Közlekedési pályát építettek Füleken

Közlekedési pályát építettek Füleken
Fülek |

A Daxner Utcai Óvodában az elmúlt hetekben új közlekedési pályát létesítettek. Ennek segítségével akarják a gyermekeknek megtanítani azt, hogyan viselkedjenek biztonságosan a közúti forgalomban. Eddig a bozitai (Buzitka) közlekedési pályát használták.

Danica Vargová, az óvoda igazgatónője elmondta, már rég fontolgatták a közlekedési pálya létesítését. „Nagyon örülök, hogy végre sikerült elegendő pénzt összespórolni ahhoz, hogy ezt a tervünket saját eszközökből hozzuk létre. Bízom benne, hogy a gyerekek ilyen előképzésével sikerül hozzájárulni a nagyobb biztonsághoz az utakon” – nyilatkozta az igazgatónő.

Az építkezés 

A pálya építése 22 ezer euróba került, ez magában foglalta a tereprendezést és aszfaltozást, az útburkolati jeleket, valamint az új forgalmi elemek megvásárlását is. „Mindezt az oktatási minisztériumtól a gyermekek nevelésére és oktatására, valamint az iskoláskor előtti nevelésre kapott juttatásból sikerült megtakarítanunk. Különféle közlekedési eszközöket, közlekedési lámpákat, jelzőtáblákat és sorompót vásároltunk, amelyek jelentését a gyermekek kisautókon, rollereken és kerékpárokon gyakorolhatják majd” – tette hozzá Vargová. 

Amint azt a továbbiakban elmondta, a területnek ezen a részén az aszfalt rossz állapotban volt. „A gyermekek kinti tartózkodásakor használtuk, különféle játékokat rajzoltunk fel rá, de például sportolásra már nem volt alkalmas. Most egy szép, többfunkciós terünk létesült.” Mindeddig a Bozitán található pályát használták a közlekedési szabályok elsajátításához. „Az a lehetőség tetszett nekünk, de logisztikailag nehezebb és drágább is volt. Autóbuszt kellett biztosítanunk és belépőt fizetnünk. Most saját pályával rendelkezünk, amely ugyan kisebb, de az igényeinknek teljesen megfelel. Bízunk benne, hogy sokáig kitart és a lehető legtöbbet tudjuk majd használni” – zárta. A pályát hivatalosan hétvégén a nyílt napon adták át. 

Beruházások 

További fejlesztések is várhatók a városban, ugyanis a képviselők az idén is elfogadták a város beruházási tervezetének listáját. Az év közben többször is módosított dokumentum tartalmazza az önkormányzat idei és 2025-ös terveit is. Több tétel azon múlik, hogy az önkormányzatnak sikerül- e anyagi támogatást szereznie. 

Az önkormányzat egyik legdrágább beruházása 2024-ben is az aszfaltozás. 87 ezer eurót fektetnek a Vasúti és a Kistemetői utca felújításába, illetve további 80 ezer eurós külső támogatással is számolnak. 

A város további nagy felújítási projektek lehetőségére is számít, több mint 5 millió euró értékben. A listán elkülönítettek egy összeget ezek társfinanszírozására, amennyiben még az idén sikerülne megszerezni a szükséges támogatásokat. Az önkormányzat a VMK épületének szigetelésére is pályázna, ahol 64 ezer eurós önrésszel számol. A pályázat sikere esetén további 42 ezer eurót fektetnének be a parkban található tó revitalizálására, 36 ezret a fellegvár átfogó felújítására és több mint 23 ezret a városi hivatal épületének kiterjedt rekonstrukciójára. A város projekt révén napelemeket szeretne telepíteni a három alapiskola, a művészeti iskola és az FTC tekepálya épületére 100 ezer euró értékben, ahol 8000 eurós önrésszel számol. A városkassza legnagyobb beruházási tétele az FTC Stadion futópályájának és lelátójának rekonstrukcióját célzó projekt. Ennek sikeressége esetén 150 ezer euróval társfinanszírozzák a projektet. 

Projekten kívül tervbe van még a VPS épületében az elavult fűtési rendszer felújítása 50 000 euró értékben, további 15 000 eurót szánnak a járdák és a gyalogátkelőhelyek kisebb felújításaira, 10 000 eurót a Hősök terénél a járda kiépítésére és 12 000 eurót az úgynevezett „hetvenketteseknél” az átjárók lezárására, ahol állandó gondot jelent a tisztaság fenntartása. További 8000 eurót terveznek a templom melletti koncertterem tetőfestésére és egy új gázkazán megvásárlására. Ötezer eurót szánnak a halottasház belterének felújítására. 

(önkormányzat, kzs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?