Régió

Kassa2013: homályos főváros

Kassa | Kevesebb mint egy hónap múlva megkezdődik a keleti nagyváros és az ország történetének legnagyobb kulturális programsorozata: Kassa lesz Európa egyik kulturális fővárosa. A programokról keveset tudni, és kérdéses az is, milyen mértékben lesz képviselve a magyar kultúra.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 27. 12:50

A kiemelt beruházások állapotának, fenntarthatóságának és finanszírozásának kérdései mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a rendezvény programjai, melyekről az érdeklődők egyelőre keveset tudhatnak meg. A kulturális munkacsoport hivatalos honlapján feltüntetett, jövő évi programokat is tartalmazó naptárban elsősorban a nagyobb, hagyományos vagy új fesztiválokat, rendezvényeket találjuk. 2013 januárjában és februárjában a kétnapos hivatalos megnyitóünnepségen kívül csak egy 2015-ös rendezvény van: akkor a belgiumi Mons lesz a kulturális főváros, s itt megnyílik egy Andy Warhol-kiállítás. Idén júniusban már kiadtak programokat is tartalmazó publikációt, melyből kiderül: 25 kulcsfontosságú, több mint 40 jelentős és számos kísérőprogram a projekt része. A kiadványban számos jövő évi program is megtalálható, de a szervezők jelezték, november táján egy aktuálisabb publikációt is kiadnak. Ez azonban a mai napig nem jelent meg. Vladimír Beskid, a kulturális munkacsoport művészeti igazgatója kifejtette, csaknem 300 rendezvényre lehet számítani, melyek öt prioritásra és négy személyiségre épülnek, de fontos Marseille-jel, a másik kulturális fővárossal való együttműködés is. A négy személyiség Márai Sándor író, Oelschlager Lajos műépítész, Gyula Kosice vizuális művész és Juraj Jakubisko filmrendező. A magyar kultúra így is statisztaszerepbe szorul Kassán. A szervezők ugyan cáfolják, hogy mellőznék a magyar kultúrát, a hivatalos programba azonban nem kerültek be helyi magyar programok.

Bővebben az Új Szó mai nyomtatott kiadásában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
(Fotók: Mirkó István

Otthonunk, a hátsó füves

Pozsonyi Hajósegylet

Volt egyszer egy Pozsonyi Hajósegylet

Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

tarló

GALÉRIA: Ég a tarló Ekecsnél

ronaldo

BL: Pirlónak jött a legjobban a Juventus kiesése

kandalló illusztráció

Polgár Anikó: Palló a kanális fölött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.