Régió

Ligetfalu és Újbuda közös környezetvédelmi kampányt indít

Ligetfalu/Újbuda | Közös környezetvédelmi projektet indítanak Pozsony-Ligetfalu és Budapest-Újbuda városrészek, amelynek célja tájékoztatni a diákokat a klímaváltozásról és annak a dunai határ menti régióra gyakorolt hatásáról. Az éves projekt, amelybe mindkét városrészből három, ún. zöld iskola kapcsolódik be, augusztus 1-jén kezdődik.
TASR

2019. április 8. 18:24

„A 'Klímaváltozások és a dunai határ menti régió' nevű program egy kis projekt, két városrész határon átívelő együttműködése, amelynek célja növelni a diákok tudását a dunai régió klímaváltozásaival kapcsolatban" – nyilatkozta a TASR-nek Mária Halašková, a ligetfalui városi hivatal munkatársa.

A program keretén belül létre szeretnének hozni egy tájékoztató kézikönyvet, amely a klímaváltozásnak a dunai határ menti régióra gyakorolt hatásaival foglalkozna, valamint egy metodológiai kézikönyvet a szlovák és a magyar határ menti alapiskolák számára. Ezenkívül közös programokat, tevékenységeket és tábort szerveznek, amelyen a diákok tapasztalatot és ismereteket cserélhetnek.

„A célunk növelni a klímaváltozással kapcsolatos ismereteiket, nemcsak a dunai régióra, hanem az egész életkörnyezetre vonatkozóan" – hangsúlyozta Halašková.

Az önkormányzat arra is felhívja a figyelmet, hogy a Duna magas, illetve alacsony vízállása okozta szélsőséges légköri jelenségek a felelősek a nagy mennyiségű csapadékért és a szárazságért egyaránt. „Káros hatással vannak az állat- és növényvilágra, valamint a halászati és egyéb infrastruktúrára, aminek társadalmi és gazdasági következményei is vannak" – hívják fel a figyelmet. Éppen ezért, a folyó élővilágának és örökségének a megőrzése miatt tartják fontosnak a fiatal generáció tájékoztatását a klímaváltozás, és konkrétan a dunai határ menti régiót érintő éghajlati változások területén.

A több mint 56 000 euró értékű projekt, amelyet jórészt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz, augusztus 1-jén indul és 2020. július 31-ig tart.

A szlovák oldalról a Dudova 2, Holíčska 50 és Pankúchova 4 alapiskolák kapcsolódtak be a programba, az újbudai oldalon pedig a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium. Mindegyik ún. zöld iskola, tehát környezetvédelmi irányultságú intézmény.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kozák belekötött Hyballába: „Menj vissza Németországba!”

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Több személyt őrizetbe vett a rendőrség az eperjesi robbanással kapcsolatban

Videón az eperjesi gázrobbanás

GALÉRIA: Ismét tizenegyest hibázott, és kikapott a Téglamezőn a DAC

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.