Régió

Márai emlékház: új kulturális intézmény nyílik Kassán

Kassa | Lassan 2 éve, hogy eredménytelenül keresnénk Kassán irodalmunk fontos és élénk színfoltjával, Márai Sándor életével és munkásságával foglalkozó kiállítást. A rengeteg kezdeményezés ellenére eddig nem nyílt lehetőség állandó, államilag fenntartott tárlatot indítani az író életének egyik fontos helyszínén.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. január 11. 17:43

Márai emlékház
A kassai Márai ház (A felvételt készítette: Krcho János)

Az elmúlt 30 évben több ízben nyitották meg, rendezték át és zárták be a Márai emlékszobákat, termeket, kiállításokat. Az első alkalommal 1998-ban nyitották meg az emlékszobát. Később a Petőfi Irodalmi Múzeum majd a Visit Košice rendezett tárlatot a kassai Mészáros utcában fekvő ház földszintjén, ahol a család csaknem 20 évig lakott.

Az első emeleten található eredeti lakásuk január 22-től most újra elérhetővé válik a nyilvánosság számára, mi több, állandó emlékkiállítással is bővül. A 220 m² területen fekvő 7 szobában a család eredeti bútorai és tárgyai várják az érdeklődőket. A kiállítás bemutatja Kassa történtetét, az író ott töltött éveit időrendi sorrendben. Emellett fényképek, idézetek, felvételek szemléltetik a további sikereit és az utána következő életszakaszát. A tárlat újra a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jön létre és válik állandó részévé a háznak.

“Húsz év próbálkozásai után most valóban mérföldkőről beszélhetünk, hiszen a Márai kiállítás most kap először nívós és stabil intézményi hátteret a Szlovák Nemzeti Múzeumnak köszönhetően. Így egy új intézmény születik Kassán, amely nemcsak a városba érkező turisták, hanem a kassai magyarok előtt is minden nap nyitva áll” - nyilatkozta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A 2019 nyarára várt kisebbségi kulturális stratégia kulcspontjai közé tartozik a stabil intézményrendszer kialakítása. A Márai Sándor Emlékkiállítás az író élete és munkássága iránti létező keresletre reagál, emellett a stratégia alapelvét is bizonyítja. A tárlat megnyitóját a magyar kultúra napján tartják, január 23-tól pedig állandó jelleggel minden – hétfő kivételével – keddtől vasárnapig tekinthető meg.

A jelenlegi Mészáros utcai emlékház arculatát és az állandó kiállítást részben a magyar állam, részben pedig a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával hozták létre. A Szlovák kulturális minisztérium a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által biztosít a háznak éves költségvetést. A Csemadok fizeti a rezsiköltség egy részét, a többit a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, ahogy a személyi feltételeket, a mindennapi ügymenetet, technikai segítséget is, és a későbbi fejlesztésekben is részt vesz. Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja és Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának egykori elnöke is sok erőfeszítést tett a Márai Emlékkiállítás létrejöttéért. Többek között nekik köszönhetően a Csemadok a magyar államtól szerzett támogatásból megvásárolhatta a lakásokat. 

“Ilyen nagyszerű dolgok születhetnek, ha a magyarországi és a hazai állami anyagi valamint szakmai támogatás találkozik. Márainak köszönhetően ehhez most nem kellett különösebb koordináció. Ezt az irányadó szerepet a jövőben a kisebbségi kulturális stratégiának kell majd ellátnia, amelyen a minisztériumban dolgozunk “ - tette hozzá az államtitkár.

Ez a projekt egy igazán jó példája az eredményes együttműködésnek. Az évek során többször is volt említésre méltó, jól összeállított Márai emlékkiállítás Kassán ezekben a termekben, de a hosszútávú fenntartás, sajnos, mindig kudarcba fulladt. Most az eddiginél biztosabb esélyt kap Máraiék háza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kep

Kuciak volt kollégái egyetértenek abban, hogy Kočnernek volt indítéka megöletni az újságírót

danko matovič

Danko szerint az elnöki palota "narkósokat szolgál"

Dobroslav Trnka
Frissítve

Ejtették a vádat Trnka ellen a Tipos-ügyben

csont

Csontjainknak is árt a levegő rossz minősége

Titanic

Új brit-amerikai szerződés garantálja a Titanic roncsainak biztonságát

Harry herceg megérkezett Kanadába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.