Régió

Lacza Tihamér és Litomericzky Nándor lettek az idei Jedlik-díjasok

Szímő | Jedlik Ányos fizikusra és feltalálóra, a település szülöttére emlékeztek pénteken a Vág menti településen. A Jedlik Ányos Emlékünnepség résztvevői a Szent Márton templomban rendezett emlékmise és koncert után, megkoszorúzták Jedlik mellszobrát, ahol ünnepi beszédet mondott Berényi József az MKP elnöke és Bób János Szímő polgármestere köszöntötte a vendégeket.
Száz Ildikó

2012. május 19. 10:59

A Jedlik Házban rendezett tudományos szimpóziumon Gazda István a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója Jedlik és a felsőoktatás 1848-ban címmel tartott érdekfeszítő előadást. Antal Ildikó a Magyar Elektrotechnikai Múzeum igazgatója elárulta, Jedlik átfogó munkásságával ismerkedhet meg a közönség a szomszédos teremben, melyet a dinamó feltalálásának 150. évfordulója kapcsán állítottak össze. Bób János a szímői Jedlik Ányos Társaság elnöke idén Lacza Tihamér vegyésznek, tudomány- és művelődéstörténésznek adta át a Jedlik-díjat, aki számos tudománytörténeti és tudományos ismeretterjesztő kiadvány szerzője, a Szlovákiai Magyar Tudományos Társaság alapítója és alelnöke. A másik Jedlik-díjas Litomericzky Nándor építészmérnök lett, a felvidéki magyar élő építészet jelentős személyisége. Ismertebb munkái a komáromi Európa-udvar koncepciója, de ő tervezte a szímői Szent Márton teret és a Jedlik Házat is. Munkásságával alkalmi kiállításon ismerkedhetett meg a közönség.

A rendezvényen részt vettek néhányan a korábbi Jedlik-díjasok közül, és a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje lovaggá ütötte Morvai István volt polgármestert, aki sokat tett Jedlik szellemi hagyatékának megmaradásáért, valamint Bób János jelenlegi polgármestert, a szímői Jedlik Ányos Társaság elnökét. A rendezvényt élő adásban közvetítette a helyi televízió.

Önnek ajánljuk

Hol itt az igazság?

Az ország nagy részén talaj menti fagyokra kell számítani

Elhozta a három pontot Nagymihályból a DAC

Ütések, migránsok, kivezényelt gyerekek – EP-kampány Magyarországon

Sűrű füst, kiabálás és vér - egy utas számolt be a pozsonyi buszbalesetről

Négyszáz program a Budapesti Könyvfesztiválon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?