Régió

Márai emlékház: új kulturális intézmény nyílik Kassán

Kassa | Lassan 2 éve, hogy eredménytelenül keresnénk Kassán irodalmunk fontos és élénk színfoltjával, Márai Sándor életével és munkásságával foglalkozó kiállítást. A rengeteg kezdeményezés ellenére eddig nem nyílt lehetőség állandó, államilag fenntartott tárlatot indítani az író életének egyik fontos helyszínén.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. január 11. 17:43

Márai emlékház
A kassai Márai ház (A felvételt készítette: Krcho János)

Az elmúlt 30 évben több ízben nyitották meg, rendezték át és zárták be a Márai emlékszobákat, termeket, kiállításokat. Az első alkalommal 1998-ban nyitották meg az emlékszobát. Később a Petőfi Irodalmi Múzeum majd a Visit Košice rendezett tárlatot a kassai Mészáros utcában fekvő ház földszintjén, ahol a család csaknem 20 évig lakott.

Az első emeleten található eredeti lakásuk január 22-től most újra elérhetővé válik a nyilvánosság számára, mi több, állandó emlékkiállítással is bővül. A 220 m² területen fekvő 7 szobában a család eredeti bútorai és tárgyai várják az érdeklődőket. A kiállítás bemutatja Kassa történtetét, az író ott töltött éveit időrendi sorrendben. Emellett fényképek, idézetek, felvételek szemléltetik a további sikereit és az utána következő életszakaszát. A tárlat újra a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jön létre és válik állandó részévé a háznak.

“Húsz év próbálkozásai után most valóban mérföldkőről beszélhetünk, hiszen a Márai kiállítás most kap először nívós és stabil intézményi hátteret a Szlovák Nemzeti Múzeumnak köszönhetően. Így egy új intézmény születik Kassán, amely nemcsak a városba érkező turisták, hanem a kassai magyarok előtt is minden nap nyitva áll” - nyilatkozta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A 2019 nyarára várt kisebbségi kulturális stratégia kulcspontjai közé tartozik a stabil intézményrendszer kialakítása. A Márai Sándor Emlékkiállítás az író élete és munkássága iránti létező keresletre reagál, emellett a stratégia alapelvét is bizonyítja. A tárlat megnyitóját a magyar kultúra napján tartják, január 23-tól pedig állandó jelleggel minden – hétfő kivételével – keddtől vasárnapig tekinthető meg.

A jelenlegi Mészáros utcai emlékház arculatát és az állandó kiállítást részben a magyar állam, részben pedig a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával hozták létre. A Szlovák kulturális minisztérium a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által biztosít a háznak éves költségvetést. A Csemadok fizeti a rezsiköltség egy részét, a többit a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, ahogy a személyi feltételeket, a mindennapi ügymenetet, technikai segítséget is, és a későbbi fejlesztésekben is részt vesz. Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja és Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának egykori elnöke is sok erőfeszítést tett a Márai Emlékkiállítás létrejöttéért. Többek között nekik köszönhetően a Csemadok a magyar államtól szerzett támogatásból megvásárolhatta a lakásokat. 

“Ilyen nagyszerű dolgok születhetnek, ha a magyarországi és a hazai állami anyagi valamint szakmai támogatás találkozik. Márainak köszönhetően ehhez most nem kellett különösebb koordináció. Ezt az irányadó szerepet a jövőben a kisebbségi kulturális stratégiának kell majd ellátnia, amelyen a minisztériumban dolgozunk “ - tette hozzá az államtitkár.

Ez a projekt egy igazán jó példája az eredményes együttműködésnek. Az évek során többször is volt említésre méltó, jól összeállított Márai emlékkiállítás Kassán ezekben a termekben, de a hosszútávú fenntartás, sajnos, mindig kudarcba fulladt. Most az eddiginél biztosabb esélyt kap Máraiék háza.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.