Régió

Már kapható a 2018-as Pozsonyi Naptár!

Pozsony | Negyedik éve jelenteti meg a régi Pozsony fényképeiből összeállított, népszerű falinaptárát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A 2018-as kiadványba a város legendás fotográfusa, Körper Károly 130 éves felvételei kerültek.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 26. 08:26

2018-as naptár

Pozsony városának és lakóinak egyik legjelentősebb 19. századi fotográfusa az akkor Ausztriához tartozó Lombardia központjában, Milanóban született. Körper a birodalom fővárosában, Bécsben tanult fényképészetet, majd Pozsonyban telepedett le.


Egészen bizonyos, hogy első fotóit a városról még az 1860-as évek végén készítette, ezeken a felvételeken ugyanis olyan építmények és helyek szerepelnek, amelyek megörökített formájukban csak eddig az időszakig léteztek vagy voltak ismertek.


Körper 1870-ig beltéri portrékat is készített, az 1870-es és 1880-as években pedig főként vizitkártyákkal és kabinetképekkel foglalkozott. A vizitkártyák (carte de visite) kemény kartonra ragasztott, kis fényképek voltak. A portrékat családi albumokba gyűjtötték, a városképeket pedig emlékül és ajándékként vásárolták, akárcsak ma a hűtőmágneseket. A kabinetképek (cabinet portrait) a 1860-as évek végén jelentek meg, a vizitkártyák népszerűségének hanyatlásával. Nagyobb alakú, rendszerint 16 x 11 cm-es képek voltak.


Körper Károlynak a Széna téren (a mai Május 1. téren) volt az első műterme. Az épület ma is áll, de siralmas állapota miatt kétséges a további sorsa. 1894-től a Kórház utcában újabb műtermet nyitott. A sarokház, melynek homlokzata részint a Kórház, részint a Mária utcára (Mariánska ulica) néz, elsősorban a legendás Kryštál bárról ismert. Körper a hagyományos fotografálás mellett egyéb szolgáltatásokat is kínált, nagyítások készítését is vállalta, és fényképészeti kellékeket árusított. Mivel 1894 és 1910 között legalább két helyen működött fényképészete, tulajdonképpen Pozsony első fotólabor-hálózatát hozta létre. Műtermeiben több képzett fotográfust és fotólaboránst alkalmazott, akik jórészt az ő cégében tanulták ki a mesterséget.


Körper igazi területe Pozsonynak, a város építészeti és történelmi emlékeinek, aktuális eseményeinek és mindennapjainak a fotózása volt. Tereket és utcákat bemutató, rendkívül kifejező zsánerképei a korhoz mérten kitűnő technikával készültek.


Rendkívül kiterjedt életművét máig nem dolgozták fel teljesen. Vizitkártyái és kabinetképei, képeslapjai és fényképei ma értékes gyűjteménydarabok. Művei részben a Pozsonyi Városi Múzeumban, részben gyűjtőknél találhatók.


Külön említést érdemel a „Souvenir de Pressbourg” című, valamikor 1882 és 1885 között megjelent, pazar 16 x 11 cm-es kabinetképeket tartalmazó album/kazetta, amelyből a 2018-as POZSONYI NAPTÁR anyaga is készült. A sorozat digitális másolata Július Cmorej magángyűjtő nagylelkű felajánlásának köszönhetően került a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tulajdonába.


A Pozsonyi Naptár megvásárolható november 25-e és december 22-e között a Pozsonyi Kifli PT. standjánál, az adventi vásáron. Helyszín: Ferenciek tere (Františkánske námestie), C 19-es bódé.


A naptár megjelentetését Pozsony–Óváros Önkormányzata, Pozsony főváros ARS Bratislavensis kulturális pályázati programja, a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat és a Pozsonyi Magyar Intézet támogatta.
Pozsonyi Kifli PT.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.