Lássa meg a gyermek a tantárgyak közti kapcsolatokat!

Berta Tünde
Komárom |

Innovatív oktatás határok nélkül“ címmel közös projekten dolgozik a komáromi Innovatív Oktatásért Intézet (IOI), valamint a magyarországi Pro Veritate Egyesület, amellyel az alsó tagozatokon zajló oktatást fejlesztenék.

Régóta nyomasztó probléma az oktatásügy számára, hogy a diákok tematikailag szertágazó tananyaggal találkoznak, s nem feltétlenül látják át a tantárgyak esetleges összefüggéseit. A két egyesület egy néhány hónapos projekt segítségével most szeretné némileg kezelni ezt a sajátos gondot.

Mi egyrészt arra vállalkoztunk, hogy készítünk egy mintatantervet“ – mondta a projektről szóló sajtótájékoztatón Berta Tünde, az IOI igazgatója. A koncepció kidolgozói között megtaláljuk a komáromi Jókai Mór Alapiskola pedagógusait. A szakemberek a természetismeretet vették alapként. Egyelőre az alsó tagozatokra építenek, ott ugyanis könnyebb kiaknázni a tantárgyak közötti kapcsolatokat a projektoktatás segítségével úgy, hogy azok „össze is érjenek“ a gyerekek számára a tanítás során. Az ötletek megvalósításnak korlátokat szab a 45 perces tanórákra épülő rendszer, mivel annak sokkal inkább kedveznének az alternatív oktatási keretek. Ennek ellenére arra törekednek, hogy néhány tanórába besűrítsék az oktatási innovációkat modern, játékos oktatási eszközökkel, illetve mutatnak majd példát egy teljes hetet, valamint pár hónapot felölelő tanítási folyamat létrehozására is. Végül kialakítanak majd egy egész éves tervet is.

Emellett április végéig kell elkészülnie egy magyar és szlovák nyelvű tanári kézikönyvnek, mintapéldákkal. Kész órai projekteket mutatnak majd be ebben, amelyek élménypedagógia módszerekkel fejlesztik a gyerekek kritikus és kreatív gondolkodását. Hosszabb távon egy későbbi, nagyobb projekt keretében szeretnék több iskolába bevezetni a kidolgozott módszereket, illetve be szeretnék vonni a felső tagozatokat is. Erre majd idén ősszel fognak pályázni.

A magyarországi partner a már működő jó gyakorlatok összegzi. A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap (KPA) pályázati kiírásán nyerte el a támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 39.054,73 euró értékben.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?