Régió

Kevesebb pozitív, de lanyhuló fegyelem a Dunaszerdahelyi járásban

Dunaszerdahely | Enyhén csökkent a fertőzöttek aránya Dunaszerdahelyi járás városaiban, legalábbis ezt mutatják a hétvégi szűrés eredményei. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a korlátozások betartására is kevésbé ügyelnek a lakosok. A Karcsai úti közösségben részben marad a karantén.
Kiss Bartalos Éva

2021. február 1. 16:30

teszt

A korábbi kör eredményei alapján a Dunaszerdahelyi járás volt a leginkább fertőzött régió. Január végére enyhén ugyan, de csökkent a pozitív tesztek aránya. A járási közegészségügyi hivatal szerint viszont az emberek egy része nem tartja be a korlátozásokat.

Karantén kérdés

Dunaszerdahelyen tegnap délután zárult a tesztelés. A vasárnap estig elvégzett 8 532 tesztből 176 volt pozitív. A részeredmény alapján még mindig magas a fertőzöttek aránya, ami meghaladja a 2 százalékot, de az egy héttel ezelőtti eredményhez képest 0,7 százalékkal kevesebb volt a pozitív eset. A város egyik lakótelepén január 23-án karantént rendelt el a regionális közegészségügyi hivatal, mivel a Karcsai úti közösségben sok fertőzöttet szűrtek ki. Pénteken PCR-tesztekkel újra mintát vettek az ott élőktől. Vörös Terézia a közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy kedden lejár az antigénes tesztelés eredménye nyomán kihirdetett karantén, de a további lépésekről ma tárgyalt a járási válságstáb. A legutóbbi tesztelés során 55 pozitív személyt szűrtek ki a közösségben, a dunaszerdahelyi.sk hírportál Robotka Rozáliát a Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatóját idézve azt írta, hogy az elvégzett tesztek 33 százaléka pozitív lett. Az ülésen arra jutottak, hogy csak a lakók egy csoportjának ér véget a vesztegzár.

„Azok a lakosok, akik az első körben pozitívak voltak, és átestek a 10 napos karanténon, szerdától elhagyhatják a közösségi központot. A többieknek február 8-ig meghosszabbítják a vesztegzárat, ők egyelőre nem mehetnek ki a központból.

Továbbra is a rendőrök ellenőrzik az előírások betartását, kapnak egy listát, és igazoltatni fogják a lakókat” - tájékoztatta lapunkat Michal Deraj a Dunaszerdahelyi Járási hivatal vezetője. A romló járványhelyzet miatt lezárták a városi hivatalt, február 8-ig csak telefonos ügyintézés működik.

Több teszt, kevesebb pozitív

Somorján közel 300-zal több mintavételt végeztek el a hétvégén, mint egy héttel korábban, de kevesebb fertőzöttet szűrtek ki. Most  5 843 tesztből 71 lett lett pozitív, a mintavételek 1,21 százalékánál mutatták ki a fertőzést. Az előző körben még 1,47 volt a pozitívan tesztelt lakosok aránya. Az önkormányzat azt is megjegyezte, hogy a most kiszűrt fertőzöttek közül 58-nak van állandó, vagy átmeneti lakhelye Somorján.

Enyhe csökkenés

A tesztelés előző körében riasztó eredmény született Nagymegyeren, az elvégzett tesztek 2,76 százaléka pozitív eredményt mutatott. Az újabb körben sikerült 0,4 százalékkal lejjebb tornázni a fertőzöttek arányát. A január 30-án és 31-én levett 4 098 mintából 97 esetben mutatták ki a fertőzöttséget. Nagymegyeren karantén miatt bezárták a Vasút utcai óvodát. Bősön is csökkent a pozitív esetek aránya, a korábbi 1,76-ról 1,54 százalékra. A városban közel százzal több tesztet végeztek el a hétvégén, mint egy héttel korábban, a 3 051 mintavételből 47 mutatott pozitív eredményt.

Lazuló fegyelem

Egyre több polgármester, és önkormányzat inti fokozott óvatosságra a lakosokat, és arra is figyelmeztetik őket, hogy tartsák be a járványügyi intézkedéseket, ha pozitívak lettek, akkor maradjanak karanténban.

„Negatívan értékeljük a járványügyi előírások betartását a járásban, sajnos az emberek egy része nem tartja be az előírásokat“ - közölte Vörös Terézia

utalva a pozitívan tesztelt személyek és kapcsolataik viselkedésére. A járási hivatal vezetője is megjegyezte, hogy nem jó a járványhelyzet, a járásban a hétvégi részeredmények szerint 1,8 százalék lehet a fertőzöttek aránya. „Vannak olyan községek és városok, ahol több a fertőzött, ilyen például Nyárasd, Ekecs, Dercsika, Dunaszerdahely, Nagymegyer, Várkony. Itt általában 2 százalék feletti volt a pozitív tesztek aránya” - sorolta az érintett községeket Michal Deraj.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.