.

A járási székhely egyetlen magyar tannyelvű alapiskolájában, annak patinás történelmi épületében az ősztől tanköteles gyerekek számára egy kisebb iskola kapujának és falainak makettjét állították fel. A gyerekek így ténylegesen beléptek az iskolába és oklevéllel távoztak.

Két leendő osztályfőnök

Kollár Tibor az intézmény tapasztalt pedagógusa elmondta, a gyerekek java része felkészült az iskolakezdésre. Látogatásunk idején épp a kis Dávidnak nyújtotta át az örökre szóló varázsceruzát és alaposan a lelkére kötötte: vigyázzon rá, használja okosan. Kollár Tibor és Balogh Zsuzsanna lesznek a két leendő párhuzamos első osztály osztályfőnökei, a beíratás során Kiss Mária speciális pedagógus és Dékány Anett alsó tagozatos pedagógus foglalkozott a gyerekekkel, érkező családokkal.

A két nap folyamán 58 ősztől iskolaköteles gyereket írattak be az iskolánkba, ebből öt leendő tanuló számára kértek halasztást. Az érsekújvári Blaho Pál utcai óvoda magyar csoportjaiból 28, a Cirill-Metód utcai vegyes óvodából 8 magyar óvodás érkezett. Két elsősünk lesz az egyházi alapiskola Néri Szent Fülöp óvodájából és egy a Széchényi György téri szlovák óvodából. Újdonságnak számít, hogy két leendő elsősünk lesz a Montessori Rainbow magánóvodából. A körzetünkbe tartozó Andódról 5, Kamocsáról 3 gyerek érkezett”

tájékoztatott Krošlák Oľga igazgatóhelyettes. Akadtak családok, akik már a járási székhelyen élnek, de még a hivatalosan bejelentett lakhelyük szerint jegyezték be őket. Vannak leendő elsőseik Udvardról és Szímőről, érkeztek családok továbbá Naszvadról, Tardoskeddről és Dolinkáról. Múlt évben jóval kevesebb, 47 leendő elsőst írattak be az érsekújvári iskolába. A beíratást rendkívül gazdag iskolahívogató programsorozat előzte meg, amelyet Salgó Gabriella, a SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmánya elnökének jóvoltából, a Czuczor-napok programjai tettek teljessé. Krošlák Oľga elmondta, egyelőre még nem tudják, hogy két, vagy esetleg három párhuzamos osztályt nyithatnak ősztől. Az utóbbi években egyre nagyobb szükségük van néhány leendő elsős felzárkóztatása érdekében a pedagógiai asszisztensekre. Korábban 10, most 8 ilyen szakemberük van. A most beíratott fiúk között 4 Dánielt, 3 Tamást és 2 Ádámot találtunk, a lányok soraiban Zselykét, Alízt, Larát, Emmát, és többen viselik a Lili, vagy Liliána nevet. 2021-ben 50 gyereket írattak be, és ötnek kértek halasztást, 2020-ban 46 leendő elsős, 2019-ben 58 leendő elsőst írattak be, de sok volt a halasztás, így csak 43-an kezdték meg a tanévet, 2018-ban 47 gyereket írattak be, hét halasztással.

Tardoskeddi eredmények

Az április eleji beíratások során 17 leendő elsős tanuló számára választották a szülők a tardoskeddi Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát. Egy gyermek számára sem kértek halasztást a szülők. Tóth Szilvia iskolaigazgató, aki húsz éve vezeti az intézményt arról tájékoztatta lapunkat, hogy egy erős első évfolyamot nyithatnak a következő tanévben. Arra, amikor még párhuzamos osztályok is működtek az intézményben, rég nem volt példa. Már másod-, illetve harmadéves egyetemisták az egykori tanulók, akik még párhuzamost osztályokat látogattak a nagyközségben. Az iskolából 18 végzős tanuló ballag el az év végén, így csaknem ugyanannyi tanuló érkezik az első évfolyamba. A beíratott gyerekek a tardoskeddi önkormányzati óvoda magyar csoportját, vagy a Szent István Egyházi Óvodát látogatják. Jelenleg 18 elsős tanulójuk van, a második osztályt 13 tanuló látogatja. A tardoskeddi magyar alapiskolában már a 2004/2005-ös tanévtől készség- és kreativitást fejlesztő foglakozásokat hirdetnek a még óvodát látogató, rá következő évben iskolaköteles magyar gyerekeknek. A foglalkozás célja, hogy felkészítse a leendő tanulókat az iskolai életre, emellett nyílt napokat tartanak. A tardoskeddi magyar leendő elsősöknek bőven van lehetőségük megismerkedni az iskolában zajló élettel, mire beülnek az iskolapadba. Tardoskedden azonban az utóbbi időben az ide költöző családok nagy része a helyiek elmondása szerint szlovák nyelvű, néhányan Pozsony környékéről költöztek át. Nemegyszer a vegyes házasságokban élő szülők is úgy döntenek, inkább a szlovák iskolát választják gyermekeiknek.

Udvardi beíratási eredmények

Szőgyényi Lívia, az udvardi Matjhényi Adolf Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója arról tájékoztatott, hogy az idei beíratásokra 20 leendő elsős érkezett a szüleivel. Egyelőre nem kaptak hivatalos határozatot halasztásról, de elképzelhető, hogy lesz. Az udvardi magyar iskolától 29 végzős tanuló búcsúzik el a tanév végén.

„Ha marad ez a létszám, akkor egy első osztályt nyitunk, ha őszig további leendő elsősöket íratnak be a szülők, akkor két párhuzamos osztályunk is lehet. Ebben a tanévben 26 első osztályos tanulónk van két párhuzamos osztályban”

tájékoztatott Szőgyényi Lívia.

Az idei gazdag beíratási program keretében ellátogatott az iskolába Bakos Adrienn, akinek tankönyvei, illetve metodikája szerint már négy éve tanítanak az iskolában, ennek köszönhetően a tanulók szívesebben vesznek részt a játékos szlovák foglalkozásokon.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?