Régió

Kassának fizet ingatlanadót az acélmű

Kassa | Kassa javára döntött az Alkotmánybíróság a U. S. Steel területét érintő telekvitában.
Németi Róbert

2017. szeptember 27. 19:36

Az ügy hosszú évek óta húzódik, és arról szól a vita, hogy a kassai acélgyár valójában Kassához, vagy a kassai járásbeli Abaújszakaly (Sokoľany) település kataszteréhez tartozik-e. Az ügy végleges lezárásához további tárgyalásokra van szükség.

Egy 2016 júniusában született döntés szerint a megközelítőleg 700 hektáros terület, melyen a kassai U. S. Steel üzeme áll, nem Kassához, hanem Abaújszakaly kataszteréhez tartozik. A vita Kassa és a Kassa-vidéki járás földhivatala között folyik, tétje pedig az, hogy kinek fizesse a U. S. Steel az ingatlanadót. Míg Abaújszakaly kasszájába megközelítőleg 700 ezer euró folyna be, addig a magasabb általános adókulcs miatt Kassa közel kétszer ennyi pénzhez, nagyjából másfél millió euróhoz jutna. Az Alkotmánybíróság döntését a keleti nagyváros vezetése megelégedéssel fogadta. Richard Raši, a város főpolgármestere elmondta, az 1,5 millió eurót új kerékpárutak és játszóterek építésére, a közlekedési hálózat rekonstrukciójára, valamint egyéb projektek megvalósítására költenék. „Remélem, az újabb bírósági tárgyalások is Kassa javára dőlnek el” – mondta a polgármester.

Az ügy még 1979-ben kezdődött, amikor az akkori Kassa-vidéki Nemzeti Járási Bizottság azt a döntést hozta, hogy a korábban Kassa-vidékhez tartozó területet Kassához csatolják, de ezzel párhuzamosan jóváhagyták az akkor még Kelet-szlovákiai Vasművekként ismert acélgyár felépítését is. Az abaújszakalyi önkormányzat azt állította, a döntés a környékbeli települések beleegyezése nélkül született, ezért a falu önkormányzata 1997 óta pereskedik a földterület miatt. (TASR, nr)

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?