Régió

GALÉRIA: Mária Valéria 20 – hídtörténeti kiállítás és emléktábla-avatás

Esztergom | A 126 éves híd többször is elpusztult és többször is újjáéledt. Létezése és jelentősége azonban történelmi, csak nemzedékek sorsában mérhető a Duna mindkét partján. Sőt, most újabb hidat terveznek Párkány és Esztergom közt.
Buchlovics Péter

2021. október 8. 16:00

Mária Valéria 20: hídtörténeti kiállítás és emléktábla-avatás
Uszály a Mária Valéria híd alatt. - Somogyi Tibor felvétele

Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek közt, a Komárom nevű állóhajón nyitották meg Esztergomban azt a kiállítást, amely egykorú történelmi dokumentumokban, műszaki rajzokban, tervekben, iratokban, tárgyakban és eszközökben meséli el az újjáépítésének 20. évfordulóját ünneplő Mária Valéria híd több mint 100 éves történetét. Eugen Szabónak, Párkány polgármesterének és Hernádi Ádámnak, Esztergom polgármesterének üdvözlő beszédei mellett Kolozsi Gyula hídépítő mérnök rövid előadása volt figyelemreméltó, a szakember a híd újjáépítésének előkészítő munkálataiban vett részt, ma is a Via Pontis kft. ügyvezetője. „Ez a híd kortalan. Az 1919-től 1927-ig terjedő időszakot, valamint az 1944. decemberétől 2001-ig terjedő időszakot kivéve, hatvanegy évig szolgálta mindkét város és a régió lakosságát, bízunk benne, hogy ez most már így lesz a következő hatvan, nyolcvan, száz évben is. Ráadásul még az első, eredeti hídból is van benne acél, mégpedig a magyar oldali első, 83,5 méteres nyílás, de ugyanúgy a szlovák oldali első nyílás döntő hányada még az eredeti vas anyagból készült“ – mondta a szakember. Kolozsi Gyula a helyreállítás, újjáépítés fázisait is felidézte, miként azt is, hogy a mečiari korszakban mocsárba süllyedt a híd ügye, és valójában 1999-ben, a két akkori miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda és Orbán Viktor által aláírt szerződést követően fordultak jobbra a dolgok, persze azzal együtt, hogy a 2 ország 5-5 millió ECU-t kapott az EU-tól a Mária Valéria újjáépítésére. A mérnök azt is felidézte, hogy sör és virsli mellett, négyszemközt tárgyalt hosszan a Duna Kör vezetőjével, azért, hogy ne gördítsenek természetvédelmi akadályokat a hídépítés elé. „Így lett építési engedélye a hídnak, 2000 októberében el is kezdődhetett a munka és 11 hónap alatt sikerült egy új Duna-hidat létrehozni“ – emlékezett Kolozsi Gyula. Miként az is csodálatos volt, hogy minden egyes új hídelem behelyezésekor a két parton örömünnep volt az emberek körében, ők, pedig, a mérnökök, minden egyes acélíves nyílás lerakásakor az új híd makettjébe is behelyezték az addig hiányzó íveket.

Galéria
Hernádi Ádám és Eugen Szabó a kiállításon.-1
Kolozsi Gyula mérnök az újjáépítésről mesélt.-2
A két város polgármestere leplezte le Dobosi Tivadar emléktábláját.-3
Molnár László Aurél Dobosi Tivadar érdemeit méltatta.-4
+2

További új hidat terveznek Esztergom és Párkány közt

Az emlékünnepségen Toroczkai Zsolt, a budapesti Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője közölte, hogy október hetedikén, csütörtökön a Párkány melletti Béla kastélyában ülésezett az infrastrukturális fejlesztésekért felelős szlovák-magyar vegyes bizottság, és az ülésen a szlovák államtitkár vetette fel magyarországi kollégájának, hogy mit szólnának egy újabb hídhoz a térségben? (Az új híd a tervek szerint az esztergomi oldalon az ún. szénlerakónál, szlovákiai oldalon pedig a volt papírgyárnál lenne, egyébként erről a hídról még Érsek Árpád, volt szlovák közlekedési miniszter is tárgyalt régebben a budapesti szaktárcával- a szerk. megjegyzése). A főosztályvezető közölte, hogy Mosóczi László közlekedéspolitikai államtitkár azonnal üdvözölte az ötletet és az új hidat Párkány és Esztergom közt szorgalmazzák megépíteni – mindez a vegyes bizottság tárgyalási jegyzőkönyvébe is bekerült. „Nem azt mondom, hogy holnap már lesz itt egy újabb Duna-híd, de azt ígérhetem, hogy államközi szinten mostantól hivatalosan is dolgozunk rajta, és remélem, hogy a Mária Valéria híd újjáépítésének 30. évfordulóján már az új híd alapkövét is letehetjük. Ha hamarább készülne el, az még jobb lenne“ – fogalmazott Toroczkai Zsolt, az ITM főosztályvezetője.

Dobosi Tivadar emléktáblája került az egykori vámház falára

A kiállítás és az ünnepség résztvevői a megnyitó után az esztergomi hídfőnél található volt vámházhoz sétáltak, melynek falán Dobosi Tivadar mérnök emléktábláját avatták fel. Dobosi Tivadar nagy tekintélyű, országos hírű műszaki szakember volt, a tatabányai közúti igazgatóság vezetőjeként részt vett a Mária Valéria híd felújításában, de köze volt a komáromi Erzsébet híd felújításához is. A mostani évfordulót sajnos már nem élhette meg, 2020-ban hunyt el. Emléktáblájánál pénteken Molnár László Aurél, barátja és kollégája

méltatta Dobosi Tivadar munkásságát és életművét, hangsúlyozva, hogy a bácskai születésű szakember Esztergomban is a kezdetektől harcolt a Mária Valéria híd újjáépítéséért, mert meggyőződése volt, hogy a magyarok és szlovákok jövője közös, a békés együttélést és a kapcsolatokat fejleszteni kell. „Rendkívül tájékozott, olvasott, művelt ember volt, közvetlen személyiség, az útkaparótól a miniszterig mindenkit a közös ügy szolgálatába tudott állítani. Ez az emléktábla méltóképpen őrzi majd emlékét a híd közelében“ – emlékezett a szakemberre Molnár László Aurél.

Az emléktáblát Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Eugen Szabó, Párkány polgármestere avatta fel, koszorút is elhelyeztek, tisztelegve Dobosi Tivadar emléke előtt. Az emlékünnepségen Dobosi Tivadar lányát és fiát virágcsokorral üdvözölték.

A Mária Valéria híd újjáépítésének ünnepségsorozata folytatódik, hétfőn, azaz október 11-én Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák miniszterelnök találkozik majd délután kettőkor a hídon.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az MKP, a Híd és az Összefogás tavaly március 23-án bejelentette, Szövetség néven egyesülnek. Somogyi Tibor felvétele

Újabb játszma a Szövetségen belül

maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

Matovic

A szlovák politikusok is felelősek a drágulásokért

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

koronavírus-vakcina

Miért van egyre több pozitív az oltottak között? A szakértő válaszolt

disznooles

KVÍZ: Mennyire jártas a disznóvágásban?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.