Régió

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Taksony/ Tallós | Holnap tartják a Galántai Honismereti Múzeum kihelyezett kiállításainak napját. A tallósi malom és a taksonyi tájház is ingyenesen látogatható.
Bartalos Éva

2019. április 23. 18:25

Taksony legrégebbi épülete az 1800-as években épült parasztház

A múzeum a Szent György napjához kötődő néphagyományra alapozva nyitja meg újra a kiállításokat a nyilvánosság előtt.

„A hagyományos paraszti társadalomban Szent György napja, április 24-e jelentős nap volt, a néphagyomány ekkortól számítja a tavasz igazi kezdetét. A Galántai Honismereti Múzeum is a szabadba invitálja a látogatóka, a Taksonyi Tájházban, illetve a Tallósi cölöpös vízimalomban ingyenes programmal várjuk az érdeklődőket” – tájékozatott Dömötör Alena tárlatvezető.

Taksonyon reggel kilenctől délig várják a látogatókat a Fő út mentén álló tájházba. Az 1847-ben épített ház a falu legrégebbi épülete. A szobák berendezésével bemutatják, hogyan élt egy jómódú helyi és egy Tótkomlósról áttelepült parasztcsalád. Az udvaron népi játékokkal is szórakozhatnak a gyerekek. A Tallóstól két kilométerre lévő cölöpös vízimalom délelőtt 10-től este 6-ig tart nyitva. Tárlatvezetést is tartanak az 1893-ban épült műszaki műemlékben. A Taksonyi Tájház szombaton is ingyen látogatható. A tájházak napja alkalmából délután 1-től 5-ig várják az érdeklődőket. A gyerekeket feladványokkal, népi játékokkal és kifestőkkel is szórakoztatják és kézműves-vásárt is tartanak.

Takács Mihály a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, hogy ma elsősorban iskolás csoportokra számítanak, szombaton pedig a családokat is várják a tájházba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alacsony a választási részvétel a gömöri járásokban is

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Ezúttal is alacsony a választási részvétel a kassai Luník IX lakótelepen

Integráció nem, folklór igen

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Tovább tárgyalnak a 635 eurós minimálbérről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?